Geçenlerde şirkette e-posta gönderirken sıkıntı yaşadık. Hiçbir bilgisayardan hiçbir şekilde e-posta gönderemediğimizi görünce host firmamız ile iletişime geçtim. Acaba sorun nedir ?
Aldığım cevap epeyli ilginçti. “25. Portu kapattık” Al buradan yak… Bir süre önce Zafer Yılmaz’da yazmıştı. Bazı firmalar ve akabide barındırma sunucuları 25. portlarını kapatmaya başladılar. Amaç Spam maillere karşı mücadele…
Spamla mücadele için 25. portu kapatmak bir çözüm mü ?
Bazılarına göre çözüm bazılarına görede iyi bir fikir olsada kendi kanaatimce çok fazla yol alınamayacak. Sebebide belli. Adam kalkıp 25. portu kapattın iyi güzel sonra kalktın herkese basın bültenlerinde açıklama yaptın. 25. portu kapattık. 587. portu kullanıma açtık diye. Herkes tek tek mail ayarlarını yaptı ve 587. porta geçiş yaptı. Buraya kadar herşey toz pembe…
Peki spamcılar bu kadar aptal mı ?
Adamlar sırf spam yapabilmek için özel e-mail programları ve yazılımları kullanmaktalar. Bu yazılımları 2-3 saniye içerisinde düzenleyerek 25. STMP portunu pek ala 587 olarak değiştirebilirler. Hatta ve hatta bu konuda uzman olmuş insanlar var. Spam’ı nasıl gerçekçi yapabilirim nasıl bir sistemle mailin gidip gitmediğini anlayabilirim, nasıl veri toplayabilirim ve nasıl istatistik yaparım diye kafa yoran adamlar sizin 25. portu değiştirmenizle… Elbette ki 25. portun özelliğinden dolayı spamlarda büyük bir düşüş yaşanacak fakat spamcılar için yeterli bir çözüm olmayacak.
Spamla mücadele için yıllardır yöntemler geliştiriliyor. Buna en güzel örnek Captcha ve KittenAuth ‘u verebiliriz. (Bilgi almak için tıklayınız.) Spam için geliştirilmiş sistemler yanı sıra spamcılarında bu sistemleri alt etmek için geliştirdikleri özel sistemler mevcut. Malesef ki spam sürekli artmakta ve ülkemizde epeyli bir yüzde oranına sahip.
Spam için geliştirilen yöntemlerin yanı sıra spamcılarında aslında bu iş için uğraştıklaını ve onların APTAL olmadıklarını göze almak gerekiyor. Adamlar Captcha gibi sistemleri geçebilmek için resim üzerindeki karakterleri okuyabilen yazılımla yazarken kalkıpta 25. portu kapatmanın pekte akla mantığa yatmadığını söylemek isterim..
25. Portu kapatacaklarına internet üzerinde “1milyon aktif e-mail satıyorum” diyenleri SANSÜRLESELER..! Heralde daha aktif bir çözüm olurdu. Saygılarımla Spamsız bir gün dilerim…
Sanırım TTNet’in spamla mücadele kararıydı bu. En son bu haberi TTNet’in sayfasında gördüğümde bir kaç pilot ilde kapatıldığı ve yavaş yavaş ülke geneline yayılacağı yazıyordu. Demek ki yayılıyor… 🙂
Bir bilgisayar firmasında çalışıyorum ve günde onlarca bu konu ile ilgili sorunu yanıtlıyorum. Ancak belirtmek isterim ki 25. portu firmalar değil bizzat Türk Telekom kapattı. Bu işlemide bölgelere göre aşama aşama yapmaya çalıştılar ancak yine sorunlar çıktı.
Çözüm mü peki? Tabii ki hayır, Abi aynen dediğin gibi saçmalıktan öte bir durum değil. 25 yerine 587 yazmak için ekip kurmaya gerek yok.
O saşmalık bu saçmalık doğru olan ne peki ?
En doğrusu istatisteklere bakmak. Türkiye den yapılan Spam sayısındaki azalma bu yöntemin az da olsa işe yaradığını gösteriyor.
Okumakta fayda var: http://blog.lifeoverip.net/2009/05/03/teknik-konularda-bilgi-sahibi-olmadan-fikir-sahibi-olmak/#more-1102
25. port kapamayı sadece yutiçi değil, yurtdışı firmalar da yapıyor.
587 port. 25 olarak çalışmaz dolayısıyla sadece 587 yazarak bu işlem devam etmiyor. 🙂 Yani 25. portun kapatılması bir saçmalık deil bilakis işe yaramış bir çalışma diyebilirirz.
saçmalık spam mailler in hedef kitlesi kişisel bilgisayarlar yani reklam 25 in portu kim kapatırsa smtp den sadece mail alamaz zaten kullanıcıların bi çoğu gmail hotmail yahoo gibi mail adresleri kullanmakta zaten spamcıların hedef kitleride genelde bu adresler telekom 25 kapatsa bile kullanıclar ın zaten bu portlarla işi yokki boşa uğraşmasınlar spam maillerden kurtulmak imkansız tek bir şekilde daha az spam mesaj alırsınız oda mail adresinizi gizli tutarak o bile % 100 çözüm sağlamaz. Ben geçenlerede bi program yaptım hamzacım bi robot programı yakında sana yollicam mail topluyo 😀 tamda bu programın üzerine bu konuyu gördüm yakında teakolik spamları yaparız 😀 şaka ama bir bloğuuz yada siteniz varsa benden tavsiye mail adresini text yazmayın yerine bi reesim dosyasında koyun böyle mail toplayıcıların %95 inden kurtuursunuz diğer % 5 lik kısım resimlerdekileride topluyo bi nevi ocr eklentileri var diyebiliriz.
Cok haklisiniz , spamcilar 25. portu telekom’dan once birakti zaten. smtp.com gibi servislerden SMTP Relay hizmeti aliyorlar ve tabiki 25 degil baska bir port seciyorlar.
Ayrica artik neredeyse hic bir mail saglayicisi 25. porttan “Selamun aleykum , mailimi al” (EHLO localhost) gibi mail kabul etmiyor.
Bu hamle , worm’larin 25. port uzerinde yarattigi trafigi azaltmak icin yapilmis bir hamle olabilir ve mutlaka azaltirda ancak kullanici tarafinda hic bir sey fark etmedi cunku bu mailler ona ulasmiyordu bile zaten. (hushmail.com gibi bir servisten mail kullanmiyorsa) sonuc olarak bu hamle telekom icin! , son kullanici icin degil!! Eger Teakolik gibi IT de olsam ve bana bi ton sorun yasatsa veya Turkiyede honeypots’a sahip olsam bu is benimde canimi yakardi ve dogal olarak para verdigim bir servisin TCP tarifigimde yaptigi kisitlamar hosuma gitmezdi.
@Murat
Heralde şuan itibariyle tüm Türkiye’de aktif olmuştur.
@efecan
587 olmaz 9999 olur 🙂
@Volkan
Bu tamamiyle TTNET ‘in kendine sağladığı bir avantaj. Uygulamadan öncede günlük spam listemde 1000 civarı spam yorum vardı. Şimdide 1000 civarı spam yorum var. Son kullanıcı için değişen hiçbirşey yok. (Mail ayarları ve programlarındaki ayarlamalarla uğraşmak vakit kaybı vs.. dışında) Erkan Bey’in yorumunu okursanız ne demek istediğimi net olarak anlayabilirsiniz.
@Mehmet
Firmalar aslında bir nevi kendi mail trafiklerini rahatlatıyorlar. Tabi kısa bir süreliğine. Muhakkak Spamcılar yeni bir yol üreteceklerdir.
@Ali Kapucu
Erkan Bey’in yorumunu okursanız ne demek istediğimi net olarak anlayabilirsiniz.
@Samet Aşar
Aman adımızı spamcıya çıkarmada 🙂
@Erkan
Yorumunuz için teşekkür ederim. Konuya net bir açıklama getirmişsiniz. Aslında tüm derdimiz bu 🙂
25.port degısıklıgı super gercekten ttnety bzıı spamlardan kurtardıgın ıcın tesekkurler
Elbette kökten bir çözüm değil olamazda benim sadece demek istediğim 25 kapat 587 olsun sonra 587 yi kapat 560 olsun değil gömlek değiştirir gibi smtp portu değiştiremeyiz 587 submission portudur, smtp’yi destekler buradaki amaç zaten Ülkemizin Iplerini temize çıkarmak 🙂 Mail sunucuları ile ilgilenen arkadaşlar bilirler benim ilgilendiğim sunucular hiç yok yere spam listelerine giriyor. Bu Adsl kullanan vatandaşlarımızın zombie olmalarından kaynaklanıyor. Zaten bu işlemdeki amaç Spam gelmesini engellemek değil Spam göndermemelerimiz engellemek..
ttnet spamdan bızı kurtardıgın ıcın tesekkurler gercekten spamlarda azalma var bı iş yaradı bzılere
TEAkolik yorumcunun tespiti yerinde katılıyorum, konuya güzel değinmiş, bilhassa güvenlik için ip Kameralarının e-posta gönderimleri aksadı 587 portu göndermiyor çünkü ip kameralar genelde sabit ip kullanmaktadırlar, bencede sabit ip nolarında 25 port açık olmalı. Her gelen bir şey değiştirirse nasıl işin içinden çıkılır umurlarında değil, ay sonu sen faturanı gününde öde yeter onlar için. Saygılar.