Geleceğin dünyasında siber savaşlar öne çıkmaya başladı. Devletler siber ordularını kurmaya, çevrelerindeki tehditlere karşı göz dağı vermeye başladığı şu günlerde bu saldırıların ne kadar büyük sonuçlar doğuracağını düşünmeye başladık.
Gerçek bir ordu ile siber orduları kıyaslarsak, silahlar yerine bilgisayar yazılımlarının geçtiğini görebiliriz. Peki nasıl oluyor da gerçek orduların yanı sıra Siber Ordular kurulması gerekiyor. Neden bir siber ordu kurmak lazım? Bu günkü yazılarımda bunlardan bahsetmeye çalışacağım.
Yıllarca politik veya sosyal bir amaca ulaşabilmek, kişisel tatmin ya da rakibini sabote etmek gibi amaçlarla bilgisayar sistemlerine, bireylere veya topluluklara karşı saldırılar düzenlendiğini gördük. Bu saldırılar kimi zaman ego tatmini, kimi zaman ise bir sisteme zarar vermek amaçlı yapılsa da teknolojinin gelişmesi ile karşımıza “Siber Terörizm” ve “Siber Savaşlar” tanımları ile birlikte büyük, bir o kadar da tehlikeli bir halde geldi.
“Siber terörizm belirli bir politik ve sosyal amaca ulaşabilmek için bilgisayar veya bilgisayar sistemlerinin bireylere ve mallara karşı bir hükümeti veya toplumu yıldırma, baskı altında tutma amacıyla kullanılmasıdır.”
“Siber ordular ise devletlerin kendilerini koruması veya saldırılara karşı durabilmek ve hatta saldırmak amaçlı kurulan sanal ordulardır.”
Geleceğe hazırlanan tüm ordularda artık askeri yetkililer internet üzerinden yapılabilecek saldırılara karşı hazırlanmak ve bu saldırılara karşı kendilerini koruyabilmek için bilgisayar uzmanlarına, daha doğrusu “Siber Güvenlik Uzmanlarına” başvurmaya başladı.
Gerçek dünyada ordular silahlarla, cephelerde, burun buruna savaşmaktaydı. Siber dünyada ise tek bir kurşun veya tek bir bomba atmadan bir savaş kazanabilir, hatta bir devletin tüm işleyişine büyük zararlar verilebilir.
Siber Savaşlar Başladı. Peki nasıl oluyor? Bu kadar büyük zararlar nasıl verilebilir?
Artık tek bir kurşun atmadan banka hesapları boşaltılabilir, toplu taşımacılık bir virüs sayesinde felç edilebilir, tüm ülke susuz bırakılabilir ve hatta tüm ülke elektriksiz bırakılabilir…
Neden mi? Çünkü bu saydığım her şey, kurum ya da kuruluş işleyişi bir dizi bilgisayar sistemi üzerinden çalışmakta ve bu bilgisayar sistemleri internet üzerine açılabilmektedir!
Eski ABD Savunma Bakanı Albright siber savaşın ciddiyetini “Siber saldırılar NATO ya karşı olan tehditlerden biri olarak kabul ediliyor.” sözleri ile belirtmiştir.
Siber savaş aynen gerçek hayattaki savaşlar gibidir. Tek farkı silah yerine yazılımların kullanılmasıdır. Siber savaşlarda da gerçek savaşlarda olduğu gibi birçok cepheden yapılır. Casusluk, propaganda, iletişim, virüs ve diğer zararlı yazılımlarla sistemleri bozmak gibi siber sabotaj, bilgi kirliliği, sistem kilitleme, dolandırıcılık ve daha birçok şekilde karşımıza gelebiliyor.