Nokia Lumia 830’u incelemeye devam ediyorum. Akıllı telefonumuzun arka kısmını çevirdiğimiz zaman Lumia 1020 kamerasına benzer bir kamera lensi dikkatimizi çekiyor. Ancak dışarıya çok fazla bir çıkıntı oluşturmamış ve estetik tasarım çizgileri burada da devam ediyor. Kameranın hemen üstünde led flaşı, dış ses mikrofonu ve aşağı kısımda hoparlör deliklerini görüyoruz.
Lumia 830’un bir diğer özelliği de arka kapağının açılabilir olması!
Arka kısımda alttaki ufak yuvaya tırnağınızı takarak arka kapağını rahatlıkla açabiliyorsunuz. Arka kapağın iç kısmına baktığımız zaman bir NFC anteni olduğunu görüyoruz.
Arka kapağı açtığımız zaman, kamera lensinin sol tarafında micro SD kart yuvasını göreceksiniz. Bu yuva sayesinde cihaza 128GB’a kadar ek hafıza kazandırabiliyoruz.
Pilimiz sökülebiliyor ve pili söktüğümüz zaman Nano Sim kart yuvası ile karşılaşıyoruz. Diğer modellerin aksine Micro Sim yerine Nano Sim kullanıldığını da söylemek istiyorum.
Arka kapağı ilk kez açıyorsanız, kapatırken biraz zorlanabilirsiniz. Ancak korkmadan yan kenarlardaki tırnaklara basarsanız rahatlıkla yerine oturtabilirsiniz. Arka kapak polikarbon yapıda ve esneyebildiği için, tırnakları oturtmak için baskı uygulamaktan çekinmeyin 🙂
İyi bir performans sunuyor.
Windows Phone 8.1 işletim sistemi başarılı bir performans sunuyor. Lumia 830’un sınırlarını zorlamak için Asphalt 8 kurdum ve rahat bir şekilde oynayabildiğimi söylemek isterim. Yalnız ekran geçişleri sırasında bir kez teklediğini ve takıldığını (normaldir) söylemek isterim. Böyle bir donanım için başarılı bir performans sunduğunu kanıtlıyor. İşletim sistemini kullanırken herhangi bir tekleme ya da takılma ile karşılaşmıyorsunuz.
Fiyat, performans kıyaslaması yaparsak, tercih edilebilecek orta sınıf cihazlar arasına rahatlıkla girebilir.
Lumia 830’un arka kamerası 10MP çözünürlükte ve her zamanki gibi PureView destekliyor. Gün ışığında, Carl Zeiss lensleriyle desteklenen kamera canlı ve net görüntülerle iyi bir performans sergiliyor.
Kameranın oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Aynı zamanda az ışıklı ve gece çekimlerinde de Led flaş desteği ve Nokia’nın pardon Microsoft’un rakiplerine göre fotoğraf ve video çekiminde başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu görebilirsiniz. Video tarafında Lumia 830 1080p Full HD kayıt yapabiliyor. İşletim sistemi, Lumia Denim güncellemesiyle birlikte 4K/24 fps video kayıt desteği gelmesi gerekiyor. Ancak işlemci tarafı düşük hızda olduğu için ancak 1080P video çekebiliyorsunuz.
Microsoft yavaş yavaş hayatımıza giriyor…
Nokia’yı satın aldıktan sonra Microsoft, yavaş yavaş Nokia isimli uygulamaların adını değiştirmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de kamera uygulaması oldu. Microsoft kamera, gayet güzel ve rahat bir kullanıma sahip, ancak ben halen daha Nokia’nın kamera uygulamasını kullandığımı söylemeden geçemeyeceğim.
Peki ya pil ömrü?
Lumia cihazlar pil konusunda oldukça başarılı performanslar sergiliyor. Lumia 830’da ise 2.200 mAh kapasiteye sahip bir pil konumlandırılmış. Microsoft, Lumia 830 için, Wifi açık 10 saate kadar pil süresi sunuyor. Kendi yaptığım testte, 9 saate kadar Wifi ile cihazı kullanabildim. Ancak, 3G açık olduğu zaman pil ömrü sıkıntılı bir sürece giriyor.
Cihazı gün boyunca zorlamazsanız, oyunlarla takılmazsanız iyi bir pil ömrü sağlıyor. Hatta surf yaparak, yani oyunlardan uzak durarak, Twitter ve Facebook ile günü kurtarmanız mümkün!