Tib Google ip adreslerini bloke edince Google Analytics’in bir manası kalmadı. Hemen alternatif arayışına girdim ve Piwik ile karşılaştım. Sisteminize kurup çalıştırdığınız açık kod Piwik istatistik aracı malesef ki isteklerimi karşılasa da yollarımızı ayırmak zorunda kaldım.
Özelliklede Google Analytics’e sıkı bir rakip fakat bazı negatif gördüğüm yanlarıda mevcut. Özelliklede sınırlı bir hosta sahipseniz ve MySQL limitleriniz düşükse malesef ki Piwik size biraz fazla gelebilir. Piwik Google Analytics’in yaptığı hemen hemen herşeyi yapabilmekte. Fakat Piwik’i indirip hostunuza atıp çalıştırdığınızda bazı şeyleri göze almanız gerekiyor.
Piwik’i 48 saat kadar kullandım. Kurulumu çok basit bir WordPress kurmak kadar kolay. Piwik’i indirip hostunuza attığınızda sizi kurulum ekranı karşılıyor. Database ayarlarını yapıp kendinize bir kullanıcı tanımladıktan sonra Piwik siteniz için takip kodlarını veriyor. Bu kodları sitenizde <body> </body> etiketleri arasına yerleştirdiğiniz anda Piwik ziyaretçilerinizi saymaya başlıyor.
Piwik içerisindeki özellikler birer eklenti şeklinde yazılmış bir sistem. Piwik’in birçok özelliği kurduğunuz zaman aktif olarak geliyor. Özelliklede anlık istatistiklerden tutunda ziyaretçi profillerine kadar birçok özelliği düşünülmüş. Bu eklentileri aktif yada pasif olarak bir tıklama ile ayarlayabiliyorsunuz. Fakat yüksek bir ziyaretçi potansiyeline sahip ve sınırlı bir hostinginiz varsa Piwik’i pek tavsiye edemeyeceğim.
Piwik profesyonel anlamda düşünülmüş ve mükemmel bir izleme sistemi. Ancak Mysql kullanımı ve database kullanımı yüksek trafik altında sıkıntı çıkarabilmekte.
Piwik’i 24 saatten fazla kullandım ve 4000’den fazla ziyaretçi aldığım dünün raporlarını incelemeye başladım. Piwik databasesi malesef ki 24 saat sonunda 30MB’ı bulmuştu. Sadece 1 günlük istatistik için 30MB’lık tabloyu görünce Piwik’i bırakma kararı aldım. Bu şekilde devam edersem host firmam beni kapı önüne koyacak 🙂 Zaten TEAkolik.com adresimde epeyli trafik ve mysql kullanımım var üzerine birde Piwik’i eklediğim de kendime bir makina almak zorunda kalacağım 🙂
Şimdilik internet sayfam bir makina kirası ödeyecak kadar gelir getirmiyor. 🙂 Zaten bir makina aldınızmı backup, firewall hizmeti, yüksek bir internet çıkışı gibi ek özelliklere ihtiyaç duyacağım için pek düşündüğüm birşey değil. Piwik ile malesef ki istemeden de olsa yolumu bu gece ayırıyorum ve kendime başka bir istatistik alternatifi aramaya yönelteceğim.
Piwik’in tadı damağımda kaldı. Umarım birgün bende bir makina alırım ve Piwik kurup istatistiklerimi barındırırım. Şimdilik hoşçakal Piwik…
alternatif bulursan bizleri de bilgilendireceğinden eminim 🙂
onlinewebstats.com tavsiye ederim 😉
Güzel bir deneyim olmuş denemek istiyordum ama bu görüşlerinizdne sonra denemeyeceğim sanırım ..
Engin Beyin dediği gibi bende o siteyi öneriyorum..
tam kururuyordum hamza, bi kullanici yorumu arastirayim dedim caydirdin beni 😀
Tecrübe 🙂
1 senelik bu güzel yazı için teşekkürler.
Merak ettiğim gün kaç mb yer kapladığından ziyade ram kullanım durumu nedir? Toplamda 100k ziyaretçide artı yük oluşturur mu acaba sunucuya
Site analiz yazılımları gelişmeye devam ediyor ve Google Analytics dışında sektörde kendine yer eden bir çok yazılım var.
Blogumda bu tarz sistemlerin bir listesini yayınlamıştım. http://www.liste10.com/web-sitenizi-inceleyebileceginiz-10-site-istatistik-araci/ adresinden ulaşabileceğiniz listede görebileceğiniz gibi çok farklı ve değişik özelliklere sahip yazılımlar mevcut.
Site istatistiğinizi incelerken tek bir yazılıma bağlı kalmaksızın çalışmak daha anlaşılır bir analiz yapmanıza yardımcı olacaktır.
güzel sistem aslında kurcalamak gerek birazda 🙂
merhabalar hocam,
piwik kurulumu yaptım ancak anlık online olarak ziyaretçileri nereden görebileceğimi bulamadım yada eklentisimi var? yardımcı olursanız sevinirim. tşkler.
Vaybe 2 sene önce denemişsin, ben dün kurdum siteme, 8.000 + ziyaretçi olmasına rağmen database 1.6 mb.
tekrar düşünebilirsin bence, ben yeni halini çok beğendim, özellikle e-ticaret siteleri için çok güzel geri dönüşleri var. kullanıcı neyi eklemiş neyi çıkartmış vb.. .
İki sene mi? Altı sene rakamla 6 🙂