Sayın Yiğit Bulut’u hemen hemen herkes tanır. Kendisi iyi bir ekonomi yorumcusudur. Aynı zamanda köşe yazarlığı da yapmaktadır. Ara sıra da olsa TV’de görüp izlediğim kişilerden bir tanesi. Bugün birçok haber sitesinde “Google, Yiğit Bulut’u isyan ettirdi” haberleri yazıldı. Merak ettim ve haberi okudum.
Haberde Yiğit Bulut’un isyan ettiğinden bahsediyordu. Daha doğrusu Google’a isyan ettiği yazmaktaydı. Sizler de okumuşsunuzdur. Okuyunca şaşırdığımı itiraf etmeliyim.
Haber birçok sitede aynı şekilde yer almıştı. Sayın Yiğit Bulut bir yazı kaleme alarak Google arama motoru üzerinde “Anadolu Ajansı Hata” olarak arama yaptığında 5bin 800 sonuç çıktığını belirtmiş. Bu konu üzerine kaleme aldığı yazısında Anadolu Ajansı’nın ne kadar hata yaptığını belirtip Google’ı kaynak göstermişti.
Alakaya sonuç…
Anadolu Ajansı hata yapıyor evet belki onlarca hatası var. Fakat hepimiz biliyoruz ki 5800 sonuç 5800 tane hata demek değildir! Ne kadar çok hata yaptığını bir nebze gösteriyor. Fakat hepsine hata olarak bakmak da bir hatadır.
Örnek verirsek; Sizin bir hata yaptığınızı düşünelim. Bu güne kadar sadece bir hatanız olduğunu düşünelim. Fakat bu hata tüm internet dünyasınca kaleme alındı ise, 100binlerce kişi sizin hatanızı yazdı ise Google arama motorunda milyonlarca sonuç çıkabilir!
Google bir arama motorudur. Sizin aradığınız kelimeleri hangi mecralarda, hangi platformlarda bulduysa bu sonuçları önünüze dökecektir. Eğer aradığınız içerik yüz binlerce kişi tarafından yazıldı ise yüz binlerce sonuç karşınıza gelecektir. Eğer sizin hakkınızda yalnızca bir kişi yazı yazarsa Google üzerinde sadece bir sonuç çıkacaktır.
Biraz Google öğrenelim!
Google üzerinde Anadolu Ajansı Hata yazarsanız bulduğu içerikler arasında Anadolu Ajansı’nın hataları da çıkar, “Anadolu Ajansı ve Hata” kelimelerinin yan yana çıktığı içerikler de çıkar. Eğer ki tırnak içerisinde “Anadolu Ajansı Hata” olarak arama yaparsanız, karşınızda daha az , daha doğru sonuçlar çıkacaktır. Bunun yanı sıra tırnak içerisinde “Anadolu Ajansının Hatası” şeklinde arama yaptığınızda ise daha farklı doğru sonuçlar karşınıza gelebilir. Tırnak kullanmadığınız takdirde alakasız sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Gelelim konumuza yani Sayın Yiğit Bulut ne içti?
Yiğit Bulut, bu konuyu kaleme alıp yazdığı zaman okuyucularından bir tanesi kendisine Google’da Yiğit Bulut Yalancı olarak aradığımız zaman bir sürü olumsuz sonuç çıkıyor diye bilgi vermiş. Tabi bunu öğrenen Yiğit Bulut sinirlenmiş. Ardından yaptığı açıklamada “Google’a haraç vermeyeceğim!” şeklinde talihsiz bir açıklamada bulunmuş.
Talihsiz bir açıklama diyorum. Çünkü yaptığı açıklamaların hiçbir mantığı maalesef ki yok!
Söylediğine göre birileri onu kötülemek için Google’a para veriyormuş. Ya da Google’a para vermediği için Google kötü sonuçları ortaya döküyormuş. Bu parayla Google amcamız sıralamalarda Yiğit Bulut’u kötüleyen yazılara önem vererek üst sıralara yerleştirmekteymiş. Bunu hangi teknik adama söylerseniz söyleyin sadece gülecektir. Çünkü Google bir arama motorudur ve siz öyle 3-5 kuruş verip sıralamayı kafanızda göre değiştiremezsiniz! Sıralama değişimleri Google algoritması ile Google’ın izin verdiği şekilde değişir!
Google’ın algoritmasını, sıralama değişimini gidip SEO uzmanı arkadaşlara sorabilirsiniz. Kendileri Google arama sonuçlarını etkilemek, belirli kelimelerde müşterilerini yukarılara taşımak için milyonlarca para harcarken, Google ertesi gün o sıralamayı farklı bir algoritmaya çevirerek değiştirebilmekte…
Güldüğüm nokta ise Sayın Yiğit Bulut’un yaptığı açıklamadaki ince nokta…
Google üzerinde söylediğine göre “Yiğit Bulut Yalancı” kelimelerini aradığında olumsuz haberler çıkıyormuş. Elbetteki olumsuz sonuç çıkacak. Siz Google’a bu üç kelimeyi ara ve bana getir diyorsunuz hakkınızda yazılan yazılar arasında “Yiğit Bulut müşhiş bir adamdır” yazısı getirmez! Sizin hakkınızda kim nerede ne yazdıysa bunlar içerisinden yazı içeriklerinde “YALANCI” kelimesi geçenleri karşınıza getirecektir.
Yani siz olumsuz bir sonuç ararsanız size mümkün olduğunca olumsuz sonuçlar karşınıza çıkaracaktır. Sizin hakkınızda internette olumsuz şeyler yazılıyorsa bunun suçlusu Google değildir! Bu içerikleri üretenlerdir. Google sadece, siz ona ne soruyorsanız cevabını size en doğru şekilde verebilmek için çalışır.
Ne kadar doğru, ne kadar çok sonuç geliyorsa o kadar iyi çalışıyor demektir! Eğer bir arama motoruna sizin hakkınızda NEGATİF HABERLERİ sırala dediğinizde sonuç bulmuyorsa ya çok doğrusunuzdur, ya da o arama motoru bir halta yaramıyordur! Doğru sonuç demek hakkınızda doğru şeylerin yazılması demek değildir!
Eğer ki Google üzerinde “Yiğit Bulut İyi” yazdığınız zaman karşınıza “Yiğit Bulut Kötü” haberleri çıkıyorsa o zaman şüphe edebilirsiniz. Siz kalkıp da “Yiğit Bulut Yalancı” diye yazıp sıfır sonuç bekliyorsanız size gülerler! Çünkü birileri isteseniz de istemeseniz de hakkınızda “Yiğit Bulut Yalan Söylüyor” şeklinde haber yapmış, bir yerlere yazmış durumda…
Sonra da kalkıp “Google’ haraç vermem” demek sadece size insanların gülmesini sağlar. Lütfen önce bir bilene danışın, önce bir araştırın. Anadolu Ajansı’nın hatalarını yazanlar olduğu gibi sizin hatalarınızı yazanlar da var. Siz benim hiç hatam yok! Beni suçlayan hiç yok! Benim hakkımda olumsuz yazı yazan kişi hiç olmadı! Şeklinde bir iddia ortaya atabilirsiniz, doğru da olabilir. Fakat internet dünyasında araştırmadan haber yapanlar, kalem oynatanlar var. Maalesef ki herkes de doğru şeyleri yazmıyor. Google’ın görevi de ona ne sorulursa cevap vermektir. Yani kim ne yazıyorsa karşınıza çıkartmaktır.
Öyle benim için veya sizin için arama sonuçlarında oynama yapmaz. İtirazınız var ise sizin hakkınızda olumsuz şeyler yazanları gidip şikayet ediniz, dava ediniz, onlar yazılarını kaldırmadıkça Google’a da sorsanız, Yandex’e de sorsanız, Bing arama motoruna da sorsanız aynı cevabı verecektir.
Bazen karşınıza onlarca, bazen yüzlerce, bazen de binlerce sonuç çıkacaktır. Mesele aradığınız kelimeleri belirlemek bu kelimelere uygun sonuçları karşınızda görmektir. Ben kötü yazdığımda karşıma iyi sonuçlar getiriyorsa o arama motoru hiçbir halta yaramaz, ya da sizin hakkınızda hiç kimse kötü bir yazı kaleme almamış demektir.
Sosyal Medya yönetimi işte bu yüzden var…
Düne kadar firmalar itibarlarını PR ajanslarına teslim ederken şimdilerde PR ajansları ve Sosyal Medya yönetimi yapan ajanslara teslim etmekteler. Evet Sosyal Medya yönetimi diye bir sektör var artık. Bu sektör kontrolsüz olan bu yeni medyaya etkin olabilmek, bu medyayı yönlendirebilmek için var. Google’a suç bulup, insanların gözünde kendinizi cahil gibi göstereceğinize bir sosyal medya yönetimi yapan şirket ile çalışarak hakkınızda çıkan içerikleri olumlu yöne çekmek daha mantıklı olacaktır.
Şuan aynı aramayı yaparsanız karşınıza 65binden fazla sonuç çıkacak. Bu sonuçların içerisinde artık sizin yaptığınız açıklama da yer almakta. Şimdi Google kötü mü sonuç veriyor? Yoksa siz kötü bir kelime aradığınızda size o kelimelerin geçtiği içerikleri mi veriyor?
Merak etmeyin Google gibi bir şirket sizinle uğraşmaz. Sizin adınızı lekeleyenler sizin hakkınızda yazanlardır. Umarım bu açıklamanızdan sonra benim gibi içerik üretenlerin sayısı artıp Google, Bing ve Yandex gibi büyük arama motorları üzerinde karşınıza olumsuz içerik olarak çıkmaz. Yoksa daha çok arama yaparsınız…
Kendisine saygılarımı sunarak yaptığı bu açıklamadan dolayı üzüldüğümü belirtmek istedim. Umarım bu yazımı da arama motorları kötü sonuçlar arasında çıkarmaz 🙂
Not: Birden fazla kelime arıyorsanız ve en doğru sonuçlara ulaşmak istiyorsanız arama motorlarında TIRNAK işaretleri kullanarak arama yapınız. Yiğit Bulut Yalan yazıp arama yapmakla TIRNAK İŞARETLERİ İÇERİSİNDE “Yiğit Bulut Yalan” araması yapmak arasında dağlar kadar fark vardır. Arama motorları sizin hakkınızdaki en kötü sonuçları bulmaz. Siz ne ararsanız karşınıza onları getirir.
Not: Elbette ki etrafta birileri arama sonuçları ile oynandığını söylemekte, iddia etmekte, hatta ispatlamaya çalışılmakta. Arama motoru sıralamalarına birçok etken ve bir çok mühendislik hesabı vardır. Bu algoritmaları çözerek kötüye kullanan kişiler de var. Fakat bunu yalancı kelimesini adınızın yanına ekleyerek ortaya çıkaramazsınız.
Not: İlgili haber http://www.haber7.com/haber/20111112/Google-Yigit-Bulutu-isyan-ettirdi.php
Gerçekten araştırmadan, danışmadan yazması kendini komik duruma düşürmüş.
Çin’de ki kaprisli bakan aklıma geldi, Google bir ara neredeyse Çin’den çekilme aşamasına geldi rivayete göre arama önerilerinde o bakanın ismi yazınca argo kelimeler çıkıyor diye bakan karalama politikasına gidip kaprisleri yüzünden büyük bir krize yol açmıştı.
Tabi ki Yiğit Bulut’un gücü böyle bir şeye yetmez ama sadece bilgi sahibi insanları güldürür..
Google hakkında daha önce de böyle haberler çıktı..
Yiğit Bey’in Bing veya Yandex’le ticari bir ilişkisi var mı acaba =)
Reklamın iyisi kötüsü olmaz, google’ı karalamakta bir şeydir..
Sağlam reklam yaptı o zaman 🙂
Üstadım;
Ellerin dert görmesin, pek leziz bir yazı olmuş, hemen linki sık kullanılanlara ekleyip arşivledim. Zaman zaman saçma salak fikir ileri sürenlere referans olarak vereceğim. Yazdığın ve paylaştığın için teşekkürler.
Sevgi ve ışıkla kal…
@Muge Cerman
Teşekkür ederim ablacığım. Saygılarımı sunarım.
@TEAkolik
Öyle oldu gerçekten 🙂
Yiğit Bulut’un google da “cöle” diye aramasını görmek isterdim 🙂