Bugünkü incelememde birkaç gündür kurcaladığım ve hoşuma giden Casio XJ-V1 projeksiyon ürününden bahsedeceğim.
Şık ve farklı bir tasarımı var. Ön alt tarafta yükseklik ayarı için bir ayak konumlandığını ve yanındaki lazeri görüyoruz. Üst kısımda ise LED lambasının Fokus ve Zoom ayarı konumlanmış. Diğer bir yandan da açma tuşunu, led uyarı ışıklarını ve Input tuşunu görüyoruz. Lamba farklı bir tasarımla içeriye gömülü bir şekilde karşımıza geliyor.
Arka kısıma baktığımızda güç girişi, serial portu, VGA portu, HDMI portu, ses giriş – çıkışları ve servis portu yerleştirilmiş. Kutu içeriğinde ise güç kablosu, bir kumanda ve pil çıktığını görüyoruz.
Öncelikle lambalı projeksiyon cihazlarından ve led teknolojisinden bahsetmek istiyorum.
Lambalı projeksiyonlarda bildiğimiz spot lambalara benzeyen içerisinde sıvı civanın bulunduğu bir teknoloji kullanılır. Cıva sıcaklıkla ısınır ve ışıma sağlayarak buharlaşır. Buharlaşma esnasında maksimum ışıma sağlanır. Ancak lambalı projeksiyonların birçok dezavantajı vardır.
Teknoloji ilerledikçe ömürleri uzasa da 2000 – 3000 saat arasında kullanım ömürleri vardır. Projeksiyon cihazlarına 2-3 yıl garanti verilirken maalesef ki lambaları bu garantiyi kapsamaz. Lambalar daha kısa sürede kullanılmaz hala gelebilirler.
Lambaları cıvalı ve yoğun ısı altında çalıştığı için çok hassastırlar. Lamba ömürleri de dikkatli kullanım sayesinde 3000 saate kadar çıkabiliyor. Aksi takdirde titreşim, elektrik kesintisi ve benzeri durumlarda kullanılmaz hale gelebiliyorlar.
Burada en önemli nokta aslında lambaların içerisindeki cıvadır. Eğer lambalar kırılırsa civa ortaya çıkar ve direk soluduğunuzda sizi zehirleyebilir. Evdeki tasarruflu ampüllere benzerler ve kırılmaması gereklidir! Çöpe atmak da doğru bir çözüm değildir.
Lambalı projeksiyonları kullananlar iyi bilirler. Tam parlaklıkta sunum yapmak için yaklaşık olarak 1-2 dakika beklemeniz gerekir. Ampül ısınıp, cıva tam buharlaştığı zaman iyi bir görüntü elde edersiniz. Gerçi son teknolojide bu süreyi 1 dakikaya kadar düşürdüler. Isınma süresi tamamlanana kadar doğru parlaklık elde edilmez. Isınması ve soğuması 2 dakikaya kadar uzayabilir. Cihazı taşımadan önce de lambanın soğuması gerektiği uzmanlar tarafından ifade edilir.
Isınma süresinde oluşabilecek herhangi bir elektrik kesintisi veya darbe gibi durumlarda lambanın yanması veya çatlaması söz konusudur ve maalesef ki lambalar da aşırı maliyetli parçalardır.
Genelde projeksiyon cihazlarını kullanırken baktığınızda lambaların sarardığı veya ışığın sarı olduğu dikkatimizi çeker. Bu da lambanın ömrünün azaldığının net bir göstergesidir.
Casio ise bu teknolojiye son vererek LED projeksiyonu karşımıza çıkardı.
2010 yılında üretilen bu teknoloji sayesinde artık lamba derdinden kurtulduk. Led projeksiyon cihazlarında teknoloji led ve lazerlerin bir arada kullanılarak maksimum parlaklığı sağlaması ile üretilmiştir. Bu teknoloji aslında led ve lazer teknolojilerini kullanarak ampülün yerini almayı sağlıyor. Birkaç yıl öncesine kadar pahalı olan Led teknolojisi günümüzde uygun maliyetlere düşürülmüş durumda. (Bknz: Led Ampüller)
Casio bu konuda bir adım daha öteye geçerek hem uzun ömür hem de yüksek parlaklık sağlayan uygun fiyatlı projeksiyon cihazı ile karşımıza çıkıyor. Özellikle de yoğun projeksiyon kullanımı olan iş yerlerinde büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Ayrıca lambalı projeksiyonlara göre bakım istemediğinin altını çizmek gerekiyor. İstediğiniz gibi hareket ettirebilirsiniz. Titreşimler veya sıcak durumdayken taşımak öyle kolay kolay cihaza zarar vermez. Cihazı rahatlıkla fişten çıkartır çıkartmaz kolunuzun altına alıp taşımanız mümkün!
Casio üretim teknolojisinde iyileştirmeler sağlayarak LED Projeksiyon ürünü daha da alınabilir bir fiyata indirmiş. Ürün fiyatına baktığımız zaman lambalı projeksiyonlara göre lamba ve filtre değişimi ile bakım masraflarının da önüne geçildiğini söylememiz gerekiyor.
Yeni model XJ-V1 tasarlanırken eğitim sektörüne uygun bir şekilde düşünülmüş ve 2.700 ansi-lümen parlaklıkla karşımıza geliyor. Bir sınıf ortamı için yeterli bir parlaklık diğer bir yandan da fiyatı makul seviyelere indirilmiş.
Elbette ki içerisinde cıva yok! Cıvanın sağlığa çok zararlı olduğunu ve zehirleyici bir madde olduğunu biliyoruz. Diğer bir yandan da XJ-V1 ürünü ile karbon salınımı minimum seviyelere indirilmiş durumda.
Elbette ki enerji tasarrufu da sağlıyor. Özellikle de LED teknolojisi sayesinde elektrik faturalarında gözle görülür bir düşüş sağlayacaktır.
Kısacası evladiyelik bir projeksiyon cihazına sahip oluyoruz!
Günde ortalama 8 saat kullansanız, 365 gün sürekli kullandığımız durumda bile 7-8 yıl süre içerisinde 20.000 saat çalışma süresi elde edilir. Hesapladığımız zaman 20.000 saatlik kullanım ömrü evladiyelik olduğunu kanıtlıyor.
Cihazın 3 yıl garantisi var.
CASIO, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de projeksiyon kullanıcılarının sevdiği markalar arasına girdi. Core Serisi XJ-V1 lambasız projeksiyon ile daha parlak görüntülü, ekonomik, ekolojik ve sağlıklı bir dönem başlatıyor.
Çevreye duyarlı cıvasız projeksiyon…
CASIO’nun lambasız projeksiyonda yüksek parlaklık elde etme konusundaki arayışının bir sonucu olarak, efsanevi Lazer & LED Hibrit Işık Kaynağı Teknolojisini, 2010’da piyasaya sürdüğünde bu Dünya çapında bir yenilikti. Ardından da biz tüketicilerin ofislerine kadar bu teknoloji gelebildi.
Çevre sağlığını önemseyen, cıva emisyonu riskini ortadan kaldıran, daha parlak görüntülü, daha uzun ömürlü projeksiyon Core Serisi XJ-V1 benim takdirimi kazanmış durumda.
İçerdiği yeni toz koruma sistemi sayesinde toza karşı çok daha dirençli bir ürün olarak karşımıza geliyor. Filtre değişim ihtiyacı yaratmaması da rakiplerinden bir adım daha öne çıkmasını sağlamış. Parlaklık kaybı lambalı projeksiyonlara göre çok daha azdır. Hızlı açılır, 5. saniyede tam parlaklıkta sunuma başlayabilirsiniz.
Benden tam puan aldığını rahatlıkla söyleyebilirim…
Merhaba bende casio xj a130 kulaniyorum gercekten mukemel bu cihazla film mac efsane oluyor.uyduya bagli tv yi iptal etim yine alacak olsam kesinlikle casio alirim ve herkese tavsiye ederim.gormeye gelen arkadaslarim sasiriyor ve hepsi casio alacagini soyluyor cihaz mukemel