Backtrack tftp Servisini Kurmak

Backtrack üzerinde Tftp olmazsa olmazlardan bir tanesi diyebilirim. Tftp servisi Ftp’nin temel ve basit bir şekli olarak ifade edilen transfer protokolüdür. Bu protokol sayesinde Backtrack üzerinde karşı sisteme bağlanıldığı zaman karşı taraftan kendinize dosya transferi yapmak mümkün olabilmekte. Basit yapısından dolayı çok az bellek tüketir. Özelliklede küçük dosya transferi için kullanılan Tftp servisini kurmak için aşağıdaki adımları gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

root@bt:~# sudo apt-get install xinetd tftpd tftp
Reading package lists… Done

kurulum tamamlandıktan sonra nano, pico yada vi gibi bir editör ile tftp dosyası oluşturup gerekli kodları içine yazmamız gerekmektedir.

root@bt:~# nano /etc/xinetd.d/tftp

Aşağıdaki kodları yapıştırıp dosyamızı kayıt edip çıkıyoruz.

service tftp
{

protocol = udp
port = 69
socket_type = dgram
wait = yes
user = nobody
server = /usr/sbin/in.tftpd
server_args = /tftpboot
disable = no
}

 

Ayar dosyamızı oluşturduktan sonra karşı sistemden indireceğimiz dosyalar için gerekli olan klasörü açıyoruz.  Ben root dizini altına “download” olarak bir klasör açıyorum. Sizde istediğiniz gibi belirtebilirsiniz.

root@bt:~# mkdir download

Klasörümüzü oluşturduktan sonra yazma yetkisi veriyoruz.

root@bt:~# chmod -R 777 download

yetki verdikten sonra tftp sayesinde artık dosyalarımız /root/download altına kayıt edilecek hale geldi.  Şimdi ise tftp servisini başlatmamız gerekmekte.

Servisi başlatmak için;

root@bt:~# /etc/init.d/xinetd start

Bu komut sayesinde servisimiz başlayacaktır. Eğer aşağıdaki gibi bir hata alırsanız servis yüksek ihtimalle başlamıştır ve tekrar start ettiğiniz için size hata veriyordur.

root@bt:~# /etc/init.d/xinetd start
Starting internet superserver: xinetd failed!

servisinizin durumunu görmek için

root@bt:~# /etc/init.d/xinetd status
xinetd is running.

Komutunu girerek öğrenebiliriz.  Servislerimiz aktif olarak çalışıyor. Şimdi en son olarak /root/download olarak açtığımız klasörü tftpd servisine göstererek karşı sistemden tftp ile yükleyeceğimiz dosyaları buraya kayıt etmesini sağlayacağız.

root@bt:/# /etc/init.d/atftpd –daemon –port 69 /root/download

Yukarıdaki komut sayesinde klasörümüzü belirtmiş olduk. Burada 69. portun tftp servisi için çalıştığını belirtmek isterim. Artık tftp kullanmanız için hazır bir halde bekliyor…

 

Yorum yapın