Nokia X incelememize devam ediyoruz. Fastlane ekranında en yeni bildirim en üstte sunuluyor. Bir bildirimi silmek için ise üzerine basılı tutup biraz beklemek gerekiyor. Bu işlemden sonra her bildirimin sağında X işareti çıkarak bildirimi silme imkanı sağlıyor. Ya da ekranın en altındaki çöp kutusuna dokunarak tüm bildirimleri temizleyebilirsiniz.
Google yok! Ancak Nokia var!
Google’ın Android işletim sistemine kendi uygulamalarını yerleştirmesi gibi, Nokia’da kendi uygulamaları ile Nokia X‘in işletim sistemini süslüyor.
Haritalardan tutun da, Mix Radyo’ya kadar birçok Nokia servisini Nokia X’in Android işletim sisteminde bulabiliyoruz. Hatta Microsoft’un OneDrive ve Skype gibi hizmetleri de Nokia X için yapılandırılmış.
Bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz Twitter, Facebook, Viber, WeChat, WhatsApp gibi uygulamaları da rahatlıkla indirip kullanabiliyorsunuz.
1Mobile Market ismindeki uygulamayı Nokia Market üzerinden indirdiğinizde ise bazı gerçek Android uygulamalarına erişme imkanı sağlıyor. Bu uygulama bir nevi Google Play gibi bize Android işletim sistemi uygulamalarını açıyor. Bu uygulamayı Nokia mağazasından yükleyerek bazı Android uygulamalarına sahip olabilirsiniz. Ancak bunlar sadece sınırlı sayıda uygulamalar. Maalesef ki birçok uygulamaya erişme imkanı yok! Bunun için cihazı Root yapmanız gerekebilir?
Android uygulamalarını telefona kurabilmek için, Nokia X’in “Ayarlar” menüsünden “Cihaz Yönetimi” menüsüne gelerek “Bilinmeyen Kaynaklardan Uygulama Yüklemeye İzin Ver” kutusunu işaretlemeniz gerekiyor. Aksi takdirde Nokia Mağaza’dan indireceğiniz Android Market erişim uygulamaları üzerinden uygulama kuramazsınız.
Android işletim sisteminin bildirimler ekranı da unutulmamış. Ekranın üst kısmından aşağı sürükleyerek açabildiğiniz bildirim ekranında da Android’deki Wifi, Bluetooth gibi bazı ayarlara ulaşma imkanı sağlıyor.
Microsoft Windows Phone 8 ile Android deneyimi?
Evet aslında Windows Phone görünümlü bir Android deneyimi yaşıyoruz. Üstelik basit, kolay ve rahat bir kullanımı var. Pek de yabancı olacağınızı düşünmüyorum. İşletim sistemine hemen adapte olabilirsiniz.
Aslında Nokia, akıllı telefon deneyiminde basit bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Alttaki geri tuşu ile de her işlemden kolayca çıkabiliyorsunuz.
Nokia Marketinden yükleyeceğiniz bir Android market erişim uygulaması ile Gmail gibi bazı Google uygulamalarına da rahatlıkla sahip olabilirsiniz.
Peki performans?
Nokia X basit ve demo olan bazı oyunlarla birlikte karşımıza geliyor. Bu tarz oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ancak gelişmiş oyunları giriş seviyesi bir cihazda oynamayı düşünmemeliyiz! Hatta test etmek bile saçma olacaktır! Adı üstünde giriş seviyesi akıllı telefon!
Android Markete erişerek bazı uygulamaları Nokia X’e kurdum. Fakat bazılarında crash olma ve takılma gibi problemler yaşadığımı itiraf etmeliyim. Sanırım daha da geliştirilmesi gereken bir işletim sistemi…
Ayrıca çok büyük bir performans beklememek gerekiyor. Basit, kolay ve giriş seviyesi için fiyatı göz önüne alındığı zaman gayet güzel bir “akıllı telefon” olduğunun altını çizmek lazım!
Performansı ise ideal sınırlar içerisinde görülebilir. Telefon birçok Google uygulamasından arındırıldığı için minimum sistem konfigürasyonuna ideal bir hale getirilmiş. Android 4.1’e göre çok daha düşük sistemlerde rahatlıkla çalışabilir bir durumda. İşletim sistemi fazla güç harcamadığı gibi pil konusunda da avantaj sağlıyor. Üzerinde 1500mAh kapasiteye sahip pil bulunan Nokia X, boşta olduğu zamanlarda çok az pil tüketiyor. Standart bir kullanımda Nokia X ile gün sonuna kadar idare edebileceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim. (Tek sim kart ile denedim)
Çift sim kart desteği ile de birçok kullanıcıya ilaç gibi gelecek olan uygun fiyatlı Nokia X benden, ortalama bir puan kazandı. Aslında Android uygulamalarının bazılarında crash olma ve arada tekleme gibi (çok zorladım) sorunlar yaşamasam iyi bir puan da verebilirdim.
Ekran parlaklığını sonuna kadar açarsanız müthiş bir pil tükettiğini göreceksiniz. Bu yüzden pil konusunda hassas olan kullanıcılara ekran parlaklığını kısmalarını öneriyorum. Aynı zamanda Nokia X’de pil tüketimi için bir performans modu göremediğimin altını çizmek gerekli.
Hani cihazı elinden düşürmeyen sürekli kurcalayan tiplerdenseniz pil konusunda biraz canınız sıkılabilir. Normal bir kullanımda ise gün sonu getirilebilir?
Gelelim cihazımızın arka kısmına!
Arkada 3Mp ve 2048×1530 piksel çözünürlükte bir kameramız bulunuyor. Kameradan bahsetmişken, ön yüzde bir görüntülü görüşme kamerası da olmadığını söylemeden geçemeyeceğim. Aslında “Nokia yapma be!” diye isyan ettiğim tek nokta burası oldu! Kamera konusunda kendini piyasaya kanıtlamış olan Nokia’nın, en azından 5Mp çözünürlükte bir arka kamera kullanmasını beklerdim…
Telefon mümkün olduğu kadar uygun fiyat için tasarlandığından dolayı, kameramızda bir flaş da konumlandırılmamış. Kullanışlı bir kamera uygulaması var. ISO, kontrast gibi bazı ayarları rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Peki teknik özellikler?
Nokia X, 4.0 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekranla geliyor. Ekran görüntüsü gayet ideal ve 480×800 piksel çözünürlüğü desteklemekte. Nokia X’in içerisinde Snapdragon MSM8625Q, Cortex A5 işlemci yer alıyor. Bu işlemci çift çekirdekli ve 1.0 GHz hızında çalışıyor. İşlemcimiz 512MB RAM ile desteklenmiş. Dahili hafızası ise 4GB ile sınırlandırılmış. İstersek kamera ve videolarımız için microSD kart yuvası ile ek 32GB’a kadar hafıza artırabiliyoruz. Bazı uygulamalarımızı ise cihaz hafızasından SD karta taşıma imkanımız da var.
Sonuç
Nokia X, iki sim yuvasında da micro Sim kart kullanıyor ve 3G internet bağlantısını yalnızca SIM 1 yuvasına taktığınız hat üzerinden kullanabiliyorsunuz. Diğer SIM yuvası 3G desteği sağlamıyor. Hafızası 4GB olmasına rağmen 32GB’a kadar microSD kart yuvası ile ek hafıza sağlayabilmek avantaj olacaktır.
Aptal telefonlardan akıllı telefonlara geçmeyi düşünen, düşük bütçe ile giriş seviyesi bir akıllı telefon tercih etmek isteyenlere önerebilirim. İşletim sistemi gayet performanslı çalışıyor. Birçok uygulamaya ve sosyal ağlara rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Uygulama marketi dar da olsa, Android markete ulaşarak bazı uygulamalara da sahip olabilirsiniz. Fiyat performans olarak kıyasladığımız zaman iyi bir alternatif olacaktır. Özellikle de diğer giriş seviyesi Android cihazlara göre iyi bir alternatif olabilir.
Fiyatı 499TL’den piyasaya sürülen Nokia X’in, en iyi alternatifi bence Lumia 520 olarak görülmeli…
Dar bir uygulama marketi ve yeni bir işletim sistemine göre (evet aslında Nokia Android’i evrimleştirmiş ve geliştirilmesi gerekiyor) bence Lumia 520 alarak (aynı fiyatlarda) daha iyi bir alternatif edinebilirler. Lumia 520’de giriş seviyesi akıllı telefonlardan biri ve Windows Phone 8 işletim sistemi ile iyi bir performans sunuyor. Uygulama marketini, akıllı telefon ve giriş seviyesinde bir alternatif düşünüldüğünde kesinlikle Lumia 520’yi tavsiye ediyorum.
Aynı fiyata bence Limia 520 alın, akıllı telefon deneyimini gerçekten de yaşayın derim! Umarım bu cihazın fiyatı biraz daha düşer ve Lumia 520’ye göre tercih edilebilir bir hale gelir…
Nokia X, Windows Phone görünümlü bir Android deneyimi sunuyor. Renkli kapak yapısı ile tarzını değiştirebiliyorsunuz. Google’dan arındırılmış bir Android telefon olabilir mi? Sorusuna çok güzel bir cevap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Üstelik Android’in o hantallığını üstünden atmış bir halde geliyor. Elbette ki uygulama kurdukça cihazınızı biraz yavaşlatabilirsiniz.
Cihaz Opera tarayıcısı ile geliyor. Enteresan! Hani performans gerekiyorsa Opera kullan derler ya, sanki Nokia bunu iyi biliyor 🙂
Nokia X’in fiyatı ise 499 TL olarak belirlendi ve tekno marketlerde satışa sunuldu. Eğer büyük ekran, düşük bütçeli bir telefon istiyorum derseniz o zaman Nokia XL’e bir bakın derim!
Ben x dual sim kullanıyorum whattsap indiriyorum ama ana sayfada açılmıyor “cihazınz desteklenmiyor ” diyor ne yapmalıyım yardım edin .
ewet bende aynı sorun yardım edın
bakın beyler bnde onu kullanıyorum bndede aynısı oluyordu mobogenie indirin ve deneyin olmazza bilgisayardan apk sini indirin eğer yine olmazzsa telefonu tootlayın yada sürüm yükseltin yani güncelleyin
bende watsapp açamıyorum ya pişman oldum aldığıma buna bi çözüm bulun
abi mobegeni den indir yada apk
Sevgili arkdaşlar bu nokia Xl dual Sim icin whatsapp yüklemek kolay internet tarayicinizdan http://www.whatsapp.com/android linkini acarak telefonunuza yüklediginiz zaman sorunsuz calişmaktadir ben öyle deneddim ve oldu
bı fotografı sılmek ıstıyorum sılemıyorum mesela,,ekranda kuçuk karede hangı resmın olacagını nasıl belırlıyoruz ,yenı aldım ama dış görunuşu şık,içerıgını pek çözemedım
Sa arkadaşlar bende nokia zaman dua kullanıyorum WhatsApp kon nda gelince mobomarketten indirin ya başka bi cihazdan kendinize an ben abimden attım çalışıyor ve telefon 10 numara 3 mp kamera Olmasın rağmen çok iyi kamerası warsa herkeze tavsiye ederim
arkadaşalr ben nokia x in large yani xl modelini aldım 600 liraya telefonda wp sorunsuz açılıyor ama uygulamalar hafıza kartına atılamıyor sürekli kendi usb belleğine depolanıyor naptıysamda çözemedim en kötü yönünden birisi bence şarjın yüzde olara kgösterilemiyor olması ayrıca klavye ayarından el yazısını etkinleştirsekte normal aynı şekilde yazıyor değişmiyor klavye çok donuyor formattan sonra bile donmalar oluşuyor telefonda
Karşıya ses çok az gidiyor neden
Benim ciaz bir anda sim kart takılı olduğu halde çif sim de kart yok diyiyor sebebi nedir acaba