Firefox, Netbook’uma Kastın Mı Var?

firefox-cpu-ramFirefox kullanıyorsunuz Flash ağırlıklı bir site açtınız birde PDF okumak istediniz.  Netbook’unuza neler olabileceğini hiç düşündünüz mü ?  Internet Explorer’i terk edeli yıllar oluyor. Mozilla Firefox sağolsun bu tercihimde beni hiç arkaya bakmak zorunda bırakmamıştı.  Fakat şimdilerde şöyle bir kafamı arkaya çeviriyor ve “Internet Explorer’e geçsem mi ? ” Sorusunu kendi kendime sormama sebep olmakta.

Özelliklede Firefox ile birkaç sekme açıkken Flash yada PDF’li bir siteye girmeye çalıştığımda.  Dizüstüm ortalama özelliklere sahip bir alet. Toshiba A210-19D 2GB Ram, AMD Turion 64 X2 işlemcisi olmasına rağmen bazen Firefox o kadar kastırıyor ki alet manyak derecede ısınıyor. İşletim sistemimi Windows 7’ye terfi ettirsem bile format atıp sistemi yeniden kursamda malesef ki aşırı ısınma sorunu Firefox ve eklentileri sayesinde doruk noktalarına ulaşabilmekte.

Hele ki bir netbook kullanıyorsanız ve benim gibi Firefox ile 3-5 sekme açık çalışıyorsanız vay geldi dizüstünüzün başına…

Olay aslında Firefox’un aşırı şekilde ram ve işlemci kullanmasından kaynaklanıyor. Üzerinde kurduğunuz Plugin’ler sayesinde üzerine tuz biber ekmiş oluyoruz.  Firefox kullanırızda eklentisiz olur mu ?  Tabiki olmaz.  Peki ne yapacağız ? Bu soruyu Mozilla’ya sorduğumda bana şu adresteki cevabı verdi.

1. Flash Plugin kullanıyorsanız lütfen son sürüme yükseltiniz.

2. Flash’ı devre dışı bırakabilirsiniz.  (Bu sayede Flash kullanılmış web sayfalarını göremeyeceksiniz)

3. PDF dökümanlarınız için son versiyon Adobe Reader kullanınız. Yada Firefox eklentisi kullanınız.

4. Javascript’i kapatınız.  Yada devre dışı bırakan eklenti kullanabilirsiniz.

eeee peki sonra ne olacak ? Girdiğim web sayfalarında Flash varsa görmeyeceğim, PDF dökümanları PC’ye indirip Adobe Readerle kullanacağım yada hiç açmayacağım, Javascriptide kapattımmı Java Script kullanan login ve diğer uygulamalara erişemeyeceğim…

Ne kaldı geriye ?

Mozilla’dan hiç beklemeyeceğim bir cevaptı bu. En azından bunun üzerinde çalışıyoruz, çok ram ve CPU harcadığımızı biliyoruz gibi geçiştirselerdi yine amenna derdim.  Bunları bende biliyorum.  Özelliklede PDF eklentisi ile bir dökümanı açmaya kalktığım zaman Firefox sağolsun kilitlenmeye kadar gidebiliyor. Özelliklede bu sırada bilgisayar %100 CPU kullanıyor.

Sonuç olarak Firefox bu sefer sınıfta kaldı.  Eğer bir netbook kullanıcısıysanız veya dizüstü bileşenleriniz zayıf güçte ise dizüstünüz aşırı şekilde ısınacaktır.  Aşırı Ram ve CPU kullanan dizüstünüz yada netbook’unuz malesef ki sistemi soğutamayacak disk yakmaya kadar gidebilecek. Bununla beraber aşırı ısınan pil ömrü gidecek hatta dizüstü kilitlenip kapanabilecek.

Bıraktım netbook’u normal dizüstümde bile böyle bir sorunla karşı karşıya kalmam bana Internet Explorer’in masum bakışlarını hatırlatmaya yetiyor. Ne yani bu saatten sonra Firefox’u Netbooklarımızda kullanmayacak mıyız ? Yada dizstüleride 1-2 sekme açıp PDF dökümanını Adobe Reader ile mi okuyacağız ? Yada Mozilla’nın dediği gibi Flash animasyonları bloke et,  yanında Javascript’ide kapat işlemcin ve ram tüketimin düşsün..!

Firefox buna kesin bir çözüm bulup explorer’ini optimize etmesi gerekiyor. Böyle giderse Google Chrome ile bile baş edemez…  Chrome’a mı geçiş yapsak ne etsek ?

“Firefox, Netbook’uma Kastın Mı Var?” üzerine 10 yorum

  1. Dolaylı çözüm Adblock Plus kurmak.
    Sayfadaki flash reklamları durdurmak işe yarayabilir. Ayrıca gereksiz js taleplerini de bloklamış olursunuz.
    Bu sorun maalesef Flash pluginin kendisinden kaynaklanıyor ve çözüm Adobe’da.

    Yanıtla
  2. PEk sorun yaşamadım. Bir kaç defa denk geldi donmalar ama uzun zamandır mozilladan memnunum ki benm en az 20 sekme açıktır sürekli… FireFoooxx… Bişiler yap abicim bizi İE ye fln mahkum etme ya:(

    Yanıtla
  3. Ben masaüstü kullanıyorum özellikleri iyi sayılır fakat bunda bile firefox düzgün çalışmıyor, takılıyor 🙁

    Yanıtla
  4. Firefox’u tek geçerim arkadaşlar. 5 senedir kullanıyorum gerçi ama yinede bi sıkıntı yaşatmadı bana 😉

    Yanıtla
  5. firefox’dan benimde sikayetim var. oyleki 4 gb ram’i olan dizustumde bile yer yer kasmalar oluyor. photoshop bile yarisina yetisemiyorum ff’nin. bunun onune bir sekilde gecmek gerek…

    Yanıtla
  6. Dostum siz Mozilla Firefox’u eleştirmeden önce düşünmeniz gerek nokta şudur..
    Salt bir .pdf dosyası açmak için bilgisayarınıza yüklediğiniz “Acrobat Reader” programı (kaldı ki önermelerde ‘en son sürümünü kullanın’ demişler bu da çok ama çok şaşırtıcıdır) 25-30 Mb arasında bir setup dosyası olduğunu , PC’ ye yüklendeikten sonra (açıldıktan sonra) 250-300 Mb civarında HDD’de yer kapladığını, neden bu kadar yer kapladığını, PDF okumak için PC’me ne gibi ajan, spy, casus v.b. programcıkların neden yüklendiğidir.Bu PDF denen dosyaları salt okumak istiyorsan Foxitreader’ın 3 Mb’lık ücretsiz sürümlerinden birini indireceksin ve kullanacaksınız. Ayrıca Notebook’un ağır çalışmasının en büyük nedenlerinden biri de Format ve kurulum aşamalarınından sonraki Windows Tweak’larıdır. Format atmak bilgisayarın üzerinde yapılabilecek en zor işlerden biridir.. bunun için işin uzmanına danışmanız yada uzman kişilerce Formatlanıp Tweaklenmesi gerekmektedir.
    iyi çalışmalar

    Yanıtla
  7. Fiefox’un “about:config” ayarlaından da tahmini %300’e varan hızlandırmalar yapılmaktadır.. bunları araştıp mutlaka tarayıcınıza entegre ettirin (ayarlattırın)

    Yanıtla

Yorum yapın