Blogumuzu taşıyalım ve Google bizi unutmasın…

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Google ‘ye uygun bir şekilde blogumuzu nasıl taşıyacağımızdan bahsedeceğim.  Bu yazıyı yazmamın sebebi JunkChorn

JunkChorn arkadaşımın blogu http://www.JunkChorn.info/blogger olarak kurulmuştu.  Tabi bu /blogger kısmından kurtulmak istediğini söyledi.  Aslında birçok blogger ilk blog yazmaya karar verdiği zaman ileriyi tam düşünmüyor yada herkesin aklına ileride neler olabileceği gelmiyor ?

Mesela ben 4 yıldır blog yazıyorum ama malesef ki  4 defa isim değiştirdim 🙂 Tabiki buna acemilik denir.  Şimdi ki gençlere bakıyorumda binbir türlü şey soruyorlar.  TEAkolik.com domainime geçinceye kadar DB mi uçurdum, yedeksiz kaldım, domainimin şifrelerini kaybettim, HTML kullandım, Mambo kullandım, Joomla’ya geçtim son olarakda WordPress…

Son 2,5 yıldır TEAkolik.Com adresimdeyim tabi tecrübe sahibi oluncaya kadar birçok yazı gitti.  Arama motorlarında bir yükseldim bir düştüm… Neyse konuyu fazla dağıtmadan şunu söylemek isterim.

Bir blog açacaksanız ileriyi düşünün… Ona göre altyapınızı kurun…!

Gelelim konumuza. Blog’umuzu taşımak…

Sitemizi taşımak için öncelikle Google’ye bir sormak lazım. Google abimiz acaba sitemizi taşımaktan hoşnut kalacak mı ?

Google her indexlediği sayfayı hafızasında turar ve linklerini öğrenir. Eğer ki sitenizi bir klasörden diğer bir klasöre taşırsanız yada bir domaine taşırsanız o zaman Google eski linkleri kontrol etmeye geldiğinde sitenizi yerinde bulamayacaktır. Bu sebepten dolayı malesef ki Google’deki sıralamanız düşecek, Google artık size eskisi kadar ziyaretçi gönderemeyecek, gönderdiği ziyaretçiler ise malesef ki yeni  sitenizi bilemeyecekleri için kapatıp çıkacak bir daha gelmeyecekler…

Peki sitemizi nasıl taşıyacağız ?

Google bu konuda bizleri uyarıyor ve bize yol gösteriyor.

Şöyle diyor ki…

Eski sitenizdeki sayfaları kalıcı olarak yeni sitenize yeniden yönlendirmek için 301 yeniden yönlendirmesini kullanın. Bu, kullanıcılara ve arama motorlarına sitenizin kalıcı olarak taşındığını bildirir. Tüm içeriğinizi taşımadan önce bir bölümü veya dizini taşıyıp yeniden yönlendirmenizi ve yönlendirmelerinizin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için test etmenizi öneririz.

Eski sitenizin tüm trafiğini yeni ana sayfanıza tek bir defada yönlendirmeyin. Bu 404 hatalarının çıkmasını önler, ancak kullanıcılar için iyi bir deneyim sunmaz. Daha fazla iş çıkarır, sayfadan sayfaya yönlendirme ise tutarlı ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlarken, Google’da sitenizin sıralamasını korumaya yardımcı olur. Eski siteniz ile yeni sitenizdeki sayfalar arasında birebir eşleşme yoksa (önerilen), eski sitenizdeki her sayfanın en azından benzer içerikli yeni bir sayfaya yönlendirildiğinden emin olun.

Ne demek şimdi bu 301 ?

301 yönlendirme komutu  Siteleri ziyaret eden botlar “301 Moved Permanently” mesajını kendilerine bir emir olarak kabul ederler.  Bu emre göre girdikleri sayfaların yeni adreslerini öğrenir ve o adreslere yönelirler.

Yani Google bize diyor ki …  Eğer internet sayfanızın bağlantı adreslerini değiştirirseniz 301 hata kodu ile yeni adresi bize bildirin.

Peki bu 301 hata kodunu nasıl yapacağız  ?

Bunu benim gibi WordPress alt yapısına sahip olan JunkChorn arkadaşımın blogu üzerinde nasıl yaptığımızdan bahsedeceğim.

Yapacak olduğumuz işlem http://www.JunkChorn.info/blogger adresini http://www.JunkChorn.info/ olarak değiştirmek.

Öncelikle WordPress dosyalarımızı  JunkChorn.info/blogger  adresinden ana dizinimize JunkChorn.info/ ya taşıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta .htaccess dosyamızı ftp’deki dosyalarla beraber taşımayacağız..!

Sonrada WordPress yönetim panelimizden AYARLAR menümüze gelip Genel Ayarlar kısmındaki  Blog adresi (URL) seçeneğimize gelip  eski blog adresimiz http://www.JunkChorn.info/blogger kısmını http://www.JunkChorn.info/olarak değiştiriyoruz.  Sonrada değişiklikleri kayıt  ediyoruz.

Ayrıca Kalıcı bağlantı ayarları kısmında kalıcı bağlantı ayarımızı seçip kaydet diyoruz. .Htaccess dosyamız buna göre tekrardan oluşacaktır.

Son olarak  resimlerimizi yüklediğimiz dizinide güncelleyeceğiz.

Blogumuz düzgün bir halde çalışır vaziyete geldi. Şimdi yapmamız gereken Google arama motoru ve diğer arama motoru botlarına eski linklerimizin taşındığını bildirmek.

/blogger klasörümüzdeki tüm dosyalar ana dizine taşıdık.  /blogger içerisindeki .htaccess dosyasını yeniden oluşturmamız gerekiyor.

Bu oluşturacağımız .htaccess dosyası sayesinde  /blogger klasörümüze gelen tüm isteklere 301 hata kodu ile cevap vereceğiz ve yeni adresimizi belirteceğiz.

Bunun için /blogger klasörümüze yani eski klasörümüze şu  .htaccess dosyasını oluşturuyoruz.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.junkchorn.com/blogger/$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.junkchorn.com/$1 [L,R=301]
</IfModule>

Dikkat ettiyseniz bu dosya içerisinde  www.junkchorn.com /blogger/   adresimize gelen istekleri 301 kodu ile http://www.junkchorn.com/ adresimize yönlendirdik.

Böylelikle /blogger klasörümüze gelen isteklerimizi, botları bir güzel ana dizinimize yönlendirdik.

Şimdide kontrol edelim bakalım gerçektende 301 hatasını alıp yeni url ‘yi görebiliyor mu botlarımız ?

Bunu nasıl yapacağız diye düşünmeyin. Çok basit bir yolu var.

http://www.searchenginepromotionhelp.com/ adresine girdiğimizde

To get the HTTP response, enter the URL of the page:

kısmına eski linklerimizden birisini giriyoruz.  Mesela şu linki giriyorum

http://www.junkchorn.info/blogger/17-12-2008/prison-break-1-sezon-izlenimlerim/

Serverden gelen cevap ;

Server Response Code: 301

http://www.junkchorn.info/17-12-2008/prison-break-1-sezon-izlenimlerim/

İşte bu kadar …  Apache sunucusu .htaccess dosyası sayesinde eski linke bir istek algıladı 301 hata kodunu verdi ve yeni linki bize hediye etti…

Böylelikle ziyaretçilerimizde, arama motorları botlarıda hiçbir sıkıntı yaşamadan çatır çatır… Blogumuza girebilecek … Tüm linklerimizi Google arama motoru yenileriyle değiştirdiği zaman  /blogger klasörünü uçurabiliriz. Tabi biraz vakit geçmesi lazım 🙂

“Blogumuzu taşıyalım ve Google bizi unutmasın…” üzerine 33 yorum

  1. Bu faydalı ve çok değerli bilgi için teşekkürler. Çoğu kişinin arayıpta zor bulacağı türde bir konu.

    Ellerine sağlık.

    Yanıtla
  2. Üstadım her zaman ki gibi harikasın. Merak ettiğim ancak detaylarını bilmediğim bir konuydu sayende öğrenmiş oldum.

    Teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  3. Makaleniz işe yarayan ve pratiğe yönelik olarak hazırlamışsınız. Kullandım ve yararını gördüm.

    Teşekkürler.

    Yanıtla
  4. Bağımlısı olduk çıktık buranın 😛
    Yazı gayet başarılı ancak ben ufak bişi soracam velevki 404 hatasını kendimize göre editledik ve dedikki gelen ziyaretçiyi arkadaş bu sayfayı kaldırdık ve sen yukardaki menuden devam et.Çok sayfalı olmayan sitelerde mantıklı mı ?
    sonucta herkes .htaccess bilmeyebilir 🙂

    Yanıtla
  5. @Salih BiLGiN
    İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim…

    @Alper
    Tabiki farklı bir düşünce tarzı fakat arama motorları bunu anlamayacaktır. Bu yüzden ziyaretçi kaybedebilirsiniz. Arama motorları için kullanılan tek yöntem 301 hata kodu verdirmektir. Aksi taktirde arama motorları 404 sayfanızda kalır linki ölü olarak görür.

    Yanıtla
  6. Arama motorları için 404 düzenlemek anlamsız yani abi doğru mudur?
    Oraya bir arşiv , sitemap linki vs. koysak sadece kullanıcının işine yarar sanırım?

    Yanıtla
  7. Спасибо за статью! Надеюсь, автор не против, если я использую это для своей курсовой.

    Yanıtla
  8. @JunkChorn
    Benim amacım zaten kullanıcıyı bağlamak ki?
    Google linkleri silecek silmesinede sanki yenisini eklemicek =)

    Yanıtla
  9. Спасибо за статью! Надеюсь, автор не против, если я использую это для своей курсовой.

    Yanıtla
  10. @Alper
    Malesef ki yanlış düşünüyorsunuz. Eğer ki Google eski linklerinizi silerse yeni linklerinizi hemencik almaz. Uzun bir süre geçmesi gerekir. Tabi buda size ziyaretçi kaybı olarak yönelecektir.

    @Женя
    I don’t speak Russia. Please Turkish ..

    Yanıtla
  11. Buradaki hassas kriter site bünyesinde içeriğin korunması. Bir sitenin mevcut içeriğinin kalıcı olması, yeni tasarım ya da yeni domain üzerinda yayımlanması o sitenin güvenilirliği açısından oldukça önem arzetmektedir. Bu makale oldukça faydalı kendi adıma çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  12. Yalnız bir de şu var ki ziyaretçilerin faydalanması açısından, /blogger ‘ı silmek yerine, domain root’unda barınan blogları alt klasöre taşımayı yazsan, her 404’e bir 301 verse falan fena olmaz 🙂

    Yanıtla
  13. Основная задача Яндекса — давать ответы на вопросы пользователей!

    Yanıtla
  14. Merhaba;
    Yönlendirme konusunu anlıyorum fakat, benim durumum biraz farklı. Hostumdaki birincil etki alanını yani domaini değiştirdim. Eski domainim boşa çıktı. Herhangi bir hostta barınmıyor. Bu durumda 301 yönlendirmesini kullanma şansım ortadan kalkıyormu ? Bu arada boşa çıkan domainimi çoklu özelliği sayesinde aynı hostta kullanabiliyorum. Bu bilgiler ışında bana ne tavsiye edersiniz ?

    Saygılar…

    Yanıtla
  15. Hocam güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler. Benim blogumda bir problem oluştu bir yardımınız olur belki. Bütün kategorilerim ve etiketlerim kayboldu. Aslında etiketler ve kategoriler duruyor, yenilerini girebiliyorum ama bu etiketler yazılarda görünmüyor ve kategorilerde yazılar göründüğü halde tıklanınca içerik bulunamadı uyarısı çıkıyor. birtutambilgi.com buradan bakınca görebilirsiniz. Birçok denemem oldu. Kalıcı bağlantıları güncelledim, temayı değiştim, hosting firmasına sordum taraflarından kaynaklanmadığını söylediler. Bilginiz varsa ve benide bilgilendirirseniz sevinirim.. Bu vesile ile başarılarınızın devamını dilerim ve inşallah 20.000. yorum benim olur:)

    Yanıtla
  16. Anlatim icin tskler, dediginiz gibi yaptim oldu fakat söyle bir sorunum var?

    siteadi.net dizininden siteadi.net/tr ye tasidim aynen oldu linklerde kirilma yok fakat ben siteadi.net’e baska birsey kurmak istiyorum sadece bunu nasil ayri tutabiliriz.yani siteadi.net haric diger link yönlenecek

    Yanıtla
  17. Bir çok yerde aradım fakat bu kadar net anlatım bulamadım. teşekkürler.
    oguzhanspor.org/oguzhanspor’dan oguzhanspor.org’a başarılı bir şekilde taşıma yaptım

    Yanıtla

Yorum yapın