DNS ip lerime ulaşamıyorum..!

Merhabalar bu gece sizlere bana gelen bir maildeki problemden ve çözümünden bahsedeceğim. 2 gün önce bir mail aldım mailde şöyle yazıyordu.

Biz telekomdan G.SHDSL hat aldık bize bir adet statik ip ve isteğimiz üzerine 8 adet de ayrıyeten statik ip verdiler. bizim bunları almaktaki amacımız birden fazla siteyi sunucumuz üzerinden yayınlamak bir nevi hosting hizmeti dns serveri kurduk sonradan aldığımız 8 li bloktaki iplerden 2 sini domaine ns olarak belirledik fakat sistemi çalıştıramadık sorun bizdemi yoksa telekomda mı onuda blmiyoruz telekom bizde sorun yok diyor ama bize verilen 8 lik ipleri ns olarak görmüyor. Acaba bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz mailinizi bekliyorum

Biraz düşündüm ve şöyle yardımcı olabilirim dedim.. Gerçi İşletim sistemi sistem sistemin nasıl kurulduğu Conf dosyaları hakkında bir bilgim yok yani ne tip bir kurulum yapıldığını bilemiyorum ama aklıma ilk gelen açıklama şu oldu.

1. Türk telekom yada TTnet gibi DNS hizmeti veren bir firmaya gidip DNS almanız gerekiyor yada bu işi http://www.dyndns.com gibi bir internet adresinden de ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

ÖNCELİKLE;

DNS Server Nedir ne işe yarar ? Bunun için IP Adresi NEdir Ne işe yarar dan başlayalım.
Ülkemizde yaşayan her kişiye bir TC Kimlik numarası verilmiştir bunu bilirsiniz. Bu numaradan her türlü kayıt saklanır. Ölü mü hayattamı ceza almış mı, kaç yaşında, kütük …. Yani kişiyi tanımlar. İşte İnternette de her bilgisayar için bir IP adresi verilir. Bu ip adreslerinde ÖR: 88.99.00.11.12 gibi Bu ip blogunun ilk iki hanesi 88 İnternete çıkış yaptığınız ülkenin kodudur. Sonraki iki hane yani 99 Şehirinizi sonraki iki hane 00 İlçeyi Sonraki hanede mahalleyi belirtir. Yani Bu verilen ip blokları ile bilgisayar internete çıktığı anda O bilgisayarın kimlik bilgileri ip adresi olmuş olur.

İnternette de bilgisayarlar arasındaki veri alışverişi IP adresleri ile gerçekleşir. Bağlanmak istediğimiz Bilgisayarın ip adresini bilmiyoruz milyarlarca ip var bu yüzden bilgisayar adını yazarız bilgisayar adından sistemde kurulu olan DNS lere ulaşırız ve DNS ler sayesinde ip adresine bağlantı kurmuş oluruz.

İşte DNS ler sayesinde karşı bilgisayarın ip adresini bilmeden bağlantı kurabiliriz.

Ör: http://www.teakolik.com adresini yazıp entere bastığınız zaman bilgisayar internette DNS serverlerime ulaşır yani

Benim internet sitemin DNS leri olan NS1.Dinopsys.Net ve NS2.Dinopsys.Net adreslerine iletişim kurulur. Bu DNS adresleride sizi benim makinam olan 212.175.22.101 ip adresine yönlendirir. Bu sayede bilgisayarımın ip adresi ile iletişime geçmiş olursunuz ve veri alışverişi sağlanır internet sitem açılır.

NOT: Unutmayın DNS ler her zaman 2 tanedir. İkiz çocuklar gibi …

Öncelikle Evinizde HOST sistemi kurmak için

  • TTnet ‘ten yada benzeri bir firmadan en azından 3 adet Sabit ip almalısınız.
  • Host bilgisayarınıza Web Server kurmanız gerekmektedir.
  • DNS server kurmanız gerekmektedir. ( 2 adet ip yi burada kullanacaksınız )
  • Üçüncü sabit ip ile hostları barındıracaksınız.
  • Domain adı gerekli ( http://www.teakolik.com ) gibi…
  • ADSL modem Routerli olmak zorunda.

Şimdi gelelim arkadaşımızın sorununa …

DNS lere ulaşamama;

Birinci temel sorunu:

Öncelikle kurduğunuz DNS Serverde sorun olabilir diyorum. Ben size http://www.isc.org/index.pl?/sw/bind/ adresindeki Bind programını tavsiye ederim. Bu programın son sürümünü internet adresi http://www.isc.org/index.pl?/sw/bind/ indirdip kurmanız gerekiyor.

Eğer ki DNS server için iplerinizi TTnet yada benzeri bir şirkete gidip yönlendirme yapmadıysanız hemen gidip yapın sorun bu olabilir derim. Yok yapmıyorlar para istiyorlar felan falan derseniz o zaman size http://www.dynDns.org adresine girip SING UP NOW butonuna basarak kendinize ücretsiz DNS alın derim.

Sing Up Now butonuna basıp kayıt olduğunuzda sağ üst tarafraki

MY Services
My Hosts
Dynamic DNS
ADD Host

bölümüne gelip hostname bölümüne server isminizi yazıp DynDN.Org yi seçin

Hemen alt tarafada sabit ip adresinizi yazın.

Sonrada ikinci DNS ismimiz için aynı şeyi yapalım ve ip adresi olarak diğer sabit ip adresinizi giriniz.

ÖR: teakolik.dyndns.org ve teakolik2.dyndns.org gibi DNS ismine sahip olmuş olacaksınız.

EĞER SABİT IP ADRESİNİZ YOKSA

Birde bu DNS leri bilgisayarınıza kurmanız gerekecektir. Bunun içinde yine aynı sayfada SUPPORT bölümüne geliyoruz oradan SOL menüden

Update Clients
Windows Clients
( Windows makinanız varsa bunu seçin Linux ise Linux olanını tabiki sececeksiniz )

seçiyoruz. Burada sağda DOWNLOAD CNET tıklayıp bir program indiriyoruz bu program sayesinde ip adresiniz değişse bile ip adreslerini sabit gösterebilmektesiniz. Tabi bunun için CONF ları ayarlamak lazım buraya girmiyorum. Uzun hikaye sonra isterseniz başka bir makalede anlatırım…

DNS Serverleriniza ulaşamama;

Bir diğer olabilecek İKİNCİ TEMEL SORUN ise IP Yapılandırmanız olabilir;

TCP IP Ayarlarını düzgün olarak ayarlamanız gerekiyor bunu yapmamış olabilirsiniz.

NOT: Serverinizde bir DNS sunucusu kurduğunuz zaman TCP IP ayarlarında YEĞLENEN DNS SUNUCUSU bölümüne Serverinizin YEREL IP ADRESİNİ Yazmanız gerekiyor…

Bunu yapmamış yada YANLIŞ YAPMIŞ OLABİLİRSİNİZ.

Doğru olan yapılandırmada şu şekildedir.

SERVER’inizde DNS sunucusu barındırdığınız zaman Server’e verdiğiniz yerel ip adresini TCP ip adresi ayarlamalarında YEĞLENEN DNS Sunucusu yani 1. DNS olarak Server ipsini belirtmek zorundasınız. Bunu yapmadığınız zaman DNS lerinize dışarıdan erişim olmaz. DNS sunucunuz sorgulandığında ADSL modem’den öteye gidemez…!

Aşağıdaki 1. Resimde YANLIŞ yapılandırılma diğer 2. resimde ise DOĞRU DNS yapılandırmasını görmektesiniz.

dns1.JPG

1. RESİM YANLIŞ YAPILANDIRMA

dns2.JPG

2. Resim DOĞRU YAPILANDIRMA..!

DNS Serverlerinize ULAŞAMAMA:

Üçüncü olarak diğer bir sorun ise ADSL Modem Ayarlarınız olabilir;

ADSL modeminize giriş yaptığınızda bazı XDLS modemlerde ADVENTEC setup yada Gelişmiş ayarlar dediğimiz sayfaya gelmeniz gerekmektedir. Sizin ADSL modemin marka ve modelini bilmediğim için Size XDSL modeminiz içerisindeki Gelişmiş ayarlar bölümüne gelip oradan

Misc Configuration

bölümüne gelmenizi istiyorum.

Bu bölümde HTTP SERVER PORT kısmını ayarlamanız gerekmekte. Standart olarak 90 ayarlıdır. Sizde bu bölüm aktif olmayabilir yada sizin kullandığınız port olmayabilir bunu ayarlamanız gerekmektedir. Hangi port’u kullanıyorsanız bunu yazın.

Sonrada

Virtual Server Configuration

bölümüne gelmenizi istiyorum burada da bir ayar yapmak zorundayız.

dnsadsl1.JPG

NOT: 50 ve 953 port numaraları DNS ler için girdik eğerki bu portlarıda Server makinanıza yönlendirmezseniz o zaman DNS sunucularınıza dışarıdan erişemezler..!

Dördüncü ve son olarak DNS Sunucularınıza Erişememe Problemi:
Kullanmakta olduğunuz PLESK, CPANEL gibi bir kontrol panelinin DNS Server ip lerini girmemiş olmanız olabilir.

Ben sizlere PLESK in DNS ayarlarını veriyorum..

2 DNS iniz ve 2 ip adresiniz var

ns1.teakolik.com 88.99.00.11.22
ns2.teakolik.com 88.99.00.11.33

Olarak varsayalım…

Bunları Plesk DNS ayarlarından

ADD A RECORDS bölümüne

teakolik.com NS ns1.teakolik.com
teakolik.com NS ns2. teakolik.com
ns1.teakolik.com A 88.99.00.11.22
ns2.teakolik.com A 88.99.00.11.33
teakolik.com A 88.99.00.11.44
webmail.teakolik.com A 88.99.00.11.44
ftp.teakolik.com A 88.99.00.11.44
mail. teakolik.com A 88.99.00.11.44
www. teakolik.com CNAME teakolik.com
teakolik.com MX 10 mail.teakolik.com
88.99.00.11.44 /24 PTR teakolik.com

gibi ayarlayabilirsiniz………

Hadi kolay gelsin Umarım yardımcı olabilmişimdir..

“DNS ip lerime ulaşamıyorum..!” üzerine 12 yorum

  1. Merhaba
    Bu yazı hakkında kafama takılan 1 kaç sorum war ve bu konuda yardıma ihtiyacım war.Bu yazıyı yazan arkadaşa ulaşmak istiyorum.Msn veya mail adresini rica ediyorum.Teşekkürler…

    Yanıtla
  2. telekomdan ıp adresi almak istiyorum ama
    nasıl alcağımı bilmiyorum
    ayrıca bu ıp alma servisinin herhangi bir ücreti var mı?

    Yanıtla
  3. bu vermiş oldugunuz port not aldıgınız diyeyim.

    NOT: 50 ve 953 port numaraları DNS ler için girdik eğerki bu portlarıda Server makinanıza yönlendirmezseniz o zaman DNS sunucularınıza dışarıdan erişemezler..!

    port 50 mi 53 mü olacak resime bakınca 53 war ama yazdıgınız 50?

    Yanıtla
  4. merhaba benim sorunum bu telkomun yasaklamıs olduğu you tube ve benzeri sitelere girememek bunun için bana telekom harici yurt dışı kaynaklı DNS ip si için yardımcı olabilirmisiniz? şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  5. Öncelikle paylaştığınız bilgiler için tşk ederiz fakat konuyu biraz uzattığınız ve teknik bilgi anlamında çok yeterli olmayan arkadaşların kafalarını karıştırabileceğini düşünmekteyim.
    tt tarafından statik ip adresleri olan kişiyi ele alırsak bu yazıda eksik bir nokta göze çarpmaktadır ve muhtemelen problemin kaynağıda budur.
    müşteri tarafında kuracağı dns sunucunun aktif olarak çalışması ve tüm dünya üzerinden erişilebilir olması için kayıtlı bir alan adı üzerinden iki adet name server yaratmalıdır.Ayrıca DNS için tek ip adresi de yeterli olmaktadır. 2 farklı ip adresi gerekliliği bulunmamaktadır.
    alan adını satın aldığı firmadan name server yaratma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
    orn : // localdomain.com isimli alan adı için ns1.localdomain.com ve ns2.localdomain.com isimli iki adet name server’ ı alan adını satın aldığı firmadan kayıt ettirmesi ve şirket içine kurduğu dns sunucu üzerine ns1 ve ns2 olarak iki A kaydı yaratıp, name server kaydı sırasında vermiş olduğu ip adreslerine yönlendirmesi gerekmektedir.
    son olarak dns için kullanılan ip adresinin de tabiki dns sunucusunda kullanılması gerekmektedir.
    İnternet üzerinden gelecek taleplerin şirket içi sunuculara erişmesi için dsl modem yada firewall dan DNS için udp 53, web site yayını için tcp 80 numaralı portlara erişim kuralları yazılması gerekmektedir.
    Microsoft Dns kullanılacak ise aşağıdaki adreste dns servisinin kurulumu ve zone kayıtlarının girilmesi hakkında detaylı bir yazımı bulabilirsiniz.
    http://www.bilginipaylas.com/server-2000-2003-makaleleri/microsoft-dns-kurulumu-ve-yapilandirilmasi.html

    Yanıtla
  6. @yusufkaya
    @Yusuf kaya;
    sorununun tarihi biraz eski olması itibarı ile problemine çözüm bulmuş olabilirsin fakat ben yine de kesin ve zahmetsiz bir çözümden bahsetmek istiyorum.

    Yazınız için teşekkür ederim. Fakat youtube yasak ve açtırılmasıda yasak. İllegal olarak yayın yapmadığım için yazınızı kesmek zorunda kaldım. Özür dilerim.

    Yanıtla
  7. Merhaba,

    bir siteden on-line müzik dinleyemiyorum ve site bu soruna çözüm olarak mevcut dns-ip ayarlarımızı onların verdigi dns-ip numaraları ile degistirmemizi önermis. bilgisayarımdaki dns-ip numaralarını onların verdigi ile degistirmemin bir sakıncası var mı?

    tesekkürler

    Yanıtla
  8. Tekrar merhaba,

    merak ettigim bir diger konu da su;
    aynı yahoo accountumdan ekte bir dosya ile hotmail veya yahoo üyelerinden mail aldıgımda, ekteki dosyayı tıklayınca dosya ile ilgili bilgilerin yer aldıgı bir kutucuk çıkıyor ekranda. orada dosyanın uzantısı, adı v.s yazıyor. bir de from kısmında ip numaralarına benzeyen rakamlar yer alıyor. from kısmındaki bu rakamlar benim internet erisimimle mi ilgili yoksa bana mail gönderen kisilerle mi ilgili?

    tesekkürler

    Yanıtla
  9. @Levent
    Hiçbir sakıncası olmaz eğer güvenli bir firma ise. Bilmediğiniz ve güvenmediğiniz bir firma ise şifreleriniz için tam bir kabus olabilir. Sakın..!

    @Levent
    Size gönderen kişinin bilgileri.

    Yanıtla

Yorum yapın