Öncelikle şu 4,5G olayına bir açıklık getirelim. Malum, hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız “4G’ye Gerek Yok, 2 Yıl Sabredin 5G’ye Geçelim” şeklinde bir demeç vermişti. Sonrasında ise “26 Mayıs’ta yapılacak olan 4G ihalesi” ertelenmişti…
Tam kendimizi 4G’ye hazırlamışken, Cumhurbaşkanının açıklaması ile neye uğradığımızı şaşırdık.
Şimdi Cumhurbaşkanı 4G’yi bir kenara itmiş durumdayken, 4G ihalesinin yapılacağını düşünmek de pek mantıklı değildi. Alt yapı durumu da belliyken dünyada bile alt yapısı tam oturmamış 5G’ye geçmek? Bizim için büyük bir soru işaretiydi, bizim için 5G 5-10 yıl daha beklemek manasına geliyordu!
Ancak birinin aklına öyle bir fikir geldi ki…
Artık kimin aklına geldi bilemiyorum. O kişiyi tebrik etmek lazım! Güzel fikir! Cumhurbaşkanının sözünden sonra ortaya bir çözüm sunmak? Hiç kolay değil 🙂
[kirmizi]Evet aslında 4G ihalesi yapıldı. Ancak ismi 4,5G oldu. Buçuk da buradan geliyor. 4,5G ihalesi… Türk işi ortaya karışık bir menemen…[/kirmizi]
Neyse dönelim asıl konumuza!
Nedir bu G teknolojileri?
- 1G: İlk telefonlarda kullandığımız analog sistemin adıydı. Sadece ses üzerinden trafik karşı tarafa aktarılıyordu.
- 2G: İkinci nesil olarak karşımıza çıktı ve ticari merkezli olarak dijital bir hale geldi. Örnek olarak GPRS verilebilir.
- 3G: Üçüncü nesil iletişim teknolojisi olan 3G, abone sayılarının ve İnternet kullanımlarının artması ile yepyeni bir teknoloji olarak hayatımıza girdi. Bu noktada EDGE, UMTS, WIMAX gibi teknolojileri kullandık.
Peki 4G?
Dördüncü nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak karşımıza çıktı. İlk olarak 2004 yılında duyurulan 4G teknolojisi 2G ve 3G’nin devamı olarak nitelendiriliyordu. Sonrasında ise 5G ile tanışacağız. Ancak tarih biraz uzak!
Teknoloji dünyasında 5G için iki farklı görüş öne çıkıyor. Bir tarafta 4G yeterli, diğer tarafta ise 4G’nin modası geçti diye düşünenler var. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise artan ihtiyaçlar (daha yüksek kalitede video, daha büyük boyutlu veri transferleri, daha çok abone…) doğrultusunda 5G’ye geçebileceğimizi düşünebiliriz.
4G ne kadar hızlı?
LTE teknolojisi üzerine kurulan 4G, 600 Mbps hızına ulaşabiliyor. Hatta, dün Turkcell’in Twitter’dan paylaştığına göre…
Yaw @Turkcell he he!
— Hamza Şamlıoğlu (@TEAkolik) August 26, 2015
Hatırlarsanız bir ara 3G’den 3,5G’ye geçmiştik. Yani 3G teknolojisinin 3,5G’ye güncellenmesi gibi düşünülebilir. Eğer altyapı yeterliyse, daha ileri bir teknoloji ile daha yüksek hızlara çıkabiliriz. LTE’nin LTE Advanced’e yükseltilmesi durumu…
Peki bu hızlar ne kadar gerçek?
İşte bu noktada Turkcell’e neden “Yaw he he” şeklinde cevap yazdığımı anlayabilirsiniz. Teoride evet, bu hıza ulaşabilirsiniz. Hatta Wifi ile 1Gbps’ye de ulaşmak mümkün… Ancak teoride ulaşmak…
[sari]Öncelikle şu soruyu kendimize soralım. Kaç yıldır 3G kullanıyoruz? İstiklal Caddesinin ortasında kaç Mbps ile bağlanabiliyorsunuz?[/sari]
Bağlantı hızınız için baz istasyonuna ulan uzaklık, şebekenin yoğunluğu gibi birçok etken vardır. Evdeki İnternet bağlantınız gibi düşünebilirsiniz. Evde 10Mbit bağlantınız var ve 5 bilgisayara paylaştığınızı düşünelim. Doğal olarak bir bilgisayarın kullanımında daha hızlı, beş bilgisayarın aynı anda kullanımında biraz daha yavaş bağlanırsınız.
Gelelim en önemli etkene!
Akıllı telefonlarınız! Hiç düşünüz mü kullandığınız akıllı telefonun desteklediği en yüksek hız nedir? Yukarıda söyledim ya, bağlantı hızını etkileyen birçok sebep vardır.
Kablolu olarak aldığımız XDSL teknolojileri dahi, santrale olan uzaklık kablo kalitesi ve altyapının yüküne göre hızı etkiliyor. Santrale yakın bir yerde eviniz varsa şanslısınız. Uzaktaysanız 8Mbit ADSL teknolojisini ancak 3-4Mbit kullanabilirsiniz…
İşte en önemli etkenlerden bir tanesi de akıllı telefonunuz!
Akıllı telefonlarımızın içerisindeki 3G / 4G çipleri de bu hızlarda önemli bir rol oynar! Aşağıdaki gibi androidauthority.com’un yaptığı bir denemeyi örnek göstermek istiyorum. Makalede Galaxy S6, LG G4 ve Huawei P8 cihazlarının LTE hızları karşılaştırılmış.
Bu üç cihazı 4G hızında kullanarak dosya indirme (download) yaparsanız…
Huawei P8: 91 Mbps
LG G4: 88 Mbps
Galaxy S6: 78 Mbps
Yukarıdaki başlıklarda bahsettiğim sebeplerden dolayı pratikte bu hızlara ulaşabilmemiz için, telefonumuzun, baz istasyonunun ve benzeri etkenlerin tam uyumlu olması gerekiyor.
Turkcell’in size vadettiği 375 Mbps hızını ancak şimdilik rüyanızda görürsünüz!
Ben eve 20Mbit fiber bağlattım söylenen hıza bir türlü erişemedim. Hem de eve fiber optik kablo geliyor. Siz GSM teknolojisi ile (kablosuz) bu teknolojiye ulaşabileceğini şimdilik elinizdeki cihazlarla düşünmeyin…
Sonuç
Sonuç olarak, evde Mbit düzeyine ulaştık ancak halen daha İnternet yavaş! Elbette ki teknoloji gelişiyor. Bu gelişen teknolojilerden biri de 4G LTE ve 4,5G (öyle bir şey yok. LTE’nin Advanced hali) teknolojileri… Bu teknolojiler sayesinde çok daha hızlı bir şekilde İnternet’i kullanabiliyoruz.
Teknoloji gelişirken, kullandığımız yazılımlar ve uygulamalar da gelişiyor. Düne kadar Youtube üzerinde 360p kalitede video seyrediyorduk. Bugün geldiğimiz noktada, 720p (HD) kalite bizim için standart bir hale geldi. Doğal olarak veri transferimiz de arttı. Artmaya da devam ediyor. Gelecekte standart olarak 2K ve 4K kalitede video seyretmeye başlayacağız. Bu standartlara erişebilmek için, teknolojinin gelişmesi ve alt yapının yenilenmesi gerekiyor.
Ancak baz istasyonları, fiber optik altyapılar bildiğim kadarı ile henüz bu teknolojiye tam olarak hazır değil. İstanbul’un genelinde bile hazır değil…
4.5G için fiber altyapının tahminen 5-6 kat artırılması gerekiyor. BTK raporlarını incelediğimizde son beş yılda fiber altyapının yıllık artış hızının yaklaşık %23 olduğunu görüyoruz. Yani beş yılda ancak iki katına çıkabilmiş. Aynı artış hızıyla devam edilirse fiber altyapı açığının bu kadar kısa sürede kapatılamayacağı açıkça görülüyor – TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak
Umarım birazcık paraya kıyarlar da, doğru düzgün alt yapı yaparlar. Umarım akıllı telefon üreticileri de çok daha hızlı bir şekilde hayatımıza 4G ve 5G’yi adapte ederler. Ancak o zaman 375Mbps’yi görürüz. Yukarıda söylediğim cihazların dışında bir cihaz kullanıyorsanız 4G heyecanına hiç kapılmayın derim:)
Diğer bir taraftan da umarım mobil operatörlerimiz AVEA, Turkcell ve Vodafone, bizi 4GB’lık kotalı paketlere mahkum etmezler. (Elbette yeni paketler geliyor ancak 20-30GB seviyesinde kalırlarsa hiç şaşırmam. Üç günde tüketiriz)
Aksi takdirde 3 gün geçmeden 4G teknolojisinde kotanın dibini göreceksiniz. Elinizdeki telefonlar mı? Sanırım çöpe atmanın vakti geliyor 🙂
Örnekler;
http://www.ubergizmo.com/2015/05/iphone-6-vs-samsung-galaxy-s6-in-wifi-speed-test/
http://www.androidauthority.com/best-4g-galaxy-s6-v-huawei-p8-v-lg-g4-612827/
Operatörler 3G’de 42 Mbit ya da 4.5G’de 375 Mbit hız alınabileceğinden bahsederken aslında baz istasyonunun çıkış kapasitesinden bahsediyorlar. Eğer şebekede tek kullanıcı olur ve indirme yaparsa o hızı en ideal şartlarda olmak koşulu ile görebilir. Ancak böyle bir şebeke verimli olmayacağı için pek mümkün de değildir ve o hıza ulaşmak imkansız gibidir. Yani operatörün elindeki frekans farklı kullanıcılar arasında paylaşılır, hız da paylaşılmış olur, maks. hıza ulaşılmaz.
Ayrıca LTE ile hat kalitesi bilgilerine RSRQ, RSRP, SNR vs. değerleri de geliyor ki hepsi ideal bir noktada buluştuğunda çok yüksek hızlar mümkün. Baz istasyonundan uzaklaştıkça ya da bina içine girdikçe hız ciddi şekilde düşebiliyor. Ama yine de son hızın şu anki 3G hızlarından aşağı düşmemesi iyi olur.
Telefonların da LTE kategori 4 destekliler 150, kategori 5’ler 300 Mbit ve üzeri 450 Mbit şeklinde maks. hız destekleri var. Bu şekilde operatörlerin sunduğu maks. hızı göremesek de telefonumuzun hızına yakın değerlere ulaşmak mümkün olabilir.
Fiber yoksa da eski teknoloji mikrodalga radyolinklerimiz var. 🙂 Amerika’da da 4G için çok kullanıldı bunlar, iyi hızlar verseler de LTE-A ve 375 Mbit hızlar için iyi konfigürasyonlar yapabilmek zordur sanırım.
Bugün Tekirdağ merkezde Avea istasyonlarında kabloları ve radyo üniteleri bağlanmamış yeni antenler gördüm, altlarında sanırım sekiz anten bağlantı noktası var. Bu şekilde bir anten dört frekansın çıkışını yapabilecek, 2G, 3G, 4G tek anten ile verilebileceği gibi dört 4G frekansı da verilip hızlar tepeye ulaştırılabilir. Turkcell ve Vodafone istasyonlarında böyle bir anten değişikliği göremedim henüz burada. Vuu, Avea işe daha erken mi başladı? En azından burada öyle gibi. 🙂
Çok şükür Avea’lıyım 🙂
Sevgili Hamza abi
Operatörler bizi 20-30 GB’lık paketlere mahkum edecek demişsin ama bana kalırsa bu bile çok iyimser. Hadi o kotalara ulaştık diyelim peki ya fiyatı ne olacak?
Bugün Turkcell, “Turbo İnternet” adı altında daha hızlı 3G’li internet paketlerini 10 TL fiyat farkıyla satıyor. Yalancı 4.5G’yi de Turbo İnternete ek 10 TL farkla satacaklarını düşünüyorum.
An itibariyle Turkcell’de 4 GB internet 50 TL, 8 GB internet 80 TL’ye satılıyor. Uzun lafın kısası “There is no hope!” diyorum ve susuyorum 🙂
Turkcell 390 Mhz genişlikteki specktrum un 172 sini almış öyle diyor. Diğerleri ne kadar almış biliyor musunuz?
4G ya da 4,5G her ne isim koyarsanız koyun, daha hızlı mobil internetin ilk şartı daha hızlı kablolu internettir. Yani varolan ericilerin TAMAMININ fiber altyapısı ile yenilenmesi yeni vericilerin ise fiber altyapıyla hazırlanması gerekiyor. Türkiye’de şu anki verici sayısı ve altyapısı ile 4G’nin minimum 100mbps hız kapasitesine ulaşmak hayalden öteye geçmez. İstanbul’un internet altyapısının en kuvvetli olduğu Gayrettepe’de (hosting şirketlerinin büyük çoğunluğu o bölgededir) 43.2 mbps hızına ulaştığını ispat eden birine telefonumu hediye etmeye hazırım 🙂 Türkiye’deki vericiler yoğunluğa göre kapasite tayin edemiyor. Örneğin Zincirlikuyu’daki Metrobüs durağında 50 kişi varken internete girebilirsiniz ancak akşam saat 5’te 500 kişi olduğunda telefonunuzdaki yükleniyor animasyonu ile bakışıp durursunuz. Henüz evinde işyerinde fiber bağlantı olan kaç kişi vardır? Bin? Onbin? Yüz bin? Hiç zannetmiyorum. Beşiktaş’ta çoğu apartmanda TTNet Fiber internet kutusu vardır. Ancak Gayrettepe telekom’a gidip ben fiber internet istiyorum dediğizde sizin apartmanızda ultranet hizmeti alabilirsiniz cevabı alırsınız. Yani Fiber kutusu var ama malesef hattımız bakır kablolarla döşenmiş… Dolayısıyla fiberin yaygınlaşmadığı bölgelerde sadece 1-2 vericiye fiber hat çekilerek bu iş çözülmez… 1 Nisan 2016’dan itibaren olacak olan, daha yüksek kotalar ve muhtelemen 20mbps üstünde hızlarla internete bağlanabileceğiz ancak ben 2-3 yıldan önce günlük kullanımda 100mbps bağlantı hızına ulaşabileceğimize ihtimal vermiyorum.
Merhabalar konu dışı olacak ama bir ek bilgi vermek istedim…
Milli Eğitimde görevli bir BT öğretmeniyim.. FAtih projesi kapsamında bir çok liseye şu an altyapı olarak 400 mbps ve 200 mbps hızlarında Fiber bağlantı yapıldı. Fiber kablo fiber switchlere kadar geldi.. Bu biraz ileriye dönük bu anlamda olumlu bir tablo olabilir.. En azından okullara yayılması sayesinde en azından fiber omurga mahallelerde vs.. olmak zorunda olacaktır.. Bir nevi devlet eliyle teşvik gibi bir şey oldu.. Yaptığım ölçümde 380 mbs yi gördüm 🙂 Tabi okul olduğu için filtreli..
walla isterse 1gbit versinler okullara sizde demişssiniz FİLTRELİ keske Lan kuralarmışta zaten ulaşılabilicek server parmakla sayılır gerek yokmuş internete 😀
bizi kandıran lara selam olsun.
almayın o gsm firmalarının 4,5 g lerini
eger bizler akıllı tuketiciler olsa idik bu gsm firmaları bizı aldatamazdı
boykot edelim almayalım. 4 tam 1 bölu 2 g lerini
bak o zaman alan reklam yapabilirler mi
İsmail Yeşil sen üret, senin senin 5G ni alalım kardeş. Sen yaptın da biz almadık mı?
Kardeş seninkisi laf mı şimdi? Arkadaş doğru söylüyor. 4,5G nedir? Resmen uydurmaca olmayan bir kavram. Ya 4G yada, 5G denir. 4G’nin kendi içinde beş aşaması var (CAT 4-6-7-9-10) en düşüğü 150 Mbps en yükseği 450 Mbps’dir. 5G 1000 Mbps yani 1Gbps’dir. Adam gibi çıkıp CAT derecesini belirteceğine milleti mal yerine koyup, çocuk kandırır gibi 4,5G gibi saçma sapan bir tanımlama uydurdular. Sen seni salak yerine koyanlara yükleneceğine bilinçsizce doğruyu teknik verilerle kanıtlayanlara yükleniyorsun. Lütfen biraz düşünüp, araştırma zahmetinde bulun. Arkadaşın dediği gibi o zaman böyle 4,5G maymunlukları yapamazlar. Tüm tüketiciler sen benle dalga mı geçiyorsun dedi mi, işin rengi değişiverir. Örneğin geçenlerde Turk Telekom bayisine gidip, 150Mbps hızlı telefonuma ücretsiz sim yenileme iletisi geldi değiştirmek istiyorum dedim. Adam sizin telefonunuz 4,5G değil 4G dedi. Ben de, adama bana 4,5G’yi tarif eder misin onun hızı kaç Mbps imiş dedim. Mal, mal bana baktı kaldı. O yanıtı beklemiyor çünkü geleni geri göndermiş sığır. Yani tüm bu maymunluklar müşteri çekmek için işin özüne değinen yok. Sen 500 hatta 1000Mbps’lik telefon alsan ne olur, senin ülken daha adam gibi 100Mbps’lik bir hizmet veremedikten sonra hepsi boş. Gerçek anlamda 150Mbps’yi kullanması bile en az 3-4 yıl sürecek bir ülkede 3 yıl sonra kullanmayacağın telefona yatırım yapmak da, anlamsız ama, gel bizim anlayışı engin milletimize anlat.
benim tek derdim bant genişliğinin genişlemesi başka birşey değil. şuan ki hızı yeterli görüyorum. tek sorun bant genişliği bence. metrobüsde veya kalabalık meydanlar da internet kullanılamaz hale geliyor çünkü. bu tarz meydanlar da 3 4mbit çekse yeterli. şu an öyle yerlerde 3g yi geçtim 2g hızını göremiyorum. onu da geçtim ping bile atamayacak kadar sıkışıyor hatlar özellikle iş çıkış saatlerinde.
Benim 2 GB kotam var. 🙁 Haydi geçen aydan 2 GB kotam devretti diyelim, 6 GB da kullanılırsa ödenen kullanılmayınca ödenmeyen veri hattım da var, çıkartabileceğim en yüksek kota 10 GB. 🙁 Şimdi ben 3G telefonu satmak için ucuza vereceğim de, gidip peşin parayla 4.5G telefon alacağım, üstelik taksit de yok. 🙁 Değer mi 2 GB kota için? Ya da şöyle diyeyim ki, aylık yarım saatlik kotam var, ya da günlük bir dakikalık kotam olacak. Sağolasınız operatörler. Yaşasın 4.5G’nin adı. Size reklam oldu bu 4.5G.
Televizyon kanalları canlı yayınlarda geröek 4G hızlarında kullanabilsinler yeter, bu yüksek hızlı veri akışı basın ve yayın kurumlarının ihtiyaçları, bizler gibi markete gittiğinde fiyatlara ve kampanyalara, adres bulmak için haritaya, ya da e-Postalarına filan bakan bizler için çok önemli bir şey değil diye düşünüyorum. Ayrıca 3-4 mbps’yi hiç geçemedim ben bugüne kadar. Operatörler kimi kandırıyorsunuz siz?
fiberi interneti 5G bi kenara bırakın bizim daha tlflarımız çekmiyo yüksek yerlere çıkıyoz konuşuyoz k maraş elbistan ilçesinde vodafon ve avea çekmiyo abartmıyorum şehir merkeze 6 km uzak olan mahallede çekmiyo
Orda bu hızları görecek üc telefon örnek göstermişsiniz yalnız o hızları görecek çok tel var eğer operatör verirse tabi örnek z3 plus 6 cat yani 300 ve üzeri mbps görebilir5
bence hayal ötesi bu hizlara ulasabilmek icin sokakta wifi hizmetini baslatmasi gerekirdi! ama frekans ihalesinden sonra en karlı cikan bence avea,bunu goreceksiniz!
1800 frekansi onemli 4g icin evet ama gücü sıkıntılı
İnternet fiyatları bu kadar yüksekken 1000 G olsa neye yararki? Benim kotam 4 gb mesela. Videoları zaten takılmadan açıyor. 4.5 G reklamı yapacaklarına önce fiyatları düzenlesinler. Diyelim Türk Telekomdan sınırsız internet aldık. Zaten belli bir kotayı geçince hız düşüyor. O zaman ben ne anladım 4G’den 4.5 G’den. Alın sizin olsun hızlı internetiniz 4G’niz, 4.5 G’niz.
4.5G fikri kimin aklına gelmiş olursa gelsin. 4.5G diyerek, bütün milleti aptal yerine koymaya kimin ne hakkı var? GSM operatörleri, 4.5G reklamında bir birleri ile yarış halindeler. Oysaki kullanmdığımız hizmetin adı 4G – LTE dir. Üstelik kullanamıyoruzda.. Elimizdeki telefonların büyük çoğunluğu 4.5G(?) ye uyumlu değil. Eşime, Vodafone’den 6 -7 ay önce aldığım Galaxi 3A’yı, faturaya ek olarak ödüyorum. 4G’ye uyumlu değil. Madem sistem değişecekti, neden bunu sattılar?