Teknoloji hiç görmediğimiz kadar müthiş bir hızla ilerliyor. Yakın bir gelecekte ise Akıllı İnsansız Gemiler hayatımızın bir parçası haline gelecek!
Sanal kaptan köşkünden yani oturma odanızdan veya karargah merkezinden kumanda edebileceğiniz akıllı insansız gemiler sayesinde uzun mesafeli zor yolculuklar çok daha kolay bir hale gelebilecek.
Yakın bir gelecekte; 2020 yılında ilk insansız akıllı yük gemisini piyasaya sürmeye hazırlanan Rolls Royce firmasının Blue Ocean adlı araştırma ekibi tarafından geliştirilen ve kaptanların gemileri sanal bir kaptan köşkünden kumanda edebilecek sistemler karşımıza çıkacak
İnsansız akıllı yük gemisinde insan bulunmasına gerek olmayacağı için gemide kamaralar, kaptan köşkü, cankurtaran botu hatta güverte bile bulunmayacak. Bu sayede alanlar çok daha avantajlı olarak kullanılabileceği gibi gemiler çok daha fazla yük taşıma potansiyeline erişecek.
Yapılan projelerde düz yüzeyi ile su üstüne çıkmış bir balinayı andıran tasarıma sahip otonom gemiler, çevre dostu motorları sayesinde de oldukça sessiz bir şekilde hareket edecek. Tüm bunları mümkün kılmak için de gemilere bilgisayar tarafından kontrol edilen pek çok farklı sensör yerleştirilecek. Otonom hareket için kameralar, kızılötesi sistemler, mikrofonlar, radar, lidar, sonar ve GPS‘ten faydalanılacak.
Sıkı durun,
Akıllı İnsansız Gemiler Ekonomik Olarak Mantıklıysa Mutlaka Denizlerdeki Yerlerini Alacaktır…
LISCR Istanbul Bölge Müdürü Erhan Esinduy, “Akıllı insansız otonom gemiler üzerine geliştirilen projeler var, test ediliyorlar. Verimli olacaklar mı olmayacaklar mı henüz bilmiyoruz. Kazalarda insan hatası tartışılan bir konu ama otonom bir gemiyi, uzaktan da olsa yine bir insan yönetecek” sözleri ile yakın bir gelecekte İDA’larla (İnsansız Deniz Araçları) taşımacılık sektörünün çağ atlayacağını işaret ediyor.
Gemide Siber Güvenlik Hala Çok Yeni Bir Konu…
Elbette ki işin ucu Siber Güvenlik konusunda bazı soru işaretlerine dayanacaktır. Özellikle de İHA gibi önemli araçlarda siber güvenlik, saldırılar ve hacking gibi konular ön planda geliyordu. Yakın bir gelecekte karşımıza İnsansız Deniz Araçları (İDA) çıkarsa muhtemelen bu araçların yönetimi, idaresi ve benzeri işlevlerin kötü niyetli saldırganlar tarafından ele geçirilebilme riskleri de ortaya çıkacaktır.
Pek çok şirket henüz daha siber güvenliği anlayamamışken, İnsansız Gemi Araçlarının yakın bir gelecekte kullanıma sunulması muhakkak ki Siber Güvenlik Sektöründe hareketlilik ve hararetli tartışmaları beraberinde getirecek.
Olay manuelden bilgisayar kontrolüne geçtiği andan itibaren gemi sistemlerinin uzaktan ele geçirilmesinden başlayıp, emniyet riskleri, kıyı şeritleri güvenliği gibi birçok konu ön plana çıkacaktır.
Bakalım, İDA’lar taşımacılık sektörüne ve denizciliğe neler getirecek ve neler götürecek…
İleride gazete başlıkları: Motoru bozulan İDA sürüklenip bir adaya çarparak battı :)))