Merhaba arkadaşlar bugün sizlere en çok kullandığım ve benim çok işime yarayan bir servisten bahsetmek istiyorum. Google Alerts…
Öncelikle Google’yi biliyorsunuz hatta Google’nin birçok hizmetinden de yararlanıyorsunuzdur. İşte buda Google’nin hizmetlerinden birisi. Google ‘ye aslında bu tip hizmetlerinden dolayı bol bol teşekkür etmek gerek…
Google Alerts nedir ?
Google Alerts aslında arama motoru mantığında çalışan bir haber servisidir diyebiliriz. Bunu biraz daha açalım ve konuya geniş bir açıklama sunalım. Bir konu hakında araştırma yapmak isterseniz ne yaparsınız ? Google, Msn, Yahoo gibi arama motorlarına girip araştırma yapmak istediğiniz konu hakkındaki kelimeleri yazıp entere basarsınız. Sonrada çıkan sonuçlara tıklayıp aradığınızı bulmaya çalışırsınız. Aslında mantık bu basit fakat bazende yorucu olabilmekte.
Google ise buna farklı bir tarzda yaklaşmış Haber Ajanslarını biliyorsunuzdur. Tesbi.Net arkadaşımda Google Alerts ‘i anlatırken böyle bir örnek vermiş. ( Bkz : Tesbi.Net ) Haber ajansları ne yapar ? Sizin yada firmanız hakkında yazılı ve görsel basını takip ederler size CD yada Yazılı döküman olarak araştırmalarını yapıp rapor verirler. Google Alerts hizmetide aslında böyle çalışıyor. Siz sadece araştırmak istediğiniz şeyi yazıyorsunuz ve Google Alerts sizin yerinize Tüm dünyadaki bilgi servislerini, haber sitelerini, Blogları, Web Sayfalarını tek tek inceliyor arıyor kurcalıyor filtreden geçiriyor ve size e-mail olarak aradığınız şeyi yazan Bloglar, Televizyonlar, Dergiler, Gazeler ve diğer Web sayfalarındaki yazıları mail atıyor haber veriyor.
Ör : Ben TEAkolik.Com internet sayfam hakkında bir araştırmak istiyorum bakalım kim benim hakkımda ne yazıyor ?
E-mailime Google bir web sayfası, haber kuruluşu, gazete dergi bir yazı yazdığı anda hemen bana mail atıyor.
burakbudak.com adresinde Cebit başlıklı yazısında TEAkolik.com adresinden bahsedilmiş diye mail geliyor. Hemen akabinde ilyasteker.com adresindeki Anlam vermediklerim yazısında TEAkolik’den bahsedilmiş diye bir mail daha geliyor.
Hemen açıp bakıyorum… Aaaa Burak Budak internet sayfasında beni yazmış… Hmm bakalım arkamızdan neler demiş 🙂 Gibi…
Tabiki bu örnekler çoğaltılabilir. Bu servis farklı amaçlarla farklı şekillerde de kullanılabilir…
Mesela geçenlerde JunkChorn bana Mikroişlemciler hakkında bir araştırma yaptığını söylemişti. Google Alerts ‘e girip Mikro işlemciler yazıp bir uyarı eklediği zaman onun yerine Google bir güzel arama tarama yapar internet sayfalarından arayıp mikroişlemciler hakkında bulduğu yazıların linklerini gönderir. Böylelikle zaman kaybını ortadan kaldırırız. Temiz ve taze bilgiye anında ulaşabiliriz.
Bunu üniversitedeki araştırma teziniz, okuldaki ödeviniz, blogunuzdaki bir konu hakkında yazı yazmak için kaynak bulmak, hakkınızda kim ne diyor bilmek, size link veren yeni siteleri keşfetmek, şirketiniz hakkında kim ne diyor bilmek, sizin yada firmanız hakında yazılıp çizilenleri görmek gibi birçok alanda kullanabilirsiniz.
Bunu manuel olarak yapmaya kalksanız mesela bir kelime yazdınız ve Google’ye arama yaptınız ve tek tek çıkan linkleri inceleyeceksiniz fakat oda ne ? Google arama motoru aradığınız şey hakkında 14milyon dan fazla sonuç bulmuş… Ne yani tek tek linkleri mi tıklayacaksınız acaba hangisi bunların yeni yazıldı ? Bunların %90 ‘ı eski yazıdır peki hangisi yeni nerden bilicem ? Peki bunların hepsi aradığım şey hakkında mı ?
Bu tip soruların cevabını sadece Google Alerts’e bırakın derim.
Google Alerts Özellikleri ;
Google Alerts’de aramak istediğiniz şekilleri filtrelendirebilmektesiniz. Mesela bir kelimeyi eklerken size nerede aramak istediğinizi soruyor. News (Haberler), Web (internet), Groups (Gruplar), Comprehensive (Hepsi) gibi seçenekleri var. İstediğiniz yeri seçebiliyorsunuz ayrıca FEED yani RSS yayını mı yoksa e-mail olarak mı ? haberdar olmak istediğinizi belirleyebilmektesiniz. Ayrıca once a day, once a week ve as-it-happens seçenekleri ile günlük, haftalık gibi zaman dilimlerinide seçebilmektesiniz.
Kullanımı ;
http://www.google.com/alerts internet sayfasına giriyoruz. Google hesabımızla yoksa bir hesap açarak giriş yapıyoruz. Create a Google Alert kısmından aramak istediğimiz kelimeyi yazıyoruz, seçeneklerimizi belirleyip haberdar olmak istediğimiz e-posta adresimizi girdikten sonra arkamıza yaslanıyoruz. Google Alerts bize araştırma yapıp yazılanlar hakkında tek tek haber verecektir. O zaman haber ajanslarına rakip geldi desenize…
Create a Google Alert ( Yeni bir uyarı oluştur )
Search terms: Araştırmak istediğiniz kelime yada kelimeler
How often: Hangi sıklıkla mail almak istersiniz ( Once a day : Hergün, Once a week: Her hafta, As-it Happen ; herhangi bir zaman
Your email: Haberin gönderileceği e-mail adresi
Kötü yanları ;
Servis biraz hantal çalışıyor. Bence Google bu servisin üzerine düşse biraz daha hızlandırsa biraz daha kaliteli hale getirse birde arama seçeneklerine online kütüphaneler, üniversiteler eklese birde çok çok eski yazılar bile dahi olsa ilk aramamızda hepsini getirse ayrıca sadece yeni yazılar değil eski yeni tümü diye bir filtre eklemesi yapsa sanırım aylık 100 dolarlık bir servis bile olsa müthiş tutulur ve 1 numara olur Web 2.0 ‘ın tadını çıkartırız diyebilirim. Hiçkimsede haber ajanslarına para verip haber beklemezler…! Tabi Google bunun üzerinde çalışıyordur eminim…
Güzel bir yazı olmuş. Ancak Create a Google Alert yaparken, seçenekler hakkında biraz daha açıklayıcı bilgi olsaydı daha güzel olurdu. Asıl can alıcı nokta orası gibi benim gibi ingilizcesi olmayan birisi adına 🙁
ByAgressif ;
Hemen düzenleme yapıyorum dostum bir kez daha makalemin üzerinden geçiyorum.
ByAgressif ;
Düzenledim seçeneklerin manalarınıda açıkladım.
Teşekkürler dostum , bir yazıda birçok şeyi öğrendim sayende.
Ayrıca yavaş çalışması senin belirttiğin durum için bence çok önemli değil sonuçta tez vs. için minimum 4 ay süre veriliyor.4 ay içerisinde de bunu yapar o kadar da değildir.:D
JunkChron ;
Haklısın fakat şuanda bir yerlerde TEAkolik.com hakkında birileri birşeyler yazıyorsa anında haberdar olmak isterim bu açıdan da bakınca sanırım anında haber vermediği için ( ki anında haber verebilmesi için önbelleğe almış olması gerek ) bana hantal geldi. 🙂 Tabikide hantallığı o kadar fazla değil. İşe yarar ve çokda iyi iş yapar diye düşünüyorum.
Uzun süredir kullanıyorum, çok işe yarıyor.
İlginç bir uygulamaymış. Haberdar ettiğin için teşekkürler.
yeni duydum ve bende sitem için kullanablirim.bilgilendirme için teşekkürler.
merhaba ben 2-3 sene önce kıt ingilizcem ile ne işe yaradığını bilmeden bu uygulamayı yaptım ve artık istemiyorum ama hergün çokça mail geliyor bu uygulamayı nasıl pasif hale getirebilirim.Teşekkürler
Gerçekten güzel bir hizmet,açıklama için teşekkürler.
Google’ye diye yazılmaz. Google’a şeklinde yazılır. İngilizce kelimeler okunuşlarına göre ayraç ile ayrılır. Bunu öğrenmiş oldun, yazılarında bundan sonra daha dikkatli olmanı tavsiye ederim.
Google alerts sonuçlarında sitelerimizin çıkması/yer alması için bizim bir işlem yapmamız veya kayıt olmamız gereklimidir acaba?
tam olarak istediğim sonuçları vermesede çok kaliteli bir sistem olmuş.
çok faydalı olacağını düşünüyorum.teşekkürler