Solid State Disk teknolojisi nedir ? (SSD)

Merhaba arkadaşlar sizlere bugün en çok merak edilen bilgisayar teknolojilerinden birisi olan SSD teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle sizlere konuya biraz ayrıntılı girerek olayın en başından başlayacağım.

Günümüz sabit diskleri :

CD, DVD, Disket sürücüler ve Harddisklerdir. Bu tip disklerin bilgi saklayabilmeleri için yapıları elektromekanik donanımlar halinde imal edilirler. Sabit disklerde veri metal, cam veya plastikten yapılma yüzeyi sie demiroksite veyahut manyetik özellikteki diğer maddelerden yapılırlar. Bilginin disk yüzeyine yazılması mıknatıslanma yolu ile gerçekleşir.

Yani bilgiyi yazabilmek için bir sabit diskin içerisinde KAFA diye hitap ettiğimiz yazıcı motor ve laserler bulunmaktadır. Günümüzde sabit diskler 5400 – 7200 – 10000 devir/dak hızlarındadırlar hatta ileri düzeydeki disk sistemlerinde 10000 rpm in üzerinede çıkılmıştır. Bu hızlarda dönen diskin üzerine kafa değerek veri yazmaktadır. Sabit disk teknolojisi hızla ilerlemekte. Günümüzde ise çok hafif ve yüksek kapasitelere ulaşılabilmiştir.

Örnek vermek gerekirse 2007 – Hitachi, 1000 GB’lık (1 TB (Terabyte)) sabit sürücüyü üretmiştir. Günümüzde 1TB gerçektende çok yüksek bir kapasite haline geldi.

Fakat sabit diskler yüksek dönüş hızları ve manyetik dokunuşlar nedeniyle sürücü çalışırken çok hassas bir durum ortaya çıkıyor. Yüksek RPM de oluşan ısı ve çekilen güç…. Notebook gibi sistemlerde pil ömrünü uzatabilmek için bilim adamlar minimum güç ve Notebook ları küçültebilmek için minimum ağırlık ve ebat üzerinde kendilerini geliştirmekteler. Yüksek kapasiteli diskleri bu hale getirmek gerçektende zor.. İşte bu anda SSD diskler devreye giriyor diyebilirim.

KAPASİTELER :

Sabit diskler Bayt (B) olarak ölçülendirilirler.. Mesela 160GB dediğimiz zaman160 Gigabyte olarak ölçülendirmiş oluruz. Bu depolanacak bilgi yani veri miktarıdır. Her harf yada her sayı her sembol 8bt den oluşan byte olarak ölçülendirilir. 8 bit = 1 byte olarak ifade edilir. Sabit disklerde Gerçek kapasiteye ulaşabilmek için 1024 katı alınır. Yani sizin bir 250GB diskiniz varsa bu disk gerçek manada 233 GB dır. Sonra diski aldığınız yere niye benim diskim 233GB gözüküyor demeyin 🙂

Sabit disklerde düşme, sarsılma, ısınma problemleri her zaman diske zarar vermiştir. Bu noktada özellikle notebooklar için SSD teknolojisi geliştirilmektedir.

SSD diskler :

ssd_samsung.jpg Aslında SSD diskleri çıkış noktası Notebooklardır. Sabit disklerde 2 milisaniyede 350GB a çıkabilirken SSD diskler ise 0,5 milisaniyede 1500GB a çıkabiliyor. Yani hem erişim süresi hemde erişim kapasitesi Normal Sabit disklere oranla kat kat daha fazla…. Ayrıca SSD Disklerin yapısında Epromlar bulunmaktadır. Yani Sabit diskler gibi motor, manyetik kafa gibi hareketli parçalar yoktur. Bu çok büyük bir avantaj. Tabi sadece bununlada sınırlı kalmıyor ayrıca Notebook sabit disklerinden bir 40GB lık disk 2Watt civarında enerji harcarken SSD diskler 0,5 Watt değerinde kalıyor. Yani her halükarda SSD Disk kullanmak sabit disklere göre çok daha avantajlı. Birde Isı noktasına değinmeden edemeyeceğim. Bir notebook aşırı ısındığı zaman ilk zarar vereceği şeylerden bir taneside sabit diskidir. max 60 dereceye dayanabilen sabit disklere oranla SSD diskler -85 derecelere dayanabilmekte.

Gerek Güç tüketimi gerek veri erişim süresi gereksede veri erişim kapasitesi olsun, ısı değerleri olsun hemen hemen her noktada kat kat daha avantajlı. Bu yüzden notebook üreticileri ileriki yıllarda SSD teknolojisini Sabit Disk teknolojisine tercih noktası olacaktır.

Şimdi tekrarlayalım.

  • Erişim süresi
  • Erişim kapasitesi
  • Isı değerleri
  • Boyutlar
  • Mekanik parça dezavantajı
  • Güç tüketimi.

Bir notebook üreticisi başka ne isteyebilir ki ?

Sadece notebook üreticisi değil son kullanıcı içinde gerçekten çok avantajlı bir sistem haline geliyor. Özelliklede benim gibi bir Bilgi-İşlem elemanıysanız elinizdeki 500GB lık sabit diski bir yerden başka bir yere taşırken aklınızda her zaman aman çarpma aman düşürme aman sallama …. Gibi düşüncelerden kurtulabilirsiniz..

Gelişen teknoloji :
img_flash_ssd_pop03.jpgSamsung 64 GB kapasiteli ve 1.8″ yapısındaki SSD’ini duyurmuş durumda. Bu ne demek biliyor musunuz ? 1,8 inch kadar küçük ve 64 GB kadar büyük bir kapasiteye ulaşılabilimiş ve her yeni yılda kapasitelerini ikiye katlamaları ileriyi yeni geleceği düşündüğünüzde SSD disklerin hayatımıza çok kısa bir süre sonunda girebileceğini görebilmekteyiz. Çok yakında 120GB lık disklerini görür gibiyim..

Gelelim Fiyatlarına :

Malesef fiyat teknolojisi kadar tatlı değil tabi bu süreç içerisinde değişecek ve el yakmayan bir hale gelecek. Şöyle bir örnek vereyim. ( http://www.teakolik.com) 16GB lık bir SSD nin fiyatı 1000 USD civarında.. Malesef yani 16GB a bir notebook alırız…

Şuanki teknolojide sabit diskler 1TG sınırına dayanmış vaziyette müthiş bir rakam ama artık sabit disklerin rakamları pekde göz doldurmuyor diyebilirim. SSD rakamlarını tercih ederim .

750GB lık bir sabit disk 400$ civarındayken 16GBlık bir SSD disk 1000$ usd iken pekde yanaşacağınızı sanmıyorum.

Teknoloji ilerledikçe bu SSD diskleri ileride 200USD ye 250GB lık fiyatlar halinde bulacağımıza eminim ama şuan için çok erken…

Sabit disklerde teknoloji

1024 Gigabyte = 1 Terabyte (TB) Sınırında
1024 Terabyte = 1 Petabyte (PB) İleride

iken şuan..

SSD Disklerde teknoloji 64GB sınırına dayanmış vaziyette aradaki rakam gerçektende çok büyük umarım teknolojinin ivmesi biraz daha dikine çıkarda kısa sürede TERABYTE sınırlarına ulaşırız…

SSD Disklerin

Avantajları

  • Hızlı açılmaları
  • Hızlı okuma zamanı (sabit disklere göre 2 katına hatta üzerine çıkabilmekte)
  • Hızlı okuma-yazma süresi (yüzlerce kat daha fazla)
  • Programların çok daha hızlanması ( Özelliklede Windows’un çok daha hızlı açıldığını düşünün )
  • Daha uzun ömürlü olmaları 50Yıl ve üzeri ….
  • Hareketli mekanik parçalarının olmaması
  • Çok daha az elektrik tüketimi (Watt)
  • Çok küçük ve çok hafif olmaları

Gelelim dezavantajlarına

  • Fiyat ( 1TBlık sabit disk fiyatına 40gb lık SSD )
  • Kapasite henüz 64GB sınırındalar
  • Verilerinize birşey olduğu zaman Sabit diskte kurtarma ihtimaliniz SSD ye göre çok daha fazla
  • Manyetik alan ve aşırı elektrik yüklenmesinde zarar görmeleri (kolonlar vss….)

Yukarıdaki dezavantajlardan Fiyat ve kapasite teknolojinin ilerlemesi ile bir zaman sonra yok olacaktır. Ama Veri kurtarma ve manyetik alan aşırı elektrik yüklenmesi gibi durumlar farklı gerçi bunlarada üreticiler önlem alıyorlar ve bir süre sonra piyasadaki sabit disklere tarihi eser muamelesi yapabiliriz 🙂

“Solid State Disk teknolojisi nedir ? (SSD)” üzerine 18 yorum

  1. ssd diskler normal disklere göre çok daha fazla enerji harcıyorlar bu konuda sanırım bir eksiklik var.
    iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  2. slm kardeşim bilgilerini paylaştığın için teşekkür ederim.
    ben masterdor dan çelik kapıdaki bülent:) selamlar nasılsın

    Yanıtla
  3. levent bey yanlışlık sizde sanırım çünkü hdd ler 3.86w harcarken ssd diskler 1w harcıyor biraz daha dikkatli okursanız hatanın nerde olduğunu bulursunuz umarım teşekkür ederim

    Yanıtla
  4. Paylaşmış oLduğunuz Bilgiler İçin Çok Teşekkür Ederim. Teşekkür Etmeden Geçmemek Lazım Bi Yerlerden Bir Şeyler Öğreniyorsak. Çok SaoLun…

    Yanıtla
  5. @levent

    Eğer normal disklere göre daha fazla enerji tüketiyor olsaydı, laptomumun batarya süresi eskisine nazaran 2 saat daha uzarmıydı ?

    Yanıtla
  6. Çok teşekkür ederim. Faydalı bir yazı olmuş. Tam da şu anda bir müşterimin SSD diskine part to part işlemi yapmaktaydım. 16 GB SSD disk şuan acaip hızlı çalışmakta ve hiç ses çıkarmamakta 🙂

    Yanıtla
  7. buyrun yeni diz üstü alacaklar SSD diskli hemde 128 gb

    redcoon.at/B289901-Sony-VPCSB1A9E-B_Notebooks 2016€ cuk

    Yanıtla
  8. Yazı içinde çok fazla “uçulmuş” yer var. Bunları okuyan birçok yanlış şey öğrenecek. Mesela: Kafa diske değmez, SSD’lerin epromla ilgisi yok, v.s.

    Yanıtla
  9. Bende SSD teknolojisini bu yazı sayesinde(daha detaylı)yeni öğrendim ama @hunkar’in mütevaziliğine çok güldüm. (:

    Yanıtla
  10. Vay beee. Doğru öngörmüşsün kardeş. Ama bu bilinen bir gerçekti. Bill Gates 2002’de de öngörmüştü. Moore’s law. Şuan 512 gb ssd’ler var. Diğer disklerle arada ki farkı kapatıyor ama daha çok iş var.

    Yanıtla

Yorum yapın