Merhanalar;
Bu gece sizlere yeni teknolojik gelişmelerini takip ettiğim ROBOTLARDAN bahsedeceğim.
Hızla ilerleyen teknoloji ve teknolojinin getirdikleri ile zaman işlemeye devam ediyor. İnsanlık tarihi hep buluşlar ve savaşlarla süregelmiştir. Kardeş katliyamlarından tutunda Atom’un parçalanmasına kadar aslında herşey insanlık için gözüksede yinede birbirimizi katletmeye kendi zararımıza çalışmaya devam ettik. Süregelen savaşlar akan kanların yanıda Ay’a gitmek Mars’a yolculuk gibi faydalı iyi şeylerde var…
Sizlere bu gece benim kararımca İnsanlık tarihini etkileyecek bir teknolojik gelişmeden bahsetmek istiyorum…
ROBOTLAR ;
Insanlıgın kendine yardimci olacak mekanizmalar dusunmesi, tahminlerimizden cok daha oncelere uzanmakta. MO 800’de Homeros İlyada adlı eserinde verilen gorevleri yerine getirebilen hareketli 3 ayaklılardan bahseder. MÖ 350’de Aristo, bir eserinde ”eğer her arac kendi isini gorebilseydi , insan eline ihtiyac duymadan mekik kendi dokuyabilseydi, lir kendi kendine calabilseydi , yoneticilerin elemanlara ihtiyacı kalmazdı,” diyerek ilk otomasyon fikrini ortaya atar.13. yuzyildaysa Eb-ul-iz-el-Cezeri, otomatlar hakkinda bir kitap yazar. Kitapta 300’e yakin otomatik mekanizmanin yani sira, çamasir teknesini doldurup boşaltabilen otomatik bir arap kadini tasvir edilir.
Robot teknolojisi bu adı , çek oyun yazari Karel Capek’in, ”Rossum’un evrensel robotları (1921)” oyununa borçlu. Yazar, angarya-zorunlu anlamina gelen “robota” sozcuguyle işçi anlamina gelen “robotnik”sözcüğünü birleştirerek ”robotic” kelimesini türetir. ( Alıntıdır; http://www.robbot.org )
Peki ya şimdi ?
Şimdi bu teknoloji o kadar ilerlediki Japonlar tarafından icat edilen Robotlar arasında Hizmetçi robotlardan tutunda Ameliyat yapabilen 2 cm büyüklüğünde bir robot dahi geliştirdiler. Japonların felsefesine bakarsak hep insanlık adına geliştirdiklerini görebiliriz. En son olarak hatırlarsanız HONDA firmasının robotu TV lerde boy göstermişti. Sizinle konuşabiliyor hal hatır soruyor merdiven çıkıyor ve koşabiliyor. Yakın bir gelecekte her evde 1 robot hizmetçi görürsek hiç şaşırmayız heralde..
Pek yakında da KALP ameliyatı yapabilen bir robot icat edileceğini ve üzerinde test ve çalışmalar yaptıklarını söyleyen JAPON bilim adamları küçük bir kesikle vücuda sokulacak bir mini robot sayesinde AÇIK kalp ameliyatı yerine kapalı bir şekilde vucudunuz içerisinde rahatça dolaşabilen ve tıkalı kalp damarlarını tamir edecek bir robot piyasaya sunacaklar…
Türkiye‘miz de de bu teknoloji bazı üniversitelerimiz sayesinde gelişmekte ve yeni beyinlere fırsat verilmekte. Başta ODTÜ olmak üzere birçok üniversitede Robot Şenlikleri, Robot yarışmaları adı altında birçok teknolojik çalışma yapılmakta ve gençlerin bu teknolojiye yeni dünya projelerine adım atmaları sağlanmakta…
Peki İSRAİL ?
Yahudilere neden LANET edildiği Kur’an-ı Kerim’de neden lanetlenmiş millet diye hitap edildiği ortada.
TÜRKÇE KUR’AN-I KERİM (DİYANET MEALİ) 4 – NİSÂ SÛRESİ
46. Yahudilerden öyleleri var ki, (kelimeleri yerlerinden kaydırıp) tahrif ederek onları anlamlarından uzaklaştırırlar. Dillerini eğip bükerek ve dine saldırarak “İşittik, karşı geldik”, “İşit, işitmez olası!” “Râ’inâ” derler. Halbuki onlar, “İşittik ve itaat ettik; dinle ve bize bak” deselerdi bu kendileri için daha hayırlı olurdu. Fakat Allah, küfürleri yüzünden kendilerini lânetlemiştir. Bu yüzden pek az iman ederler. (Alıntıdır; http://kuran.gen.tr )
İsrail ise Japonlara tam bir karşıt olarak AVCI-KATİL robotlar ürettiler. Önümüzdeki günlerde savaş meydanlarına sürecek oldukları bu katil robotlardan bir tanesiküçük bir televizyon büyüklüğünde EL BOMBASI atabilen küçük tünellerden geçebilen, tırmanabilen, engel tanımayan hatta UZİ kullanabilen bir robot. Bu Robotu savaş meydanlarında askerlerin yanlarına katarak daha etkili ve daha az kayıpla savaşmayı düşünüyorlar.
İsrail, ‘katil robot’ geliştirdi | |
İsrail, savaş alanlarına girerek askerlerle çatışabilecek “avcı-katil robot” geliştirdi. |
Küçük bir televizyon büyüklüğündeki VIPeR robotu, Filistinliler veya Lübnan’daki Hizbullah gerillarıyla çatışan İsrail askerlerinin karşılaşacağı riskleri azaltma çabasının bir parçası olarak tasarlandı. Üretici firma, robotun merdivende, moloz yığınlarında, karanlık geçitlerde, dar tünellerde ve mağaralarda hareket edecek şekilde tasarlandığını belirtti. Bomba tespit etme ve bombaları imha etme mekanizmasının bulunduğu robot, Uzi makineli tüfeği taşıyabiliyor veya el bombası atabiliyor. İsrail Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışan firma, Bakanlığın, sahada yapılacak denemelerden sonra robotu piyade birlikleri arasına katmayı planladığını bildirdi. ( Alıntıdır; http://www.zaman.com.tr )
1990 lı yıllar;
Evet 90 yı yıllardan sonra Mekatronik teknolojisi sayesinde insan hayatına giren robotlar günlük yaşamımıza da girmek üzereler. Mekatronik Elektrik, Elektronik ve Bilgisayar teknolojilerinin Makinaya uygulanmasıdır. Özelliklede fabrikalarda CNC ler olarak yıllardır kullanılmakta ve hızla gelişmektedir. CNC tezgahlarının artık tamamı bilgisayar tabanlı Mekatronik teknolojilerden ibaret olmaya başladı. Birçok insanın yaptığı işi SIFIR HATA ile ve tek bir kişi yönetimi ile gerçekleştirebilmektedir.
ROBOTLARIN GELECEĞİ ve GELECEĞİN ROBOTARI
Teknolojik gelişim öngörüleri ve geleceğin teknolojileri hakkında tahminler yürütmek, ilgili uzmanlar dışındaki kişilere göre bir tür falcılık gibi algılanmaktadır. Oysa halen ulaşılan teknoloji düzeyi ve bu teknolojinin gelişim yönü konunun uzmanı kişilerce bilimsel ve mühendislik ilkeleri içinde irdelenirse, gelecek ile ilgili sağlıklı ve gerçekleşme olasılığı yüksek öngörülerde bulunmak zor değildir. Bu husus gelişmekte olan tüm ilgi alanları gibi robot teknolojisi için de geçerlidir.
Robot teknolojisi artık bilimsel ve teknolojik olarak ayağa kalkmış ve ilerlemekte olan bir bilim dalı ve teknolojik birikimdir. Robot teknolojisinin temel ilkeleri bilinmektedir. Tüm eğitim kurumları ve araştırma merkezlerinde değişik düzeylerde de olsa konu üzerinde çalışılmaktadır. Eğitim kurumlarında ve araştırma merkezlerinde değişik düzeylerde çok sayıda proje yürütülmektedir. Gerek donanım ve gerekse yazılım olarak bilinenler ve hakim olduğumuz bu teknoloji birikimi, yeni atılımlar için uygun kritik bir birikim kütlesinin çok üstündedir. Ancak robot teknolojinin çok disiplinli olması ve teknolojik karmaşıklığı önemli bir sınırlama gibi görünmektedir.
Alıntıdır; http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
Her ne olursa olsun insanlık tarihi ilerliyor. İster savaş için istersede insanlık için birşeyler yapılmakta önemli olan doğruyu yapmak ve teknolojiyi doğru olarak kullanmaktır. İsrail kendi doğrusunu yapıyor. Yani İnsan avcısı robotlar üretiyor. Japonlar ise asıl doğruyu gerçekleştiriyor. İnsanlık için büyük adımlar atıyorlar. Kalp ameliyatları ve diğer birçok ameliyat için mini robotlar üretiyo, Hizmetçi robotlarla bizlere yardımcı oluyor…
Aman unutmadan Robot dedikte Assimo’ dan hiç bahsetmedik …
ASSİMO da büyük gelişmeler ile Dünyanın gözdesi olmaya devam ediyor. Özelliklede yapabildiklerini görünce insan şaşırıp kalıyor da diyeibilirim. Assimo ile dünya yepyeni bir adım atıyor. İnsanlık için bence çok büyük bir adım belki Assimo için küçük bir adım olabilir.
Mekatronikçiler,
Ne duruyoruz, hadi bir kişi bu işe el atsın, bir site kursun.
Bizde savunma robotları yapalım.
Herşey’i israilden beklemeyelim.
Ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalara ve ar-ge yatırımlarına desteklerin artması gerekiyor. Ar-ge bütçesi oluşturulup teşviklerle genç beyinler bu yönde çalışırlarsa sanırım büyük başarılar sağlanacaktır.
http://yoldas.cu.edu.tr
honda asimonun msn adresini lütfen koyun
Malesef Assimo ‘nun okuma yazması yok bu yüzden E-Mail adreside yok 🙂
walla ben bissürü msn robotlar5ın şifreleri var çok komik ler ya süprer finito
kısada ols abır robot tarıhı vermıssınız tesekkurler….sonuc ne olursa amac sonuca hızmet etmelı madem ısraıl katıl robot yapıyor bızde avcı robot yapalım…benım bır projem vardı ısraılın katıl robotuna tam ters bır seydı turkıyedekı teror mucadelesı ıcın polıskleımızın sehır ıcı catısmalarında felan kullanılmak uzere…ne bıleyım bır sırektı bır bankayı kontropl altına alan bır teror gurubunu etkısız hale getırecek bır avcı robot ıdı ama ısraıl benden once yaptı benım hevesım suya dustu amam yınede dırenecem….yenı bır projem var onu deneyecem….
biz artık bakmamalıyız elalem yolu yarılamış biz ise daha başlamadık bile
artık sıra bizde bilim adamlarımıza tam destek yolu bitirmek bize derim.
Elektronik ile Hobi olarak uğraşıyorum… Robotlar herzaman ilgimi çekmiştir ve Robotlarla ilgili yazılarık merakla okurum 🙂
Türkiye bu konuda su an çok geride. Programcılar ve elektronikçiler bir ekip kurarsa Türkiyenin Amerika, israil ve Japonyadan daha fazlasını basarabileceklerine inanıyorum. Bence Önce Proje olarak geliştirilmeli Programcılar Yapay zekaları Bilgisayarlarından geliştirip Testlerden geçirdikten sonra Parasal kaynak ve destek icin Devlete,Askeri Yetkililere veya iş adamlarına basvururlarsa Destek alabilirler..
Aklımda bir Proje var özel bir mikro işlemci tasarımı Bu yuzden bir konuda bilgiye ihtiyacım var Türkiyede bugune kadar bir mikro işlemcisi tasarımı yapılmısmı ? ve Türkiyenin Mikro işlemci ürertecek Teknolojisi varmı ? mailime bu konuda yazarsanız sevinirim.
[email protected]
yorum yok
türkiyede tasarım yapıldığını sanmıyorum bu konuya aklı kesen bir çok kişi vardır ama destek alabilecek bir pozisyon bulamamıştır bizde herşey hazır kullanılıyor ucuza geldiği için çipler tek yada tamamen devre halinde çinden alınıp kullanılıyor aslında bir kere terleyip teknolojiyi elimize alırsak aslında bu sahada belkide dünyada yeniliklere imza atabiliriz bizde iş adamı parayı buldumu hemen altına bir jeep çekip parayıda hatunlarla yiyorlar herşeyi devletten beklemekte hata unutmamak gerekirki bir ülkeyi ayakta tutan büyük firmalarıdır honda asimoya destek oluyorsa arçelikte çeliğe destek olsun…
vallahi bu yahudileri allah lanetlemis ama allahin gonlune hos varsin keske lanetleyecegi yere yok etse daha iyi olurdu bence ben onlardan nefret ediyorum
kahrolsun yahudiler kahrolsun beni israil
Herşeyi tam anlamıyla objektif aktardığınız için çok teşekkürler arkadaşım..Saygılarımla
bizim insanlarımız her şeyi yabancı ülkelerden almaya alışmış kimse arge desteğinden filan söz etmesin şuna emin olunki destek filan yok sadece sözde bana projelerini yap getir diyorlar böyle bir şey olabilirmi yazılım lazım materyaller lazım bunları nasıl karşılarım artık projelermi yazmaktan bıktık emin olunuz ki yer yerinden oynar bu projelerle ama destek olmayınca her şey boş destek istemediğim yer kamadı bana öğrenci olsaydın destek verirdik dendi neden ben proje yapamazmıyım benim projelerime bazı akademisyenlerin ve öğrencilerin hayelleri bile yetişemez ben kırıcı olmak istemiyorum durum bu arkadaşlar
herkese saygılar