Biraz önce NSS’in sayfasında Anti-Malware test raporunun üçüncü çeyrek verilerini gördüm. NSS’in kötü niyetli yazılım önleme raporunda Antivirüs firmalarının ne durumda olduğunu rahatlıkla görebilmekteyiz. Raporu ingilizce olarak aşağıdaki bağlantı adresinden indirebilirsiniz. Bu yazımda kısaca özetlemek istedim.
http://www.nsslabs.com/download.html
Raporuna şöyle bir baktığımız zaman “Zararlı yazılım temizleme becerisinde” FSecure’ün üstünlüğünü görebilmekteyiz. Trend Micro’nun Malware bloke etmedeki üstün başarısı maalesef ki Exploit bloke etmedeki performansı ile gölgelenmekte. İkinci sırada ise McAfee’yi görmekteyiz. Başarısı FSecure’yi yakalamakte olduğunu gösteriyor.
İkinci grafiğimizde ise ürün tavsiyelerini görmekteyiz. Yapılan test sonuçlarına göre NSS biz kullanıcılarına McAfee, FSecure ve TrendMicro’yu tavsiye etmekte. Kaspersky, Microsoft, Norman, Panda, Sunbelt ve Norton firmaları nötr olarak nitelendirilmiş durumda. AVG ve Eset firmaları ise malesef ki dikkat edilmesi gereken listeye alınmış.
Aşağıdaki gibi üçüncü grafiğe baktığımız zaman Malware download koruma başarılarını görmekteyiz. Bu grafikte ise Trend Micro’nun büyük başarısı görülmekte ardından McAfee ve FSecure firmaları onu takip ediyor. En az başarı ise AVG, Eset ve Kaspersky firmalarında görülmekte. Diğer firmalar ise grafikte görüldüğü gibi %60-%70 arasında bir başarı göstermekte.
Son olarak yer vermek istediğim rapor sonuçlarındaki bir başka grafik ise ürün bazında zararlı yazılımlardan korunma konusundaki % oranları bu grafikte ise yine Trend Micro, McAfee ve Fsecure ilk üç olarak gözükmekte. AVG ise yine en sonuncu olarak belirtilmiş.
Sonuç olarak NSS verilerinin ne kadar güvenli olduğuna değinmek istiyorum. Aslında son birkaç yıldır NSS verileri hakkında ciddi şüpheler ortaya çıktı ve NSS bu verilerde yapılan hataları doğrulamak zorunda kaldı. Kısacası %100 güvenli bir veri sunduğunu söyleyemeyeceğim. Eğer bu verilerle güvenliğinizi sağlamak istiyorsanız en azından bu tip testler yapan diğer bağımsız kuruluşların raporlarına da bakmanızı tavsiye ederim.
Maalesef ki parayı veren düdüğü çalar gibi kavramlar var. Hiç hoş değil ama Hüzeyfe Önal’ın “NSS Labs ne kadar güvenilir” başlıklı yazısını okumanızı tavsiye ederim. Bu yazıda kaynaklarla NSS hakkında bilgi verilmekte ve güvenliği malesef ki tartışılır olduğu gözler önüne serilmektedir.
Bizi ne guvenlik yazilimlari nede yasa korur dostum. Hersey bir suphe ile baslar.
ama illede sorarsan kaspi foreveeeeer