Bilgisayar çağında yaşıyoruz ve yakın bir gelecekte “Internet Of Things” diye tabir edilen, 1999 yılında Kevin Ashton’un bir sunumunda bahsettiği gibi, çeşitli iletişim protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar karşımıza çıkmaya başlayacak.
Kısacası makineler birbirleri ile konuşmaya, insana daha az ihtiyaç duyarak daha fazla iş yapmaya başlayacaklar. Teknoloji bu kadar hızla ilerlerken zararlı yazılımlar, kötü niyetli hackerlar tarafından da kullanılmaya devam ediyor.
Artık kötü niyetli kişiler daha aktif, son teknolojileri kullanarak antivirüslerin fark edemeyeceği virüsler yazmaya başladılar.
Günümüz dünyasında ise artık hemen hemen her türlü cihaza virüs bulaşabileceği konuşulan ve tartışılan konular arasında yer alıyor.
Elektronik cihazlarımızı USB ile şarj ediyoruz.
Hatırlarsanız bir süre önce basında küçük bir Usb belleğin çipine bulaşabilen ve fark edemeyeceğimiz virüsler tespit edilmişti. USB girişi ile USB cihazların çipleri virüsler tarafından yeniden programlanabilir bir hale getirilerek, cihazlara bulaşabiliyordu.
Zararlı yazılımlar USB aygıtlarına da bulaşabiliyor.
Elektronik saatler, elektronik bataryalar, USB çipli fareler, elektronik resim çerçeveleri, USB şarjlı diş fırçaları, USB oynatıcılar, USB ısıtıcılar, USB şarjlı elektronik sigaralara kadar birçok aygıtı hiç düşünmeden bilgisayarımıza bağlıyor ve şarj ediyoruz.
Bir süre önce Trend Micro güvenlik uzmanı Rick Ferguson, elektronik sigaralardan virüs bulaşma olasılığını yüksek gördüğünü açıklamıştı. Ferguson yaptığı açıklamada “Zararlı programlar elektronik resim çerçevesi, müzik yürütücüleri ve diğer cihazlardan bulaşabilir’ olduğunu belirtti.
Kısacası virüsler çok daha akıllı!
Makinelerin İnternet üzerinden çeşitli protokollerle birbirleri arasında iletişim kurmaya başladığı şu günlerde, bir USB Çay bardağı ısıtıcısı bile başınıza bela olabilir!
USB Çay bardağına dikkat et abi 🙂 çayına zevâl gelmesin gerisi boş