Merhaba arkadaşlar. Bu gece sizlere data kurtarma konusundan bahsedeceğim. Önceki makalelerimde sizlere veri kurtarma hakkında örnekler ve programlardan bahsetmiştim. Öncelikle sizlere data bozulmasından bahsedeceğim.
Data bozulması nedir ?
Bilgisayar diskleri üzerindeki verilerin fiziksel yada mantıksal olarak bozulmasına data bozulması denilir. Farklı disk türleri vardır. Her türlü disk üzerinde data bozulmasına rastlayabiliriz. Dataların disk yüzeylerine yazılırken belirli kuralları vardır.
Bilgisayar verileri 1 ve 0 dan oluşmaktadır. Matrix filmini hatırlarsınız orada 1234567890*-é!’^+%&/()=?_ gibi farklı karakterler görmüştük. Fakat şuanki teknoloji hala 1 ve 0 ‘ı kullanmakta olduğunu hatırlatmak isterim. Evet bilgisayar verileri tamamiyle 0 ve 1 kodlamasından ibarettir. Bunu daha açık olarak anlatmak gerekirse ya var yada yok diyebiliriz. Disk yüzeyine veri yazılırkende bir disk kafası tarafından disk üzerine manyetik dokunuşlarla veri yazılır.
Resimde de kısaca sizlere göstermek istedim. Veriler bilgisayar disklerine farklı voltajlardaki elektrik darbeleri ile elektrik voltajları magnetik sinyallere dönüştürülür ve disk üzerine yazılır. Diskimizin üzerine veriler 0 ve 1 olarak yazılacağı için öncelikle belirli formüllerle parçalara ayrılırlar. Bu parçalar disk yüzeyine dağınık bir şekilde 0 ve 1 olarak yazılırlar.
Aslında ne kadar dağınık yazılırlarsa verinin okunmasıda o kadar okunma süreside gecikecektir. Mesela …
Bir video dosyasının 010100110101010101010101….. olarak disk yüzeyimize yazıldığını varsayalım. İlk ” 0 ” diskimizin önüne diğer “1” diskimizin arkasına yazıldığını varsayarsak 1. veriyi okuduktan sonra 2. veriyi okuyabilmesi için diskimizin 1 tur daha dönmesi gerekecektir. Diskimiz ne kadar hızlı dönüyorsa o kadar hızlı veriyi okur yada yazar…
Dikkat ederseniz piyasadaki diskler 4.200Rpm, 5.400 Rpm, 7.200 Rpm, 10.000Rpm gibi hızlarla satırlırlar. Bu hız saniyedeki diskin tur sayısıdır. Düşünün 10.000 Rpm lik bir disk ile 4200Rpm lik bir disk arasında ne kadar fark var…
Kısaca disk özelliğinden bahsettim ileride sizlere disk özelliklerini ayrıntılı olarak bir başka yazımda bahsetmek isterim. Dönelim konumuza…
Disk yüzeyine veriler yazılırken bazen hata oluşabilmektedir. Bu hata her ne kadar dış etkenlerden kaynaklanabilsede mantıksal hatalar yada yazılımsal hatalardan da yanlış veri yazılmasına sebep olabilmekte. Bir örnekle açıklayalım.
Örnek verimiz bir txt dosyası olsun. Bu txt dosyamızı disk yüzeyine kayıt ederken verimiz formüllerle parçalanır ve parçalanma formülünde “010101” olarak ortaya çıktığını varsayalım.
Disk yüzeyine yazılması gereken : 010101
Disk yüzeyimize bu veri yazılırken hata oluşur ve verimiz : 010111 olur.
Bu veriyi okuyacağımız zaman 0101111 olarak okuyacak ve formül ile veri birleştirildiğinde sistemimiz dosyayı okuyamayacaktır. Sonuç olarak veri düzgün olarak parçalanıp disk yüzeyine yanlış olarak yazıldığında tekrar eski haline getirilemeyecek ve dosyamız okunamayacak bir hale gelir.
İşte bu duruma veri kaybı deriz.
Tam bu noktada data kurtarma devreye girer. Data kurtarmada farklı yöntemler vardır. Herhangi bir nedenle disk yüzeyine yanlış yazılan bir veriyi okumak için yapılan işleve “Data Kurtarma” yada “Veri Kurtarma” denilmektedir.
Bu data kurtarma yöntemlerinden bir tanesidir. Bu yöntem genelde “Temiz Oda” adıyla adlandırdığımız özel bilgisayar labaratuvarlarında özel yöntemlerle yapılmaktadır. Aslında işletim sistemlerimizde onarım işlevleri yapabilirer. Fakat bu biraz basit tarzda yapılmaktadır. Profesyonel bir kurtarma yöntemi olmadığı için birçok dosyayı kurtaramayabilir.
Peki bu tip bir veri kaybına uğradığımız zaman ne yapmalıyız ?
Size tavsiyem eğer verileriniz çok önemliyse bilgisayarınızı kapatın sabit diskinizi sökün ve güzelce paketledikten sonra bir veri kurtarma firmasına gönderin.
Haa yok benim bilgim var ben datalarımı kurtarırım diyorsanız ayrı mesele yada çok önemli bir veri değilse silin gitsin…
Veri kurtarma firmaları için Google’de bir arama yapabilirsiniz.
Şimdilik bu kadar bir sonraki makalemde sizlere diğer veri kurtarma yöntemlerinden bahsedeceğim…
Sonraki makale : http://www.teakolik.com/data-kurtarma-nedir-mudehale-nasil-yapilir-veri-kaybi-2/
Güzel yazı olmuş, tşk.ler.
Ben bu 0 1 olayını çoğu kişiye inandıramıyorum.
Sorulan soru;
– Abi bu resimler, videolar bunca bilgi bu ufak şeyde nasıl tutuluyor?
Verdiğim cevap;
– İçinde manyetik alan var. 0 ve 1 ‘lerle tutuluyor.
Aldığım cevap;
– Ya git işine benim resmimi 0 ve 1 ile nasıl renkli kaydediyor…
Üstad bir an okul geldi aklıma. Bilgi teknolojileri dersinde 0 ve 1 mantığını önce saçma sonra dahiyene bir fikir olarak düşünmüştüm.
@eylos
Sanırım bizim çocuklarımızda 0 ve 1 e tarihi eser diye bakacaklar 🙂
Mantık Devreleri Dersinde Az çekmedik bu 1 ve 0’lardan. Ama dahiyane bir fikir olduğunu ben de kabul etmiştim.
evet güzel hoş.. ısındırdınız konuya lakin esas konu veri kurtarmaydı, hemen kapattınız.. veri kurtarma firmasının fiyatları pek iç açıcı diil ama veri önemli.. balık tutmayı anlatacaksınız sanmıştım.