Birkaç gündür H2B sunucuları arasında takılıyorum. Host firmalarını severim özelliklede müşteri memnuniyetini ön planda tutan sistem sağlayıcıları her zaman ilk tercihim olmuştur. Bir zamanlar (2000-2002 yılları arası) bende host işleri yapıyordum. Hatta ircd hosting bile sattığım olmuştu. Tabi o zamanlar ülkemizde bu kadar çok host firması yoktu 🙂
Neyse gelelim H2B’ye H2B.com.tr üzerinden hizmet veren H2B firması hizmet hayatına “Ne kullanıyorsak, Onu satıyoruz” sloganı ile devam etmektedir. Bulut bilişim ve klasik sunucu kiralama hizmetleri vermektedir. Sanallaştırmanın yanı sıra butik isteklere de cevap veren H2B üzerinde artık benim de bir server’im var.
Sistemleri üzerinden istediğiniz hizmeti alabilmektesiniz. Dilerseniz özel bir hizmet isteyebilmektesiniz. Aslında benim için en önemli nokta budur. Genelde istediklerim özel olduğu için her yerden hizmet alamıyorum. Fakat H2B’nin özel hizmetlere de cevap verebildiğini belirtmek istedim.
2GB Ram, 4800Mhz işlemci gücü, 30GB Raid 6 tipinde NAS’dan yer, 10GB backup alanı, 10mbit limitsiz hattı 200TL/Ay sahip olabilirsiniz.
Sunucunuzu istediğiniz şekle getirebilmekteler. Mesela Centos 5 üzerinde mysql 4 istiyorum gibi isteklerde bulunabilmektesiniz. H2b firması bu konuda çok esnek ve hızlı davranabilmekteler. Bu konuda kendilerini takdir ettiğimi belirtmek isterim. Birçok kişinin sorunu server üzerinde gerekli ayarları yapamamasıdır. Mesela Php.ini içerisinde bir değişiklik isteseniz piyasada bunu size özel yapacak firma nadir bulunur…
Ben Centos 5 istedim 10 dakikada sistemi hazırlayıp teslim ettiler. Ayrıca sisteme istediğim ipleri de hemen tanımladılar. Güvenlik konusunda ve yedekleme konusunda birçok sorumu rahatlıkla cevapladılar. Ek olarak firewall hizmeti almak, pinge kapatmak gibi birçok özel işlevimi yaptırabildim.
Sunucuların en kötü tarafı tanımlanan ip adreslerinin black listlerde olması bana tanımlanan ipleri blacklist arşivlerinde taradım sonuç olarak tertemiz ipler aldığımı gördüm. Eğer kara listelerdeki ip adreslerini alırsanız muhakkak ki e-mailleriniz, yaptığınız işlevlerde sıkıntılar çıkacaktır. Temiz ip adresi almak gibi güzel birşey yok. IP’lerinde PTR kayıtları mevcut (Revers A kaydı – Ters DNS) ama ISP tarafından oluşturulmuş durumda. IP’lerin sahibi Radore Telekom yani H2B sistemini Radore Telekom verimerkezin’de barındırıyor.
Sunucu olarak DELL marka sunucuların kullanıldığını öğrendim. Sanallaştırma yazılımı olarak Citrix Xen Server kullanılmış ve yine DELL marka NAS sistemleri ile bulut şeklinde sistem çalışır hale getirilmiş. Disk performansları ise beni epeyli tatmin etti.
Radore Telekom datacenter üzerinde bulunan server sistemlerinin standart paket olarak 10mbit upload ve download bölümünde limitsiz olarak geldiğini gördüm. Aylık olarak bir sınır da koyulmamış. Sunucularınızı web raporlama araçları ile izleyebilmektesiniz. Bu hizmet için ek bir ücret ödemiyorsunuz. Çok yakında gelişmiş bir yönetim paneli olacağının müjdesini de kendilerinden aldım.
Bulut sunucu yönetimini H2B üstleniyor. Yani onlar sunucunuzu 7/24 monitor edip restart edilecekse gerekli işlemi gerçekleştiriyorlar. Server başında birilerinin sistemi izlediğini bilmek güven verici. Dilerseniz kendiniz Hizmet Yönetim Sistemi üzerinden de sunucunuzu restart edebilmektesiniz. Özelliklede konsola ulaşamadığınız durumda bu çok işe yaramakta. Müşteri ile iletişimi hiç bırakmayan, sıkı bir hizmet anlayışları mevcut. Bu heryerde bulamayacağınız özel bir hizmettir. Ne olursa olsun karşınızda muhattap birini bulmak gece saat 03:00’da iletişime geçebilmek emin olun paha biçilemez bir hizmettir. Bedeli de yoktur.
Çok adam gördüm DDOS saldırısına uğrayıp da gecenin saat 03’ünde muhattap bulamayan…
En can alıcı noktalardan birisi ise sunucu taşımaktır. H2B eğer sunucu taşıyacaksanız sizin için geçiş ve kurulum işlemlerini yapabilmekte. Web sayfalarınızı ve databaselerinizi taşıyıp sistemi bıraktığınız gibi kullanmaya devam edebilmektesiniz. Böyle bir hizmet verdikleri için H2B’ye teşekkürlerimi iletirim.
Web: http://h2b.com.tr/
İncelemem için DC kapılarını ve sunucularını bana açan H2B ekibine teşekkürlerimi iletirim.
Bu sayın blog sahibine: Fazlasıyla subjektif bir yazı. Rahatsız edici bir şekilde hem de. Maalesef H2B ile organik bir bağınız mı var şüphesi yarattı.
Bu da değerli okurlara: Çok adam gördüm blogtan tavsiye sunucu firmasına kanıp da günün birinde dolandırıldığını anlayan. İyice araştırın bu konuları canınız çok yanar sonra 😉
@Kerim
Hiçbir bağım yok. Ne ticari ne de diğer yönüyle. Eğer firma ile bir sıkıntınız varsa yetkililere yorumunuzu iletebilirim. Blog yazıyorum kimi zaman cep telefonu, dizüstü, kimi zaman bir etkinlik hakkında izlenimlerimi yazarım.
Rahatsız olmanıza üzüldüm. Bu yazdıklarım kendi görüşlerimdir. Yıllarca host firması işlettim ve TR’deki birçok firma ile çalıştım. Ya da çalışanların sorunları ile ilgilendim. Eğer yanlış yaptığım bir yer varsa lütfen belirtin. Aksi takdirde ben de yorumunuzdan şüphe etmeye başlarım.
Saygılarımla.
VDS Olmasın Bu hizmet? VDS verip üzerine de managed destek veriyorlar. Bulut diye veriyorlar. 200 TL’ye verilen bu hizmet H2B’den daha kaliteli firmalarda 50-100 TL arasında, H2B Bulut diyince 200 TL yapıyor sistem bu. Bulutla uzaktan yakından alakası yok.
Hamza Bey, sizi sıkı ve takdir ederek takip ederim. Ancak sizin gibi bir bilişim profesyoneline bu denli bir yazıyı yakıştıramadım. Taraflı olsun olmasın beni ilgilendirmez, sadece BULUT diye bir teknoloji yok H2B’de sadece VDS var, ve sizde BULUT diye lanse ettiniz. Üzüldüm.