ASUS EEE PC900 20G – 8.9″ 1 GB Test

Merhaba arkadaşlar ASUS EEE PC 900 20G – 8.9″ 1 GB Aldım makalemde sizlere bu dizüstünden bahsetmiştim. Birkaçgündür kullanıyorum açıkcası gerçektende güzel bir alet benim hatun her ne kadar beğenmesede ben beğendim.

Açıkcası beklediğimden çok daha iyi çok hafif ve performansı göz dolduruyor diyebilirim. 2 farklı işletim sistemi ile gelmekte isterseniz standart olarak Linux versiyonunu istersenizde birkaç dolar fazla verip XP işletim sistemine de sahip olabiliyorsunuz. Benzerleri arasındaki fark ise ekranının 8,9 inch olması, 1 GB ram ve 20 GB SSD diski olması gerçi bu kadar ileri bir teknoloji bu kadarda küçük olunca insanın alası geliyor…

Stoklarda bulmak biraz güç gerçi ben torpilliydim ve 2 günde elime ulaştı. Aldığım siyah renkli olanı diğer renk seçenkleri varmı bilmiyorum ama biraz daha ufak olanların pembe ve beyaq olanları varmış. Fiyat / Performans/ Kullanım olarak kıyasladığım zaman +1 puanla önde diyebilirim. Öncelikle ne kadar ufak olduğundan size bahsetmek istiyorum kıyaslayabilmeniz için 15,4 Toshiba A210-19D dizüstümle yan yana koyarak bir resim çekiyorum. En azından aldığınız zaman benim hatun gibi ” ne bu yaaa çok ufak ” gibi bir tepkiyle karşı karşıya kalmazsınız. Birde yanına çay fincanım ve SMARTDISK ‘im var eminim iyi bir izlenim olacaktır görmek isteyenler için.

Performansına gelince özelliklede içerisinde bir SSD disk olması gerçektende performansa çok etki etmiş. Açılışı birkaç saniye ve kapanışıda aynı şekilde. Özelliklede Linux versiyonu ile tam uyumlu bir şekilde çalışmakta. Alet çok hafif 900 gr

  • 8.9″ LCD ekran – 1024 x 600 çözünürlük
  • İnci beyazı ve siyah renk seçenekleri
  • Intel Celeron ULV 900 MHz işlemci
  • 1 GB DDR2 bellek
  • Veri depolama alanı: SSD Disk
    • 12GB (4GB gömülü + 8 GB flash) – Windows XP ile
    • 20 GB (4 GB gömülü + 16 GB flash) – Linux ile
  • 802.11 b/g kablosuz ağ
  • SD (SDHC) / MMC kart okuyucu
  • 1.3 MP entegre webcam
  • Çıkışlar:
    • 3 x USB 2.0
    • 1 ethernet (10 / 100 Mbps)
    • Kulaklık ve mikrofon çıkışı
    • VGA çıkışı (D-Sub)
  • Ağırlık: 990 gr
  • Boyutlar: 22.5 x 17 x (2~3.38) cm

O kadar hafif bir alet ki bir bayan çantasına atıp rahatlıkla istediği yere götürebilir. Şarj adaptörünüde dizüstünü ufalttıkları kadar ufaltmış ve taşınılabilir bir hale getirmişler. Gerçi resimde de görebilirsiniz benim dizüstüm ve ASUS EEE PC nin adaptörlerini yan yana çektim. Resimlerim biraz dandik kalitede ama idare edersiniz elimdeki imkanlar bu malesef 🙁

Gelelim diğer özelliklerine … 8,9 inc lik ekranı TV yada Video izlemek için gerçektende uygun özelliklede şuan Türkiye – Çek Cumhuriyeti maçını izlerken görüntü kalitesi ve görüntünün büyüklüğüne ben tam puan verdim. Daha ufak olsaydı sanırım pek hoşuma gitmezdi bu büyüklükte bir dizüstü için uygun bir ekran seçimi diyebilirim.

Aynı zamanda birde VGA çıkış portu eklemişler. Bu port sayesinde ekranınızı başka bir monitöre yada Projeksiyon aletine bağlayabilmektesiniz. Çıkışlarından bahsetmeye başlarken yeni nesil dizüstülerde biliyorsunuz ki WLAN artık standart hale gelmiş bu alettede standar ayrıca steryo hoparlörlerinin dışarıya verdiği ses kalitesi çok iyi… Asus EEE PC nin sağ ve sol tarafındaki çıkışlara dikkat ettiğiniz zamanda Solda bir ethernet çıkışı hemen yanında bir USB portu ve mikrofon hoparlör çıkışları mevcut. Sağ tarafında ise 2 USB portu konulmuş VGA portunun yanında sağ tarafta ayrıca bir CARD READER unutulmamamış. SD kartları veya dönüştürücü kullanarak mmc / miniSD kartları okuyabilmeniz için starndart olarak eklenmiş benden de tam puan alan SD (SDHC) / MMC kart okuyucusu olması kullanım alanını genişletiyor.

Toplamda 3 tane USB portu olması dikkatimi çekti bu kadar ufak bir alette tahminimce 1 yada 2 USB portu olurdu. Benim A210-19D dizüstümde bile 4 tane USB çıkışı varken bu alete 3 tane eklemeleri bir tam puan almasnına da sebep ASUS a teşekkür etmek lazım …

Mause kısmı dikkatimi çektide pad üzerindeki sol ve sağ tuşları biraz sert geldi bana biraz daha tatlı veya dokunmatik tuş olsalardı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Fakat PAD yüzeyinden hiçde kesinti yapılmamış geniş ve rahat bir pad alanı mevcut. Klavye ise ilk başlarda biraz sizi zorlayabilir. tuşlar yani klavyenin tuşları ASUS EEEPC nin büyüklüğüne göre iyi bir şekilde dizayn edilmiş. Enter tuşu alışılageldik L şeklinde değilde düz bir biçimde yerleştirilmiş klavye alışkanlığı olan arkadaşlar bu kılavyede ilk başlarda biraz zorluk çekebilirler ama hemen alışabiliyorsunuz. Ama dikkatimi çektide Windows tuşu ve sağ tıklama tuşları dahil eklenmiş. Yani yerden kazanmak için bazen bu tip tuşları iptal ederler ya ASUS iptal etmemiş. Helal ne diyeyeyim….

Dizüstünün arkasında birtek şarj kablosu girişi var. Monitör menteşesi Slindir bir şekilde yapılmış zaten menteşenin hemen altında pili yer almakta. Pil ömrü normal bir dizüstünden farksız gayet iyi… Ayrıca ekranın hemen üstünde bir kamera var. Asus bu aletin içine ne var ne yok zaten eklemiş mübarekler.. 🙂 1.3 MP kamerasının görüntüsüde iyi diyebilirim. Hatta benim dizüstünün kalitesiyle aynı. Son olarak açma kapama tuşu ekranın altında sağda tam menteşenin üzerine eklenmiş durumda… Asus bu işi biliyor diyebilirim.

Gelelim sonuçlarımıza…

Performansı göz doldurucu özelliklede içerisindeki 1GB Ram ve SSD Disk teknolojisi performansı oldukça gözle görülür bir fark oluşturuyor. Ekran yeterli bir düzeyde.. Özelliklede bir süre sonra görüntü simsiyah olarak beklemeye geçmesi pil ömrünü uzatmakta… Klavye biraz ufak olsada işimizi görüyor yok yok zaten.. SD / MMC kart okuyucusu VGA çıkışı Hoparlör ve mikrofon çıkışları ve 3 tane USB çıkışı kullanım alanını gayet geniş bir yelpazeye yaymakta… Tabiki Wlan ve ethernet çıkışlarıda unutulmamış.

Yalnız dikkatimi çeken bir fan sesi var. Dizüstünüz ısındığı zaman çalışmaya başlıyor ve bir süre sonra susuyor biraz can sıkıcı olabilir ama çokda fazla böyle abartılacak kadar gürültüsüde yok açıkcası… Asus ‘un birde notebook kilidi bölümünü unutmaması bu alette yok yok diyebilmemin ispatıdır derim. Toplamda 20GB bir Disk hemde SSD disk göz doldurucu diyebilirim.

Eğer ki ;

Sık ziyaret ediyorsanız uzun süreli klavye kullanmıyorsanız ve yanınızda bir PC taşımak zorundaysanız kesinlikle tavsiyem budur.
Asus’a böyle bir alet için teşekkür eder ve bana bu aleti hemen temin eden Süperalışveriş.net e teşekkürleri bir borç bilirim.

“ASUS EEE PC900 20G – 8.9″ 1 GB Test” üzerine 12 yorum

  1. Çok güzel anlatmışsın hocam dün konuştuk senle ama bu yazını görmemiştim. 🙂 SSD disk ile yere düşse de hiçbirşey olmaz. Bu arada fan sesi gerçekten yüksek mi, neden rahatsız etti seni. Çünkü böylesine ufak bir cihazda oldukça ince bir fan vardır ve ince fanların ne kadar kulak tırmalayıcı bir ses çıkardıklarını eski anakartımdan biliyorum. Böğüren çipset soğutucusunu sökmüştüm en sonunda. Bunda da öyle ıslık gibi kulağı tırmalayan bir ses varsa, kullananların vay haline.

    Yanıtla
  2. MaTaDoR ;

    Üstad biraz dikkat çekici sesi var. İnsanı çok fazla rahatsız etmiyor ama o minicik fandan biraz fazla ses çıkıyor bence. Bu gece Desiberi olarak Ses şiddetini ölçeceğim ve yazının sonuna eklerim. Bakalım ne diyeceksin olmassa videoya alırım buraya koyarım.

    Yanıtla
  3. Sık yolculuk yapıyorum ve iş yerim karşıda olduğu için günde 2 saat kadar yolda geçiriyorum. Asus PC 900’ü araştırırken sitenize rastladım. Bende en yakın zamanda bu Asus pc900den almayı planlıyorum. Bilgiler için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  4. merhabalar bende bu ürünü almayı düşünüyorum ama solidworks gibi 3 boyutlu programları çalıştırabilir mi bu alet yada şimdiki oyunları çalıştırabilir mi?

    Yanıtla
  5. arkadaşlar vazgeçtim tuşları acaip küçük ve hayatta kaldırmaz heralde solidworksu ama internet müzik film için çook ideal kesinlikle kaçmaz bir ürün 😉

    Yanıtla
  6. frxyr ;

    Haklısın ama bir süre sonra alışıyor insan.. Alışamam diyenlere Kablosuz klavye mause set öneririm 🙂

    Yanıtla
  7. Ben iki gündür kullanıyorum. Çok tatlı bir alet.
    Ama iki husus var:
    1. Adı üstünde, bu alet bir NETBOOK yani esas amaç internete bağlanmak… Yanısıra ofis vb. işlevleri var.
    2. Tamamen seyahatler için. Yani evdeki bilgisayarın işlevini görmez.

    Yanıtla
  8. hayran kaldım çok süper bi şey bu ya .. bende maxtor 500 gb external var onu buna bağlkayabilir miyim ???

    Yanıtla

Yorum yapın