TSE sonunda buna da el atmış? TSE artık resmi hacker yetiştirmeye başladı! Ulaştırma ve Habercilik Bakanlığı, bir süre önce Ulusal Güvenlik Eylem Planı’nı açıklamıştı. Ardından da beyaz şapkalı hackerlardan bir ordu kurulacağı haberlerini okumaya başladık.
Şimdi ise TSE’nin (ücretli) hacker yetiştirmeye başladığını öğreniyoruz? TSE, Türkiye’de ilk kez, sızma testi yapan firma ve kişilere ücretli olarak, devlet eliyle eğitim vermeye başlamış.
Ne demek bu? Düne kadar sadece yabancı kanallar mı bu eğitimi veriyordu? Hayır, ülkemizde özel sektörden birçok firma, yıllardır bu eğitimi veriyor. Kimi 7-8 günlük, kimi 3-5 günlük de olsa bu eğitimi iyi ya da kötü bir şekilde veriyordu. Hatta CEH diye isimlendirilen beyaz şapkalı hacker eğitimi ile uluslararası sınavlara öğrenciler sokularak yeterlilik belgelerini alıyorlardı.
CEH, Certified Ethical Hacker‘ın kısaltılmış bir tanımlamasıdır. Amerika’da bulunan EC-Council (International Council of Electronic Commerce Consultant) isimli organizasyon tarafından bu belgelendirme yapılıyor. Ülkemizde de resmi olarak sınavlarına girebileceğiniz firmalar var.
Kısacası CEH, bir bilgisayar güvenlik sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip olmak için öncelikle CEH sınavını geçmeniz gerekiyor. Sınav mevcut konjonktüre göre sürekli güncelleniyor. Şuan bildiğim kadarı ile versiyon 10 kadar yükseltilmiş durumda…
Bu sınava girebilmek için iki yöntem bulunuyor; birincisi EC-Council Training Partner olan bir eğitim kurumundan CEH eğitimi almak, sonrasında ise EC0-350 kodlu sınavını geçmek gerekiyor. İkinci yol ise en az iki yılık güvenlik tecrübesine sahip olduğunuzu belgelemeniz ve ardından sınava giriş hakkı kazanmanızdır.
Peki etik hacker kursu tam olarak neyi kapsıyor?
CEH konu başlıklarını sistem ele geçirme, şifre kırma, rootkitler, trojan backdoor, network ve snifferlar şeklinde sıralanıyor ve birçok konuyu kapsıyor. Özellikle de İnternet dünyasının korkulu rüyası, servis dışı bırakma saldırıları (ddos), Windows hacking, linux hacking, web uygulama açıklarının tespiti, wireless hacking gibi popüler konular da yer almakta…
TSE’nin vermiş olduğu “Beyaz şapkalı hacker“lık eğitimi herkese açık, yaş veya bir meslek ya da diploma istenmiyor. Aynı şekilde özel sektörde de işleyiş bu şekilde devam ediyor.
Beyaz Şapkalı Hacker eğitimi piyasada 1000 TL ile 3000 TL arasında değişen kurs fiyatları ile karşımıza geliyor. Ayrıca 500TL civarında bir sınav giriş ücreti var. TSE’de de 1200 TL gibi bir fiyat politikası belirlenmiş. Aynı şekilde 500 TL’lik bir sınav giriş ücreti eklenmiş…
Takıldığım nokta ise burada…
Özel sektör devlet ile rekabet edebilecek mi?
Devletin elbette teknolojinin müthiş bir hızla ilerlediği şu dünyada, her şeyin sanal dünyaya adapte edildiği bu günlerde, böyle bir eğitime girişmesi, insanları bilinçlendirmesi güzel bir şey…
Fakat, eğitimi kendisi, ücretli olarak vermesi bana biraz saçma geldi!
- Devlet kendine özel personel yetiştirsin!
- Devlet kendine özel bir ordu kursun!
- Devlet bu eğitimi değil de temelini; okullarda ücretsiz olarak, seçmeli derslere eklesin?
Fakat ücretli olarak bu eğitimi TSE’nin vermesi ne derece mantıklı?
Özel sektör ne halt yiyecek? Ya da TSE kalkıp…
- Bu firmaları denetlese…
- Bu firmalara bu eğitimi de vermeleri için zorunlu tutsa…
- Bu firmalara belirli bir fiyat politikası getirse (maksimum 2000 TL gibi)
- Bu firmalara özel bir sınav koyup, öğrenimin ve eğitim sistemin kalitesini yükseltse…
…tamam derim de, devletin kendi eliyle ücretli olarak bu eğitimi vermesi biraz saçma değil mi? Şimdi özel sektör ne halt yiyecek merak ediyorum?
TSE 1.200 TL’ye veriyor biz 500 TL’ye verelim mi diyecekler? Bu fiyata, 7 günlük bir eğitimi, ileri düzeyde bir hoca ile nasıl verebilirler? Sınıf sayısı 15-20 iken, 50-60 kişiye mi çıkarmak zorunda kalacaklar?
Devletin özellikle de TSE’nin bu konuda kural koyucu ve denetleyici bir mekanizması olması gerektiğine inanıyorum. Şu an ise kural koymak veya denetlemek yerine özel sektörle rekabete girmişler… Yahu Beyaz Şapkalı Hacker yetiştirmek bu kadar kârlı bir iş ise biz de girelim o zaman?
Not: TSE’de bu eğitimi verenler, eğitimi nereden aldı merak ediyorum 🙂
TSE’nin de bir sertifikasyon sistemi olacak mı sadece kursu mu veriyor ?
Bence rekabet adına gayet güzel oldu. Güvenlik eğitimi veren kurumlar eskiden çok azdı şimdi yavaş yavaş yükseliyor TSE nin 1.200 TL gibi bir fiyatla piyasaya girmesi de umarım fiyatları düşürür.
Fiyatlar bence şu an çok pahalı neden mi 5 günlük bir eğitim için 2.500 TL isteniyor ve bu eğitim de 5 gün boyunca çok yoğun olarak mı veriliyor ? Hayır hatta eğitimin bir kısmını uzaktan yapanlar bile var. Hadi eğitimi hakkıyla verdiklerini düşünelim ki eminim öyledir ama insanın da bir anlama kapasitesi var o kadar konuyu bir haftaya sıkıştırın sonra üzerine 2.500 TL para isteyin. Şu eğitimleri yapın 4-5 ay fiyatı da yükseltin o zaman bir şey demiyorum ama TSE piyasaya girdi fiyatlar düşecek diye yakınmanın anlamı yok. Ayrıca bilginin ucuz olmadığı konusuna katılıyorum fakat siz o kadar kapsamlı eğitimi 7 günde vereceğinizi iddia ediyorsanız yani 7 günde parasıyla öğrenilebilecek bir şeyse uzmanından bilginin değerini düşüren sizsiniz demektir. Rekabetin her türlüsü son kullanıcıya yarar diyerekten yazımı sonlandırıyorum.
şu yazıyıda inceleye bilirisiniz. ( abdullahtas.net/2017/02/13/tse-beyaz-sapkali-hacker-egitim-anilari/ )
Bende hacker olmak istiyorumda özel eğitim gerekli
Ünlülerin sosyal medyalarının çalındığı 14 kişilik çetede yer alıyolarmış ayda kutay rızacan bahar Veysel bu kişiler bütün ünlülerin hesaplarını çalıyor
Ben 16 yaşımdayım.bilgisayar kullanmayı seviyorum ama şuan bilgisayarım yok.öncelikle ben 11,12 yaşlarımda bilişim okudum.derse çalışmazdım.direk ayarlar,ağ,cmd.exe vs.uğraşırdım.orta derecede yetenekliyim.bu işi seviyorum.lütfen sizden eğitim bekliyorum.neler yapabiliyorum kısmını merak ediyorsunuzdur? Şunları yapabiliyorum öncelikle site kapatma,aynı ağdaki kişilerin cihazlarına sızma veya internetini kesme,ddos saldırısı işte sevdiğim konulardan biri herneyse virüs yapma,şifre kırma,numaradan bilgi toplama,cihazları heklemeyi,linux,termux,cmd.exe,wifi şifre çalma,hesap çalma,instegram hesap çalma ve diğer sosyal medyalarıda geçerli şekilde,sitelerin açıklığınï bulma,vs.bunların çoğunu tablette yapıyorum.bilgisayarım yok ama ablamın bilgisayarını gizlice kullanıyorum çünkü mecburum.işte bunlar.siden gerektiği kadar yardım bekliyorum.bazı özel yeteneklerim de var bunları gizli kullanırım.düşmanımı da kolayca zorlamadan hekliyorum.”” bu benim kullandığım yazı ve kısaltımı.I’M HACKER…