Calibro Touch Lux E-kitap Okuyucu İnceleme -2

Calibro e-kitap okuyucusu inceleme yazıma devam ediyorum. Calibro Touch Lux’ü bilgisayara üzerindeki mikro USB bağlantısını kullanarak USB kablosu ile bağlayabilirsiniz. Bu sayede hafızasına direk olarak erişip, bilgisayardan Calibro’ya dosya transferi yapmak mümkün!

Calibro Touch Lux’ün Wifi bağlantı özelliği sayesinde de İnternet üzerinden kitap indirebilirsiniz. Bir de içerisine Babil.com‘un mağazası eklendiğini ve bu mağaza üzerinden de kitap satın alabileceğinizin altını çizmek gerekiyor.

Calibro Touch Lux’ün bir diğer avantajı ise tamamen Türkçe dil desteği sağlaması!

İlk olarak hayatımıza giren e-kitap okuyucular maalesef ki Türkçe veya Türkçe karakter desteklemiyordu. Ancak Calibro Touch Lux ile Türkçe dil sorunu da aşılmış durumda. Hem Türkçe destek sağlıyor hem de tüm e-kitap formatlarını açabiliyor. 

Ülkemizde maalesef ki e-kitap sayısı az!

Normal kitaplarla e-kitapları oranlatılasak sanıyorum, %10’u ancak bir e-kitaba çevrilmiştir. Ancak Babil.com burada bize büyük bir avantaj sağlıyor. Şimdiden Calibro’nuz ile Babil.com üzerinden 2.250 civarında ücretli veya ücretsiz e-kitaba erişmek mümkün! 

Sanıyorum ki ülkemizde e-kitap okuyucularının gelişmemesinin veya satış rakamlarının az olmasının tek sebebi budur! Doğru düzgün İngilizce bilmezken, Türkçe e-kitap sayısının az olması elbette ki bu durumu ortaya çıkarmıştır. Ancak Babil.com ve benzeri yerler attıkça e-kitap okuyucuların da hayatımıza daha fazla gireceğini düşünüyorum.

Calibro_e-kitap_okuyucu (2)   Calibro_e-kitap_okuyucu (3)  Calibro_e-kitap_okuyucu (4)

Calibro Touch Lux üzerinde,

Chrome tabanlı bir Web tarayıcısı, hesap makinesi, sözlük, takvim, saat, satranç ve fotoğraf albümü gibi birçok yardımcı yazılım bulunuyor. Bu yazılımlar sayesinde e-kitap okumak daha da keyifli bir hale getirilmiş.

Calibro Touch Lux, ileride alacağı güncellemelerle Dropbox uygulaması gibi bir çok özelliğini de aktif olarak kullanıcılarına sunacak.

Fiyatı mı? KDV dahil, 249TL!

E-ink teknolojisini anlattığım yazımda da bahsettiğim gibi…

İki kişi düşünün, yemyeşil bir ovada karşılıklı olarak tartıştığı çok çok eski devirleri, kağıdın icadını gözünüzün önüne getirin. Bir tanesi bir taşın yanında, diğeri de elinde bir kağıt parçası ile karşılıklı tartışıyorlar.

Elinde kağıt parçası ile duran adam, taşın yanındaki adama;

“Bak kağıt diye bir şey icat edildi! Buna yazı yazabiliyorsun, çok hafif ve binlerce kelimeyi, onlarca sayfa kağıda yazsan yine de ağır olmaz, eline alıp taşıyabilirsin! Artık yazıtlara veya taşlara piramit duvarlarına saatlerce kazı yapmana, uğraşmana gerek yok…”

Yazıtı yazan adam…

“Hayır o da ne? Hiçbir kağıt parçası, taşların verdiği hissi, soğukluğu veremez! Taşların ağırlığı, sağlamlığı, duruşu, verdiği soğukluğunun ayrı bir yeri var!”

Kağıdı bulan kişi…

“Ama bak çok hafif, yazıp silebiliyorsun! Taş kadar ağır değil, yanında taşıyabilirsin. Ayrıca binlerce satır yazı yazabilirsin. Yanında taşımak çok kolay, kağıdı katlayıp cebine bile koyabilirsin…

Kocaman taşın yanında duran adam, bir anda yazıta sarılarak…

“Hayır hiçbir teknoloji bir taşın verdiği soğukluğu, hissiyatı, ağırlığı bana veremez…”

Old_Turkic_inscriptionsŞimdilerde ise, e-kitap teknolojisi aynı durumda değil mi? Herkese dönüp şu kelimeleri söylemiyor muyuz?

Bak gözü yormuyor, on binlerce kitabı tek bir cihaza kopyalamak mümkün! Tatile giderken bunu yanına al, 3-4 kitap alıp valizini ağzına kadar dolduracağına koskoca bir kütüphane 200 gram ağırlığındaki bu cihaza sığabiliyor. Üstelik 1 ay şarj süresi var! Kütüphanelerce dolusu kitabı, 200 gram ağırlığında bir okuyucuya kopyalamak ve haftalarca şarj etmeden okumak mümkün. Çok hafif, tatile giderken valizinde hiç yer kaplamaz. Cümlelerin altını çizebilirsin, sözlük taşıman da gerekmiyor?

Hayır! Olamaz… Hiçbir şey kitabın verdiği sıcaklığı veremez! O bir arkadaş, o bir …

Hayır, olabilir!

Artık kitabın yerini e-okuyucular alabilir.  E-okuyucuların da farklı yanları, üstünlükleri var. Üstelik sanılanın aksine e-ink teknolojisi sayesinde gözü yormaz. Ayraç kullanabilir, cümlelerin altını çizebilir, not alabilirsin… Onlarca, binlerce kitabı 200 gramlık, incecik bir okuyucuya sığdırabiliriz. Saatlerce kitap okumak mümkün…

Calibro_e-kitap_okuyucu (7)   Calibro_e-kitap_okuyucu (8)   Calibro_e-kitap_okuyucu (6)

Dünyaya bir de e-kitap gözüyle bak…

Sanal kütüphaneler oluşturabilir, arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Bir kitabı arkadaşlarınla paylaştığında eksikliğini hissetmiyor musun? Peki bir e-kitap çoğaltılabilir biliyor musun?

Evet, olabilir… 

Gelecek mi?

Bu cihazların geleceğini bundan tam 5 yıl önce Türk Kütüphaneciler Birliğince davet edildiğim Boğaziçi Kitap Fuarı’nda Elektronik yayıncılık ve dijital kütüphanecilik üzerine konuşma yaparak anlatmıştım. Yarın, bir e-kitap okuyucuda “Yüzüklerin Efendisi” kitabını okurken, savaş sahnesine geldiğinizde, sayfayı çevirince karşınıza bir video penceresi açılacak ve savaş sahnesinin tasvirini video penceresinde seyredeceğiz…

“Calibro Touch Lux E-kitap Okuyucu İnceleme -2” üzerine bir yorum

  1. Calibronun e-reederlarını inceleme fırsatım olmadı ama bende android uygulamasını kullanıyorum. Bu zamana kadar bir kaç sitenin uygulamasını denemiş ve mutlu olamamış biri olarak babil.com u bu konuda gerçekten tebrik etmek lazım.

    Yanıtla

Yorum yapın