BD Dışişleri Bakan yardımcılarından John Negroponte’nin kardeşi Nicholas Negroponte ‘nin birkaç yıl önce (2002 de) ortaya attığı bir fikir. 100 USD lik Laptolar evet yanlış duymadınız.
Peki nedir bu 100 USD lik Laptoplar ?
Adı XO . Aslında amaç John Negroponte tarafından 3. dünya ülkelerine düşük maliyet düşünülen bilgisayar teknolojisinin eğitim amacıyla dağıtılması birkaç sene önce Intel firması başkanı Craig Barret bu laptopları 100 USD lik zımbırtı olarak tanımlasada şuan seri üretime geçilen bu Zımbırtılar aslında işe yaracak gibi görünüyor diyebilirim.
Hayatı boyunca görmediği bir laptop ile ders çalışmayı hayal bile edemeyen 3. dünya ülkelerindeki çocuklar bu proje sayesinde hayat bulacak diyebilirim. Her ne kadarda 100 USD lik laptop olarak anılsalarda yaklaşık 176 USD ye mal edilen bu laptoplardan biraz bahsedeyim.
Normal bir LAPTOP ile kıyaslayamazsınız çok sınırlı ve az özellikli makinalar diyebilirim. Özelliklede içerisinde 1GB hafızası var. Çokda hafızaya gerek yok denilmiş amaç eğitim. Sabit disk bloetooth ve Wirelless ‘i yok fakat bir bilgisayarın en önemli özelliklerini taşıyor. Ayrıca çölün ortasında olduğunuzu varsayalım LAPTOP sıcaktan kilitlenmez mi ? Sorusu aklınıza gelebilir.. Eee ne dedik 3. dünya ülkelerindeki çocuklar için tasarlanmış . Buda düşünülmüş yapılan testlerde 50 derece sıcaklıkta bir fırına atmışlar ve testlerden başarılı olarak geçmiş. Bunun dışında su geçirmez bir kasaya sahip yani bu laptop’u amazon ormanlarında da kullanabilirsiniz.
İşlemci ve chipleri AMD tarafından geliştirilmiş eee tabi INTEL Başkanı Craig Barret “100 USD lik Zımbırtı” olarak tanımlarsa tabiki AMD chipleri ve AMD işlemcisi kullanılır. İçindeki AMD işlemcisinin bir başka özelliği ise düşük güçte çalışması zaten böyle bir LAPTOP ‘un içerisine konulabilecek minimum güç çeken işlemcinin tasarlanması gerekirdi…
XO ‘nun yani 100 USD lik laptop’un ilk adım olarak bu yıl içerisinde 5 ila 10 milyon arasında üretileceği söyleniyor. Arjantin, Brezilya, Libya, Nijerya, Ruanda, Tayland ve Uruguay ülkelerinin arasında bulunduğu bu projeye Türkiye dahil edilmemiş neden bilmiyorum ama inşallah 3. dünya ülkesi olarak tanımlanmadığımız içindir 🙂
Google , AMD Brightstar, Marvell, Nortel firmalarının sponsor olarak bu projeye 2 şer milyon dolarlık bütçe ayırmalarıda reklam sektörünün 3. dünya ülkelerine faydasının dokunmasını sağlamış gibi gözüküyor.
ABD, Mısır, Dominik Cumhuriyeti, Yunanistan, Arjantin, Brezilya, Kamboçya, Kostarika, Nijerya, Tunus, Libya, Pakistan, Peru, Ruanda, Uruguay. Libya ülkedeki 1,2 milyon okul çocuğunun tamamına XO dağıtılması için 250 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı. Tabi bu katılımcı ülkeler arasında da Türkiye YOK …!
Buna karşın Hindistan kendi laptop’unu üretti evet bu anlaşmaya katılmadılar ama 10 USD lik LAPTOP projesini hayata geçirmeyi planlıyorlar gerçi bu projede üretilen ilk laptop 47 USD fiyatını buldu. Seri üretimde fiyatın dahada aşağıya çekileceği söyleniyor ama 10 USD ve 100 Usd gördüğüm kadarıyla sembol olarak kalıyor. Tabi yukarıda söylediğim 100 USD lik XO laptop’u nun fiyatının yanında 47 USD ye üretilen 10 USD lik LAPTOP arasında 1/4 gibi bir fiyat farkı var…
1 GB hafızası ve kendine özel başarılı işletim sistemi çocukların eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını başarıyla karşılayacağı ve onları dünyaya açacağı dileklerimle umarım gerçektende Ticari bir proje değildir…
Yazımı Negroponte ‘nin sözü ile bitirmek istiyorum. “Bu bir dizüstü projesi değil, bir eğitim projesi.”
öncelikle slm güzel bir proje umarım hayata geçirilir ve bizim ülkemizde bu projede yer alır çacuklarımızın bilgisayar öğrenmesi kadar güzel birşey var mı!yok tabiki.Ama şuda aklıma gelmiyor değil valla insan oğlu menfaati sevdiği için yine bu projenin başıtan kokacağı yönde bir his var.teşekkürler…..
Benden de oncelikle slm 🙂
Ozellikler guzelmis firin ve su gecirmeme olayi :D. Turkiyenin bu ulkelere katilmamasinin sebebi sanirim son zamanlarda internetin
Turkiyede hizla yayginlasmasi. Bu sebeple bilgisayarin Turkiyede yeterince kullanildiginin dusunulmesi.
Yildiray,
Bu projenin sebeplerinden biri kullanilan urunlerin tanitilmasi olabilir cunklu insanlar icin fiyat kadar o urunun ismini nekadar duyduklari da onemli. Reklamlardaki amac da bu degil midir? Isim nekadar gorulurse insan beynine okadar kazilir. Cumle su: “Abi sen ne diyosun ya bu pil,islemci vs vs felan bilgisayarlarda kullanildi su gecirmiyor bilmem kac derece sicakta bilem calisiyor.”
Veyaaaaaaaaaaaaaa
Dusuk ihtimalle birileri sevap islemek istiyor 😛
—*—öncelikle slm ya arkadaşlar bu süper bir proje türkiyeninde bu projede yer alması gerek umarım hayata geçirilir süpermişşşşşş 😛 🙂 biz çocuklar olarak yani çok ilgimizi çekti—*—
slm bunu nereden edinicez bilgisi olan varmı yada bunun dağıtıcısı kimdir
amazon.com/xo dan edinebilirsin 😀