Merhaba arkadaşlar, sizlere önceki yazımda Yandex Haritalar hizmetlerinin neler olduğundan bahsetmeye çalışmıştım. Bu gece ise sizlere birkaç gündür test ettiğim Yandex Trafik uygulaması, haritalar ve panorama servisi ile ilgili izlenimlerimi aktarmaya çalışacağım.
Yandex Trafik, trafiğin yoğunluğunu bizlere belirlenmiş sarı, kırmızı ve yeşil renkler ile Yandex.Haritalar hizmeti içerisinde verebilmekte. Bu servisi Web üzerinden verebildiği gibi mobil olarak da aplikasyonlar sayesinde kullanıcılarına sunabilmekteler.
Yandex.Haritalar uygulamasını telefonunuza indirdiğiniz zaman cihazınızda bulunduğunuz nokta ve gideceğiniz yerler için sizlere bilgi verebilmekte. Karayollarını kırmızı, yeşil ve sarı renklerle boyayarak bizlere ok işaretleri ile trafiğin sıkışık olduğu noktaları gösterebilmekte.
Yandex trafik uygulaması büyük araç filolarına sahip çözüm ortakları ile desteklenmekte. Bu araç filolarındaki GPS cihazlarından alınan bilgiler Yandex merkezinde özel bir algoritma ile hesaplanarak harita üzerinde trafiğin olduğu noktaları belirleyebilmekte. Bu araçlar özellikle de büyük çaplı filolar olunca ülkedeki bir çok noktadan veri aktarımı sağlayabilmekteler.
Peki açık bir trafikte herkes 100km ile giderken aracın biri 10km ile giderse ne olacak?
Yandex’in özel algoritması sayesinde elbetteki çoğunluktan aldıkları benzer veriler ile aykırı olan veriler bir tutulmamakta. Bu algoritma sayesinde özel olarak hız tespiti yapılabiliyor. Bu sayede aykırı davranan araçlar daha az bu hesaplamaya etki ederken genel olarak trafik akışı hızlı olan araçlar algoritmada daha büyük bir pay sahibi olabilmekte.
Araçlar üzerinde bulunan GPS cihazları, bulundukları aracın coğrafi koordinatlarını, hızını ve hareket ettikleri istikametlere dair verileri Yandex.Trafik sunucusuna iletmekte. Sistemin analiz programı alınan verileri işleyerek, hızı belirlemek üzere aracın hareket eğrisini hazırlar. Bu sayede trafik hizmeti en doğru bilgiyi verebiliyor.
Ayrıca bugün test ederken yolumun üzerinde trafik olduğunu gördüm. Hemen düşündüm “Yok yok burada trafik yoktur” diye 100 metre gitmeden trafiğe girdim 🙂 Yol yapımı varmış. Yandex haklı çıktı. Hele ki Kurtköy gibi bir yerde trafiği kesin sonuçlarla görebilmek beni epeyli tatmin etti.
Ne kadar çok data o kadar çok ve doğru bilgi…
Yandex’in Haritalar hizmetini indirip telefonunuza kurduğunuz zaman ayarlar menüsünden dilerseniz “Trafik Durumunu Yayınla” seçeneğini aktif ederek siz de Yandex’in bir data aracı olmanızı sağlaya bilmektesiniz. Bu sayede Yandex sizin üzerinizden de veri alarak en doğru trafik durumunu yayınlayabilir.
Ne kadar çok kişi kullanırsa o kadar doğru bilgi elde edilir.
Araç filolarının giremeyeceği, ya da girmediği noktalarda sanırım Yandex’i en çok destekleyen biz kullanıcılar olacağız. Bu sayede Yandex’in trafik dataları çok daha kaliteli ve daha geniş bir yelpazeye ulaşabilir.
Navigasyon sistemi de var.
Harita üzerinde bir noktaya birkaç saniye dokunduğunuz zaman açılan menüde bitiş noktası ya da başlangıç noktası seçilebiliyor. Bitiş ve başlangıç noktaları belirlendiği zaman Yandex Haritalar servisinin Navigasyon sistemi aktif olmakta. Bize başlangıç ve bitiş noktası arasında bir mavi çizgi çekerek hangi yoldan gidebileceğimiz belirtilmekte.
Navigasyonu aktif ettiğinizde dilerseniz ekranın hemen üst kısmında çıkan “Yenile” butonu ile tekrar dan yeni bir yol tarifi ala bilmektesiniz. Yine üst sağ kısımdaki göz butonuna dokunarak navigasyonu gizleyebilir, ya da aktif edebilirsiniz. Navigasyon sistemi trafiğin durumuna göre bizlere yol belirlemekte. Aslında ayarlar menüsüne “Paralı yol kullanma”, “Vapur kullan” gibi seçenekler de ilave edilirse birçok navigasyon cihazından daha sıkı bir navigasyon sistemi oluşturulabilir.
Navigasyon sırasında ise yine Yandex Haritaların seçenekler menüsünden aktif edeceğimiz “Hızı Göster” bölümü sayesinde kaç km hızla gittiğinizi ekranın üst kısmında ortada görebiliyorsunuz. Anlık olarak verdiği değerler gayet başarılı.
Sokak Görünümü
İşte en sevdiğim kısma geldik. Hatırlarsanız Google uzun bir süre önce Amerika’da Google Maps için Street View özelliğini açmıştı. Bu özellik sayesinde 3D olarak Amerika sokaklarında dolaşa bilmekteydik. Uzun bir süredir de ülkemizde aktif olmasını beklediğim Sokak Görünümü Yandex ile ilk defa karşımıza geldi.
Harita üzerinde yine bir noktaya birkaç saniye dokunduğumuz zaman açılan menü üzerinden “Burada ne var” seçerek nokta hakkında bilgi alabiliyoruz. Bu bilgiye bir kez dokunduğumuz zaman işaretlediğimiz nokta üzerinde Yandex’in Sokak Görünümü açılmakta.
Panorama hizmeti sayesinde 360 derece etrafı gezebiliyorsunuz. Yandex Sokak görünümünü çok başarılı buldum. Sağa sola baktığımda, zoom yaptığımda müthiş bir görüntü kalitesi ile karşılaştım. Bu sayede artık İstanbul sokaklarını rahatlıkla görebilmekteyiz.
Elbette ki kanunlar gereği kişilerin yüzleri silinmiş durumda. Ayrıca araç plakaları, askeri bölgeler buzlanmış. Birkaç noktada bu gözden kaçmış olsa dahi benim müthiş keyif aldığım Yandex sokak görünümünü incelemenizi tavsiye ederim.
Yandex tüm bu işlevleri Haritalar hizmeti içerisinde sunmakta. Hem mobil cihazlarınızda hem de internet sayfası üzerinden herhangi bir cihaz ile görebilmekteyiz. İnternet üzerinden ise çok daha ayrıntılı özellikleri ile karşımıza geliyor.
Yandex’e bu müthiş hizmetleri için ve Türkçe desteği için teşekkürlerimi sunarım. Siz de bu keyfi denemek isterseniz Web üzerinden ya da mobil aplikasyonunu cihazınıza kurarak inceleyebilirsiniz.
Web: http://harita.yandex.com.tr/-/CBu84Ezj
Mobil (Android): http://mobil.yandex.com.tr/haritalar/android/
Mobil (Java ): http://mobil.yandex.com.tr/haritalar/java/
Uandex haritasina girilmiyor
Yandex haritasina girilmiyor
Sonsuz teşekkürler.bu hizmetiniz için…
Şimdi ben adres ararken özellikle hatırladığım yapı yani ev incelemesi de yapıyorum yüksek teknoloji telefonlarda net belli oluyor şimdi gelelim asıl soruya ben inceleme yaparken birsey dikkatimi çekti zoom yaparken (yandex) yazılı kodlamalar gördüm bu neyin kodlaması öğrenebilir miyiz acaba