Telefonlarda Ekran Koruyucu Karmaşası

Telefonumu sarıp sarmalasam da mı kullansam? Kılıflara bürüyüp, takozlaştırıp mı saklasam? Kanaatimce günümüz teknoloji dünyasında hiç kimsenin dile getirmek istemediği ancak içinde saklasa da bir gün isyan etmek istediği bir sorundur. Gelin beraber isyan edelim?

Sıfır telefon alan herkesin ilk aklına gelen kılıf problemi sorunsalıdır. Binlerce lira para ödeyip kredi kartından tek çekimle acı acı çıkan içimize oturmuş bir sorundur. Ancak kolay kolay bunu açığa çıkartmaz üstüne inkar etmeye başlarız.

Kimine göre sıfır telefon alırken küçük bir servet öderiz, kimine göre bir aylık, hatta birkaç aylık maaşımızı yatırarak sahip olduğumuz akıllı telefonlar…

Gerçi telefonlar akıllı da çoğumuz binlerce lirayı yatırdıktan sonra telefonu aptal gibi de kullandığımız aşikardır. Hele ki üzerinde minicik bir çizik oluştu mu, binlerce liralık o telefonlara karşı içimiz cız eder ve çoğu zaman telefonumuzdan soğuruz.

_ Ekranın üzerindeki çizik mi?
_ Ya hiç sorma çizildi ya!

Bu sebeple yeni bir telefon aldığımızda ilk iş olarak çizilmesine, kırılmasına karşın cam filmi alıp takar veya taktırarak korumaya çalışırız. Bazıları daha da ileri giderek tank koruması gibi bildiğiniz kocaman kılıflar, zırhlar satın alırlar.

Firma telefonu satarken “dünyanın en ince telefonuna sahip olacaksınız1 sloganı ile satar. Sizler telefonu aldıktan sonra 3-4 mm kalınlığa sahip olan telefon bir anda 10 mm kalınlığa ulaşır. Binlerce lira verip 150 gram ağırlığında hafif ve nazik bir cihaz almışken, onu sarıp sarmalarsınız, bir anda onu takoza çevirip, cebimizde kocaman bir tuğla taşımaya başlarsınız.

Tüm bu koruma güdülerimizin temelinde cihazlarımızın narin, zarif, incecik ve kırılgan olması, üstüne üstlük yatırdığımız binlerce lira yatar!

Evet, bugünkü konumuzu akıllı telefonlarda ekran koruyucular olarak düşündüm ve sizlerle bu konuyu tartışmaya açmak istedim. Öncelikle şu tanımların üzerinden geçelim…

Akıllı telefonunuzun ekranını çiziklere karşı koruyan ekran koruyucu filmler, incecik jelatin, cam gibi materyallerden üretilmiştir. Telefonunuzun ekranını yalnızca çizilmelere karşı korumaktadırlar. Ne kadar korudukları ise her zaman kafamızda bir soru işareti olarak kalmıştır. Çoğu zaman bu koruyucuları “darbeye karşı dayanıklılık” veya “sağlamlık” olarak algılarız.

Aldıkları darbeler sonucunda kimi zaman ekranı koruduğunu düşünürüz, kimi zaman ise “lanet olsun hani bu koruyordu” diye küfür etmeye başlarız. Unutmamak gerekiyor, darbeler sonucunda telefonunuzun ekranının zarar görme ihtimali her zaman yüksektir ve bu ihtimal hiçbir zaman sıfırlanmaz. Aynı şekilde o darbelere karşı ekranınız korunsa bile içerisindeki elektronik devreleri koruyamayacağını unutmayın.

Hele ki 5-10 bin TL bandında bir telefonu 10 – 30TL’lik cam veya plastik koruyucu ile koruyabileceğimizi düşünmek aslında mantıksızlığın başladığı noktadır!

Temelde telefon ekranları için üretilen 4 farklı koruma teknolojisini kullanıyoruz.

Tempered Cam;

Tamperli cam teknolojisi olarak adlandırılır. Güçlendirilmiş cam teknolojisidir. Bu tarz camlar çizilmeye karşı en dayanıklı ve en uzun ömürlü koruyucular olarak karşımıza gelir. Temel olarak cam malzemeden yapıldığı için dokunmatik hissiyatını çok fazla etkilemez. Ancak iş kıvrımlı kenarlara sahip olan telefonlara geldiği zaman bu teknoloji pek de bir işe yaramıyor. Çünkü kıvrımlı teknolojide olay biraz daha farklı bir boyuta dönüyor. Kıvrımlı ekranlar için üretilen koruyucu camlara dikkatle bakarsanız (Samsung S8 / Xioami Mi6 gibi) telefonun üstüne tam oturmaz veya arada hava boşlukları kalır. Birazcık da kaba durabilir, son zamanlarda kıvrımlara tam oturan koruyucu camlar da piyasada görmeye başladık ancak hem pahalı hem de biraz sıkıntılıdır.

Tampered yani tamperli cam teknolojisi, “kırılmaz cam” tabiri ile tam olarak örtüşmektedir. Genel olarak iki tipte üretilirler. Son derece incedir ve kullanılan cam malzeme darbelere karşı güçlendirilmiştir. Bu sayede “kırılmaz cam” şeklinde tabir edilirler. Ancak unutmamak gerekiyor, kırılmaz değildirler. Kırılırlar hem de çatır çatır…

Tamperli demek, güçlendirilmiş cam demektir. Cam malzeme güçlü bir yapıya sahiptir. Tamperli ekran koruyucular Aliexpress gibi yurt dışı sitelerde “tempered glass” şeklinde satılırlar. Tamperli cam kırlır ve kırıldığı zaman ufalanan bir malzemedir. Aynen arabaların ön camları gibidir. Bir darbe aldıklarında şöförler zarar görmemesi için tuzla buz  olmuş gibi elinize veya cihaza zarar vermemek için ufalırlar. Telefonlarda kullandığımız camlar ise darbeyi kendi üzerilerine alarak ufalanırlar ve arkadaki ana ekrana darbeyi yumuşatarak aktardıkları için darbenin etkisini minimuma indirirler. Sonuç olarak tamperli cam kırılır, ufalır ki ana ekran zarar görmesin diye… Amaçlarından biri de kırılmaktır. Yüzey zarar görmez ve siz de telefonumun ekranını korudu diye düşünürsünüz.

Yeni nesil tamperli camlarda 2D, 2.5D ve 3D gibi terimlerle karşımıza geliyorlar. Buradaki tanımlamalar ekran kenarının kıvrım açısını göstermektedir. Yani cam koruyucunun kalitesi değildir. Ekran çok kıvrımlı ise 3D, az kıvrımlı ise 2D teknolojisi kullanılır. Ekran koruyucu modellerindeki eğimler 2 derece, 2,5 derece veya 3 derece şeklindedir.

Mika Koruyucular; 

Bu teknolojide esnek mika malzemesi kullanılır. Cam gibi değildir esnektir ve en önemli özelliği ekrana gelen darbeleri emmesidir. Ancak darbenin tamamı asla ve asla emilmez. Komple ön yüzü korumaya aldıkları için göze hoş görünürler. Bu teknolojide telefonumuzun ön yüzünü komple korumaya odaklanılmıştır. Bu koruyuculara dikkat ederseniz tüm yüzeyi korumak için üretilmişlerdir ve genelde kıvrımlı ekran teknolojisine sahip telefonlar için ön plana çıkarlar. Sensörlerin üzerleri kapatıldığı için ufak tefek sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hele ki piyasada ucuza satılan modeller güneş altında renkleri bile soluk göstermektedir. Uzun süreli kullanımlarda toz ve kirden etkilendikleri için çirkin bir görüntü oluşturmaya başlarlar.

Nano Cam Koruyucular:

Az kıvrımlı ekrana sahip cihazlar ideal bir koruma sağlayabilir. Hem çizilmeye karşı dirençlidir hem de güzel bir koruma sağlar. Aynı zamanda Full Cover gibi neredeyse ekranın tamamını kapatır. Yine de kenarlarda boşluklar kaldığını unutmayalım. Camdan yapıldığı için ekran hassasiyetini pek bozmaz ve renkler yine gözünüze hoş görünür. Ancak parmak izi okuyucularda ufak sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu tarz ekran koruyucular NANO yani inceltilmiş ve sertleştirilmiş cam kullanılması sebebi ile çabuk çizilirler. Çok uzun ömürlü değildirler ve bir süre sonra çıkartmak zorunda kalabilirsiniz.

Pet Film Koruyucular:

En basit ve en dandik olan koruyuculardır. Aslında bunların amacı darbeyi emmek ekranın kırılmasını önlemek değildir! Bunların amacı ekranın çizilmesini önlemektir! Uygulaması kolaydır ve ekranın yüzeyine yapışırlar. Toz almadıkları için de ekrandaki o pis görüntüye maruz kalmazsınız. Yapıştırırken biraz dikkatli olur ve hava kabarcığı bırakmazsanız hiçbir sorun yaşamazsınız. Ancak bu işlemi yaparken bir bilene yaptırın derim. Çünkü tam oturtmak zor ve güç bir iştir. Çiziklere karşı dayanıklı olmasının dışında bir artısı yoktur. Darbelerde pek bir işe yaramaz ekranlar kırılabilir. En büyük avantajları ince olmalarıdır.

Silikon kıvrımlı Jelatin Koruyucular

Bunlar da hayatımıza giren teknolojilerden bir tanesidir. Jelatinin üstünde slikon vardır ve tırnağınız ile dokunduğunuz zaman bunu fark edersiniz. Uygulaması zor bir iştir. Parmak izi bırakmaz ve ekranı iyice kaplarlar. Slikon yüzeyleri bir nevi darbeyi emerek için geliştirilmiştir. Yüz üstü masaya koyduğunuzda ise kaymayı engeller ve yüzeye yapışırlar.

Diğer Süslü Püslü Kaba Koyurucular?

Kısacası binlerce lira, koca bir maaş, hatta birkaç maaşınızı bayılarak aldığınız akıllı telefonlarınızın üzerinde çizik, darbe, iz görmek istemiyorsanız ya telefonu kullanmayacaksınız. Ya da telefonunuzu sarıl sarmalamak zorundasınız.

Bazı arkadaşlar sarıp sarmalamanın da ötesine geçerler. Tank koruması adı verilen kalın plastik veya sert malzemelerden üretilmiş kocaman kılıflar kullanırlar.

Yahu arkadaşım sen bu telefonu bu kadar sarıp sarmalayacaksan niye bu kadar para verdin? Ne diyordun dünyanın en ince telefonu değil miydi? Şimdi olmuş dünyanın en kalın telefonu?

Yahu arkadaşım sen bu telefona eşşek yüküyle para ödedin, şimdi kalkmış üzerine 10TL’lik dandik koruma yapıştırmışsın. Ekran 500nit olsa ne yazar 500 megapiksel fotoğraf çekse ne işe yarar? HD görüntüyü o kılıftan niye geçirirsin?

Yahu arkadaşım 10 bin bilmem kaç yüz TL para saydın o zarif, tatlı, hafif telefona… Üstelik sana 1920X1020 görüntü sağlıyor ve Full HD! Renkler müthiş, ağırlık çok tatlı, incecik ve karizma duruyor. Sen bunu aldın sardın sarmaladın ne manası kaldı?

Zorumuza gidiyor değil mi? O zarif telefon gitti 1CM kalınlığında tank korumalı kaba saba telefon geldi karşına… Benim zoruma gidiyor arkadaş…

Bu sebeple ekran koruyucu kullanmıyorum. Bu sebeple kılıf kullanmıyorum. Bu sebeple telefonumu sarıp sarmalamıyorum. Evet, milletin telefonu 2 senede eskimiyor, dayanıyor çizilmemiş, kılıftan çıkartınca dün alınmış gibi… İkinci ele satışa çıkarsan benimkinden iki kat daha fazla para eder… Amma ve lakin benimki çizildi…

Çizilsin arkadaş ben onun zarifliğine ekran görüntülerine, hafifliğine para saydım! 🙂 İkinci ele çıkartmayı düşünmüyorsanız -ki hiçbir telefonumu ikinci ele çıkartıp satmadım! Kılıfı boş verin keyfini çıkartın derim…

Darbelere Karşı Dayanıklı Camlar

Artık yeni nesil telefonlar çizilmelere ve darbelere karşı dayanıklı üretiliyorlar. Elbette ki %90 değil, belki %70-80 yine de dayanıklılar. Kaliteliler. Teknolojiyi onlar da bir şekilde kullanıyorlar. Maalesef hiçbiri efsane Nokia 3310 kadar sağlam olmadı olmayacak. Hele ki yeni nesil telefonlardan hiçbir umudunuz olmasın! Sonuçta bozulursa para kazanacaklar:)

Peki, Şimdi Ne Yapacağız?

İlk kez iPhone akıllı telefonlarla tanıştığımız “Gorilla Glass” teknolojisi telefonumuzu çizilme ve darbelere karşı korumaya başlamıştı. Gorilla Glass teknolojisi ve benzeri birçok teknoloji biz tüketicilerin bir ihtiyacı olarak bazı girişimciler tarafından icat edilerek karşımıza geldi. Hepsinin yaptığı iş aynı cihazınızı korumaktır. Gorilla Glass teknolojisi Corning firmasının teknolojik cihazlarımızın ekranı için ürettiği, dünya üzerinde milyarlarca cihazda bulunan dayanaklı panel sistemi olarak tanımlanır. Kimse Gorilla Glass’ın kırılamaz ya da çizilemez olduğu vurgulamaz. Ancak asıl amacı telefonun ekranını korumaktır. Bu teknoloji sürekli gelişiyor ve ekranlarımız daha dayanıklı hale geliyor. Düne kadar 1 metreye kadar koruyabilen Gorilla Glass bugün 1,5 metreye kadar düşmelerde etkili olduğunu kanıtladı.

Bu kadar uğraşacağınıza, binlerce lira sayıp sarıp sarmaladığınız telefonların zarifliğini kaybetmeyin! Keyfini çıkartın derim. Ya sarıp sarmalayacaksınız -ki gıcık bir durum biliyorum siz de bu durumdan pek hoşnut değilsiniz. Keyfini çıkarın, korumasız kullanın. Abuk subuk şekilde telefona horca davranmadıktan sonra gidip sahilde kumun içinde oynamadıkç, cebinizde bozuk paralar, anahtarlar ile aynı taşımadıkça, telefonunuz kolay kolay çizilmeyecektir. Telefon ekranında kullanılan cam tüm korumalardan daha dayanıklıdır. Hoş düşürür ve darbe alırsanız zaten ufak bir şansınız oluyor. Ben bu şansı istemiyor ve cihazımın zarifliğinin özelliklerinin tadını çıkarıyorum.

“Telefonlarda Ekran Koruyucu Karmaşası” üzerine 7 yorum

  1. Selamlar Hamza abi,
    güzel yazı olmuş. Klavyene sağlık! Günlük hayattan, teknolojiyle ilgili veya farklı konularda çoğu yazarın değinmediği derinlikte ve samimiyetle yazılar yazıyorsun. Okurken insan hem bazı bilgiler ediniyor hem kendinden bir şeyler buluyor hem de farklı bakış açıları ediniyor.

    En azından koruyucu cam taktırmayı mantıklı buluyorum. Bazen telefon koşarken cepten fırlıyor vs hiç bir şey olmuyor ancak 1 metre yüksekten elden kayıp yerdeki sivri bir yere denk gelip ekran ve cam tuzla buz olabiliyor. Telefon marka modeline ve ekran kalitesine göre şuan için 300 tl ile 1400 tl arası bir maliyeti oluyor bununda. Ülkemizdeki çoğu kişi de bütçesini aşan veya kredi/taksit ile telefon aldığı için artan maliyeti daha da arttıran bi durum ortaya çıkıyor. Telefon laptop vs gibi olmadığından her ortamda sık sık kullanıyoruz. Telefonun ekranının cam olması ve pillerin yapısı gereği kronik iki sorunla geliyorlar. Ekranı şimdiye kadar çatlamamış kimse yoktur tahminim. Çevrem çoğunlukla öğrenci olduğu için bu tip koruyucular gerekli diyebilirim. Bir yandan da çalışan sabah işe gidip, akşama kadar işte ofiste durup, akşam da evine giden insanlar için korumanın büyük bi gereksinim olmadığına ve telefonu kabalaştırıp pazarlanan ve almamıza neden özelliklerine zıt bir tutum olduğuna katılıyorum.

    Not: “Slikon yüzeyleri bir nevi darbeyi emerek için geliştirilmiştir.” bu kısımda yazım hatası olmuş.

    Yanıtla
  2. Ekran koruyucu olayına kesinlikle karşıyım ve kullanmıyorum fakat redmi note 7 kullanıcısı olarak kameranın dışarıya doğru çıkıntısı olması nedeniyle çizilmemesi adına mecburen kılıf kullanıyorum. Ali expressten aldığım kamera çevresinde kullanacağım koruyucu elime ulaşmayınca mecburen kılıf kullanmaktayım.

    Yanıtla
  3. Bu olaya takılanlar çok olduğu için artık kaplamaları çıkarttılar. Çizilmeyi engellemek için daha çok. Bakalım onların ömürleri ne kadar olacak. 😊

    Yanıtla
  4. yahu iki öneri yapacaksın uzatmış da uzatmış , para veriyon da ekran kırıldı ı bir değiştir bir asgari maaş , ekranı olmayan telefonda bi boka benzemez zaten. Kılıf önerisi için girdik, kılıf kullanma diyosun.

    Yanıtla
  5. Selamlar şuana kadar bir sürü koruyucu cam filmi kullandım ,kullandıklarım arasında en iyisi (Ailun) diye bir marka.Linkini bırakıyorum isteyen amazondan sipariş verebilir:

    Yanıtla
  6. Hamza Bey selamlar, samsung galaxy s20 fe için; ekran ve kamera koruyucusu birde şeffaf kılıf önerileriniz benim için çok önemlidir.

    Gerçekten faydalı bilgiler için çok tşk eder, iyi seneler dilerim.

    Yanıtla

Yorum yapın