Bir önceki yazımda siz değerli okuyucularıma N8, C7, N97 ve E7’nin kıyaslamasını yapmıştım. C6 modelini de bu konsepte dahil edersek cihazlar birçok benzerliği ile dikkatlerinizi çekecektir. N8, C7 ve E7 modelleri yeni nesil Symbian^3 işletim sistemi kullanmakta. E7 modelimiz de bu konsepte yerini alan fakat kayar kapaklı qwerty ekranı ile karşımıza gelen bir ürün.
E7’yi ilk olarak elime aldığımda ağırlığı ve boyutları ile dikkatimi çekti. Diğer modellerine nazaran çok daha uzun, geniş ve kalın olarak dikkatlerinizi çekecektir. Tabi ki ağırlık ta diğerlerinden fazla.
- Boyut: 123,7 x 62,4 x 13,6 mm
- Ağırlık (batarya dahil): 175 gr
- Hacim: 97,8 cc
N97 modelinde kayar kapaklı ekran altında qwerty klavyesi çıkmaktaydı. Sürgülü sistem rahatlıkla açılıp bir açı ile yatay bir hale gelerek rahat bir kullanım sağlamaktaydı. E7 modelimizde ise yine karşımıza qwerty klavyeye sahip kayar kapaklı ekran gelmekte. Cihazımızın sol tarafından hafifçe dokunarak kayar kapağı açabilmekteyiz. Kapak açıldığı zaman tuş kilidi devreden çıkıyor. Aynı şekilde kapattığımız zaman tuş kilidimiz tekrar aktif olmakta.
- Tam QWERTY klavye
- Giriş tuşu, Güç tuşu, Kilit tuşu, Kamera tuşu, Ses seviyesi tuşu
- Metin girişi ve kullanıcı arayüzü denetimi için parmakla dokunma desteği
- Alfasayısal ekran klavyesi ve tam klavye
- Kapasitif işaretleme kalemi kullanma şansı
Ekran altında bir tek menü tuşu konumlandırılmış durumda. Ekranımızın üst kısmında ise yine yakınlık sensörü, kameramız ve ışık sensörü konumlandırılmış. Ekran 4 inç boyutunda 640X360 piksel, 16,9 nHD amoled ve 16 milyon renge sahip kapasitif dokunmatik özelliğine sahip. Söylediğim gibi yönlendirme sensörü (ivmeölçer), ortam ışığı dedektörü ve yakınlık sensörü mevcut. Ekranımızın üzerinde ses çıkışı yer alıyor.
- Ekran boyutu: 4″
- Çözünürlük: 16:9 nHD (640 x 360 piksel) AMOLED
- 16 milyon renk
- Kapasitif dokunmatik ekran
- Yönlendirme sensörü (İvmeölçer)
- Pusula (Manyetometre)
- Yakınlık sensörü
- Ortam ışığı dedektörü
Nokia E7’nin üst tarafına baktığımız zaman her zamanki gibi 3,5mm kulaklık girişi, açma kapama tuşunu görmekteyiz. Bunların yanı sıra HDMI çıkışı ve USB girişi ile dikkatleri çekiyor. USB girişinde kapak yok. Sadece HDMI çıkışına bir kapak yerleştirilmiş durumda. USB girişinin hemen üzerinde minik bir şarj ışığı da unutulmamış. Bir akıllı telefon üzerinde HDMI çıkışı olması büyük bir avantaj. Tabiki bunu ilk olarak N8 modelinde görmüştük.
Cihazımızın sol kısmına baktığımızda çek bırak şeklindeki tuş kilitleme butonunu görmekteyiz. Diğerlerinden farklı olarak bu sefer sağ kısım yerine tuş kilit butonunu sol tarafta konumlandırmışlar. Aynıca bu çek bırak epeyli hoşlarına gitmiş olsa gerek ki ses açma kapama tuşunu da aynı şekilde dizayn etmişler. Cihazın sağ tarafına baktığımız zaman ses açma kapama tuşunun çek bırak şeklinde olduğunu görmekteyiz. Hemen aşağıda ise fotoğraf çekme tuşu konumlandırılmış durumda. Ses açma kapama tuşunun üzerine baktığımız zaman Sim kart yuvasını görmekteyiz. Çekip çıkartabileceğimiz şekilde konumlandırılan bir mekanizma ile yerleştirilen sim yuvası bu kapağın içerisine Sim kartımızı koyarak yerine oturtulmaktadır.
Cihazımızın alt tarafına baktığımızda ise mikrofon deliğinin konumlandırıldığını görmekteyiz. Ayrıca alt tarafta model numarası gibi bilgiler yazmakta.
Nokia E7 arkasına baktığımız zaman alt kısmında ses çıkışının yer aldığını görmekteyiz. Bu delik cihazın alt kısmının hafif bir açı ile kıvrılan alt kısma yerleştirilmiş. Kısacası cihazı ters çevirip koyduğumuz zaman bu delik kapanabilir ve yorgan gibi yerlere koyduğumuzda sesin belirgin şekilde kesildiğini görebiliriz. Yine arka kısımda Nokia E7’nin 8Mp’lik kamerasını görebilmekteyiz. 8Mp’lik bu kamera çift ledli bir flaşa sahip 2X dijital zum yapabilen kameramız videolar için 3X zum yapabilmekte. VGA özellikteki kameramız 640X480 çözünürlüğe ve 19:9 vizöre sahip. Kameramızı kurcaladığımız zaman oto fokus özelliği olmadığı görülüyor. Yüz tanıma yazılımı ile desteklenmiş olan kameramız yüzü rahatlıkla algılayıp resim çekmemizi sağlayabilmekte.
- 8 megapiksel kamera
- Kullanımı kolay dokunmatik ekran parametreli 16:9 vizör
- Çift LED flaş
- Yüz tanıma yazılımı
- Durağan görüntü dosyası formatları: JPEG/EXIF
- Sabit görüntüler için 2x’e kadar yakınlaştırma (dijital)
- Video için 3x’e kadar yakınlaştırma (dijital)
- Görüntülü aramalar için ikinci kamera (VGA, 640 x 480 piksel)
Cihazımız Nokia N8’de de olduğu gibi arka kapağı açılmayacak şekilde dizayn edilmiş. Tasarımı ise N8 ile ortak. N8’e göre daha büyük olarak dizayn edilen Nokia N8’in ek olarak kayar kapaklı ekranı altında bir qwerty klavyesi olduğunu söylemiştim. Klavyemizi sol taraftan sağa doğru iterek açtığımız zaman açabilmekteyiz. Klavye tuşları Türkçe desteklemekte. Rahat bir kullanımı var ayrıca tuşların kullanımı pratik bir şekilde dizayn edilmiş. Klavyede dikkatimi çeken sağ tarafta sağ sol, aşağı yukarı tuşlarının da konumlandırılmış olması. Ekranı açtığımız zaman hemen alt kısmındaki montaj vidalarını görebilmekteyiz.
E7 dokunmatik ekranı Amoled teknolojisine sahip daha az enerji tüketmekte ve daha canlı görüntüler verebilmekte. E7 ekranındaki bir başka dikkat çeken özellik ise gerçek bir cama sahip olması. 4 inçlik geniş ekranı üzerinde multi touch özelliğini de desteklemekte. Ekran üzerindeki ışık algılayıcısı ortamdaki ışık şiddetini ölçerek telefon ışığını otomatik olarak ayarlayabilmekte.
Ekran üzerindeki sensörü cihaza bir çağrı geldiği zaman cihazı ters çevirdiğimiz zaman çağrı sesini kapatıp telefonu sessiz moda geçirebilmekte. Telefonumuza bir çağrı geldiği zaman yüzümüze yaklaştırdığımızda ise yakınlık sensörü cihazın ekran ışığını ve dokunmatik ekran fonksiyonlarını kapatarak rahat bir kullanım sağlamakta. Yüzümüzden uzaklaştırdığımız zaman yine ekranımızı aktif edebiliyor.
Cihazımızın üst kısmında yer alan HDMI çıkışı ile 720p videolarınızı TV’nize bağlayarak oynatabilmektesiniz. E7 üzerindeki 8Mp’lik kamera ile yine HD kalitesinde video kaydı yapılabilmekte. Tabiki bunun için iyi bir hafıza gerekli 16GB dahili hafızası fazlası ile görevini yerine getirebileceğini düşünmekteyim. Yalnız cihaz üzerinde led flaş olduğunu ve N8’deki kadar kaliteli bir fotoğraf çekemeyeceğimize dikkat çekmek isterim. Rakipleri ise bu konuda müzdarip olsa gerek. Çünkü Nokia eğlence, müzik ve fotoğraf konusunda müthiş bir şekilde üstünlüğünü gösteriyor. Tabiki cihaz içerisinde OpenGL 2.0 destekli özel bir grafik işlemcisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Oyunlar, grafikler ve videolar için 3B grafik işlemcisi kendini konuşturabilmekte.
Cihaz yazılımlarına şöyle bir bakarsak içindeki Zip manager ile sıkıştırılmış dosyaları açabildiğimizi, E-postalarımızdaki bu tip dosyaları açabildiğimizi görüyoruz. Takvimi ise sosyal ağlar üzerindeki (Facebook, twitter) etkinliklerle senkronize olabilmekte.
Cihaz içerisindeki Widgetler arasında yine Facebook ve Twitter konumlandırılmış sadece bu iki sosyal ağ ile sınırlandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Biraz önce de söylediğim gibi Zip gibi dosyaları açmasının yanı sıra PDF gibi belgelerinizi de okuyabilmektesiniz. Şirket e-postanızı rahatlıkla kullanabileceğiniz Nokia E7 Microsoft Outlook ile senkronize olarak çalışabilmekte.
Sesli kontrol ve yazılım konularında da Nokia E7 kendinden beklenileni başarılı bir biçimde yapabilmekte. Ses tanıma özelliği sayesinde cihazınızın bütün özelliklerini sesli komutlarla kontrol edebilmektesiniz.
Yine üzerinde durmak istediğim önemli bir konu ise Nokia E7’nin %100 geri dönüştürülebilir maddelerden yapılmış olduğu. E7’nin pili ise şarj olduğu zaman size bir uyarı mesajı çıkararak “Lütfen cihazı şarjdan çıkartınız” uyarısını yapabilmekte. Brom, klor, antimon trioksit içermeyen Nokia E7 çevreci bir telefon olarak karşımıza çıkmakta.
Cihazınızla oyun oynamak istiyorsanız Angry Birds, Need for Speed Shift ve Real Golf 2011 gibi popüler uygulamaları Ovi Mağaza üzerinde bulabilmektesiniz.
Nokia E7 akıllı iş telefonu olarak karşımıza geliyor. İş amaçlı kullanılması düşünülen Nokia E7 içerisinde Microsoft Exchange ActiveSync ile kurumsal e-postalarınızı güvenle kullanabilmektesiniz. PDF okumak, Zip açmak gibi yazılım desteği sağlayan Nokia E7 ile belgelerin üzerinde çalışabilir, hesap tablolarınızı inceleyip slaytlarınızı düzenleyebilmektesiniz.
Son olarak üzerinde durmak istediğim ise cihaz içerisinde FM transmitter’in olmadığı FM verici olarak kullandığımız N97, C7, N8 modellerinin bu özelliği Nokia E7’den kaldırılmış durumda. Tabiki kurumsal bir cihaz olarak baktığımızda kaldırılmasını normal olarak görebiliriz. Cihazın tavsiye edilen son kullanıcı satış fiyatı ise 1329TL olarak belirlenmiş.
Nokia E7’nin teknik özelliklerine ise ayrıntılı olarak Nokia Web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Not: Nokia E7’yi C7, N8 ve N97 ile kıyasladığım yazımı da okumanızı tavsiye ederim…
Daha uzun, ağır kısacası daha kaba duruyor olması günlük kullanımda bence öncelik sorun olacaktır.Sonuçta telefon sürekli elde taşınmıyor.Cebe sığmadıktan sonra özellikleri en azından benim için çok da önemli değil 🙂
Tabi bu amoled teknolojisi ve multitouch hiç de fena olmamış…
Fiyat ve özelliklerine bakarak bence pahalı bir ürün.Daha önceki yorumlarımda da dile getirmiş nokia yazılım konusunda değişim yapması lazım.
ben de var ama baya bi ağır 😀