Elitim, Elitsin, Elitler…

İlber Ortaylı hocamız elitlik kavramını “Elit seçkindir. Her işin seçkinlerinin meydana getirdiği ve klasmanda yatayına değil dikeyine de düşünebileceğimiz bir sınıf” olarak tanımlıyor. TDK’ya bakarsak seçkin kelimesini alternatif olarak sunarak “Bir toplumda saygın ve etkin mevkilerde bulunan ve toplumun eğitim, ekonomi, siyaset, askeriye, din, sanat vb. alanlarıyla ilgili etkinliklerin denetimini elinde tutan (kişi veya grup), elit.” olarak tabir ediyor.

Elit kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiştir. Türkçe karşılığı olarak “seçkin” kelimesi kullanılması elbette ki daha makbuldur. Amma ve lakin elitim dediğin anda seçkin kelimesine göre daha da havalı durmasından mı bilemem ama daha sık kullanıldığını, dilimizde yaygın olarak kullanıldığı gibi, yanlış kullanımları da görmekteyiz.

Mesela Turkcell’inde bir “elit” tarifi var. “İşte Platin Elit! İnternet, Konuşma, SMS ayrı ayrı ücret ödemek yerine; yüksek içerikli, İşte Platin Elit Paketi’ni tercih edin! 30 GB cepten internet ve her yöne 13.000 dakikanın keyfini çıkarın! Üstelik paketiniz yurt dışında ve yurt dışını ararken de geçerli! Platin ayrıcalıkları da sizinle beraber! Ayrıca lifebox ve BiP kullanımlarında da geçerli ek 20 GB!…”

Kısacası elit denildiğinde akla biraz da ayrıcalıklı olmak kavramı gelmiyor mu?

Konumuza dönelim isterseniz?

Elitim, elitsin, elit, elitiz, elitsiniz, elitler çekimleri ile başlık atarak dikkatinizi “elit” kesime çekmek istedim.

Şimdi elit kesimi tartışmaya başlaycaksan?

Sitemlerini bir kenara bırakarak, elitlerle bir alıp veremediğim olmadığını, sizlere anlatmak istediğim şey Instagram’ın, Facebook’un, Twitter’ın elit kesimleri… sözlerimle devam etmek istiyorum.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama, artık toplumsal hayatımızın sanal bir yansıması haline gelen sosyal ağ platformlarında da elit kesimleri görüyoruz. Ancak bu elit kesimler toplumsal hayatımızda karşımıza çıkan, çoğu zaman başımızın üstünde tuttuğumuz şahsiyetler de değil…

Tık, Tık, Tık, Mavi Tık…

Evet, onaylı hesaplar adı verilen mavi tıklı elit kesimden bahsediyorum. Çoğu insan sırf bu mavi tık yani “elit” kesime girmek için binlerce lira harcamıştır. Hatta bir iki telefon araması yapıp son zamanlardaki Instagram mavi tık fiyat tarifelerini sorduğumda bana “8 bin ile 15bin arasında” fiyatlar söyledi.

Elit kesime girmek için elinizi cebinize atmanız da gerekiyor…

Şimdi elit kesim dediğiniz anda akla ilk olarak gelenleri bir kenara bırakırsak, bir diğer avantajının “özel ayrıcalıklara” sahip olmak şeklinde tanımlandığını hatırlatmak istiyorum!

Rusya devlet başkanı Putin’in güzel bir açıklaması vardı belki okumuşsunuzdur. “Putin: Amerikan elit kesimi farklı ve ayrıcalıklı olduklarına dair yanlış bir inanca sahip olabilir. Buna inanmaya hakları var. Benim merak ettiğim ise hesap yapma becerisine sahip olup olmadıkları…”

Evet, elit kesimin özel ayrıcalıkları da vardır. Gittikleri restoranlarda, alışveriş merkezlerinde, edildikleri davetlerde… Herşey seçkin ve ayrıcalıklar üzerine kurulu olabildiği gibi farklı şeyler de sayabiliriz…

La ne yapacaksın elitin seçinliğini, ayrıcalığını?

Yok hacım onlarla bir sorunum yok. Sorunum gerizekalı Twitter, aptal Instagram ve Facebook gibi platformların elit olarak tanımladıkları kişilere vermiş oldukları ayrıcalıklarda…

Şebnem Ferah ne alaka? O da gönlümün, kalbimin, ruhumun tanımladığı ayrıcalıklı, elit ve seçkin kişilerden biridir 🙂

Mesela, instagramda mavi tıkı olmayan standart bir hesap sahibiyseniz, 20-30 kişinin spamlaması üzerine hesabınızı kaybedebiliyorsunuz. Yıllarca bu duruma şahit olduk ve halen daha devam ediyor.

Adamın biri geliyor senin usernamen “Zeynep” ben bunu senden almak istiyorum diyor…

Vermem niye vereyim ki?

Vermezsen hesabını kapatırım!

Hadi lan oradan kimsin ki sen…

Üç beş dakka sonra bir de bakmışsınız ki hesabınız elden gitmiş? Yıllar önce Kahraman Uğurlu arkadaşımın başına gelmişti. Günlerce Instagram ile yazıştı hesabını tekrar açtırdı, iki dakka sonra yine hesabını, o çakal şikayetler göndererek kapattı. Uğraşmaktan bıktı ve usernameyi değiştirdi…

Bugün ise Zeynep Varlı arkadaşımın başına geldi. Daha bu yazıyı yazmadan üç beş dakka önce… Usernamesini vermeyince adamın biri şikayet gönderiyor ve çat hesabını kapattırıyor.

Lan olm nasıl oluyor bu iş?

Elinizde 50-60 tane trol veya sahte hesap varsa spam bildirim kapattırıyorsunuz… Bir profilime bakanları göster uygulaması yazdınız binlerce, yüzbinlerce kişi kullanıyorsa API üzerinden basıyorsunuz spam… Kimsenin de ruhu duymuyor…

Düşünsenize 5 yıldır bu mecradasınız binlerce takipçiniz var. O kadar emek harcamışsınız, çakalın biri gelip hesabınızı kapatıyor. Üstüne üstlük sizi tehdit ediyor! Ya para vereceksin, ya usernameni unutacaksın! Ya usernameyi verirsin, ya da hesabını kapatırım!

Lan… O hesaba bir sürü vakit, emek harcadım!

Evet kapatıyorlar. Instagram yönetimi de buna çanak tutuyor. Gerizelalılarla iletişime geçmek zaten zulüm, hadi bir şekilde iletişime geçtin bekledin üç beş gün sonra hesabını açtırdın. Aradan birkaç dakika geçtikten sonra çakal yine musallat olup hesabını spamlatarak kapattırıyor. Sonra sil baştan tekrar gerizekalı Instagram yöneticilerine kendini ispat etmek için kimlik gönder, dert anlat?

Amma ve lakin bu durum Mavi Tıklı, Elit Kesim diye tabir ettiğimiz ayrıcalıklı hesapların başına gelmiyor.

Eğer Mavi Tıkınız varsa, elit kesime girdiyseniz öyle 50-60 kişinin spamlaması ile hesabınız kapanmaz.

Destek birimine yazdığınız anda dönüş alırsınız…

Bir sıkıntınız varsa ayrıcalıklı olarak çözüm sunarlar.

Hesabınız hacklendiyse bir gün içerisinde geri alabilirsiniz.

Takip edilecek kişiler sıralamasında üstlerde yer alırsınız…

bla, bla, bla…

Sokayım sizin tanıdığınız ayrıcalığa! La kafanız hiç mi basmıyor? Bu ayrıcalık değil, bu size duyduğumuz güvendir. Bu sizi ayakta tutan, platformunuz için içerikler üreten, saatlerini günlerini harcayan sizi en büyük varlığınız olan standart hesapların sahip olması gereken bir özellik değil mi? Bu ayrıcalık değil de bir hak olması gerekmiyor mu?

Yıllarca şu hesap kapatma algoritmalarınızı güncellemediniz.

Sahte banka hesabı açıp milleti dolandırırlar yüzlerce şikayet göndeririz hesap kapanmaz. Ancak standart bir kullanıcının hesabını çat diye kapatırsınız. Üstelik…

Üstelik spamlar aynı şekilde uygulamalar veya API’ler üzerinden geliyor. Az biraz kod yazaydınız da şu işi düzelteydiniz? Sıçtığımız bokun rengini bile biliyorken, spam gelen uygulamayı tespit edemiyor musunuz? Bu kadar mal mısınız?

Halen daha bu gerizekalı Instagram yönetimi, Twitter’ın salak algoritmaları ve Facebook’un iplemez tavırları ile milleti bezdirdiniz. Hoş umurunuzda da değil, ne de olsa hepsimiz birer dijital köle, beğeni abidesi, egolu kişiler haline geldiğimiz için size muhtacız…

Allah sizi davul etsin de tokmak olup beyninize vuralım!

Vesselam…

“Elitim, Elitsin, Elitler…” üzerine 5 yorum

  1. Hamza abi merhabalar, öncelikle uzun yıllardır sizi takip etmekteyim ilk kez bu denli kızdığınızı gördüm. Yazdıklarınızda haklısınız, gelin hep beraber bir sosyal medya platformu oluşturalım. Denetim yetkisiyle ilgili güzel bir sistem geliştirelim, ve bahse konu bu olumsuz durumların yaşanmayacağı, ‘elit’lerin olmadığı, gerçeklerin yer aldığı, algı ve yönlendirmelere karşı bir iç denetim mekanizmasının aktif olduğu, yalan haber/bilgi/içeriklerin yer almadığı, insanları bezdiren reklamların olmadığı bir platformun temellerini atalım. Açık kaynak kodlayalım, ticari amaç gütmeyelim, sunucuları ülkemizde olsun yazılımı özgür olsun, ideolojik amaçlar taşımasın, insanlar saygı ve ahlak sınırları içerisinde fikirlerini paylaşsın… varsın 1 yıl sürsün, 3 yıl sürsün ama bugün bir yerden başlayalım ne dersiniz?

    Yanıtla
  2. Yazınızı çok beğendim. Yeni başlayan biri olarak, çok faydalı oldu benim için. Baştan sona hepsini dikkatli bir şekilde okudum, ve tekrar tekrar okumayı düşünüyorum. Bilgiler için çok teşekkürler.

    Yanıtla
  3. Gerçekten okumaktan zevk aldım, sen harika bir yazarsın. Blogunuza yer işareti koyacağınızdan emin olabilirim

    Yanıtla

Yorum yapın