Nokia 701 İnceleme

Nokia’nın en parlak ekranlı modeli olarak lanse edilen Nokia 701, Belle işletim sistemleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor.  Belle sayesinde sıkı bir performans sergileyen Nokia 701, bu geceki misafirim olacak.

117,2×56,8x11mm boyutlara sahip ve ağırlığı 131gr olarak karşımıza geliyor. Tasarım olarak baktığımızda Nokia C7 modeline çok benzediğini söyleyebilirim. Nokia 701’in en önemli özelliği en parlak ekranlı cihazlardan bir tanesi olması. C7 modelinde Amoled ekran kullanılırken, Nokia 701 modelinde Led aydınlatmalı IPS TFT ekran kullanılmış. Yalnız parlak ekran pil konusunda bir dezavantaj sağladığını belirtmek isterim. Akıllı telefonlarda, özellikle de büyük ekranlı modellerde pil tüketimine en çok katkı sağlayan ekranlardır.

360×640 piksel, 16 milyon renk destekli, 3,5 inçlik bir ekrana sahip. Ekranımızın hemen altında arama tuşu, menü tuşu ve kapama tuşu bulunuyor. Ekranımızın sağ üst kısmında ise 3G kamerası, hopalör ve sensörlerimiz konumlandırılmış.  Cihazımızın sağ yan kısmına baktığımızda ses tuşlarını, kilitleme tuşunu ve kamera tuşunu görmekteyiz. Sol yan tarafta ise sadece halk arasında  ince uçlu olarak söylenen meşhur Nokia şarj girişi bulunuyor.

      

Cihazımızın üst kısmında ise plastik bir kapakla gizlenmiş USB girişini görmekteyiz. Bu giriş hem bilgisayar bağlantısı hem de şarj edebilme özelliğine sahip.  Ayrıca 3,5mm kulaklık girişi ve açma / kapama tuşunu üst kısımda görmekteyiz. Nokia 701’in alt kısmında ise bir bileklik bağlama deliği mevcut.

Nokia 701’in arka kısmını çevirdiğimiz zaman metal bir pil kapağı görmekteyiz. Bu kapağın hemen üzerinde çift ledli 8Mp’lik kameramızı görüyoruz. Kameramızın sağ ve sol kısmında dış ses hoparlörü konumlandırılmış. Arka metal kapağı alt kısmındaki tırnağı çekerek açıyoruz ve altında Sim kart yuvası karşımıza geliyor.  Sim yuvasının pilin alt kısmı yerine üst bölümde konumlandırıldığını görmekteyiz. Arka kapağın metal olmasındaki en önemli etkeni kapağa dikkatle bakarak görebilirsiniz. Kapağın oturduğu kısımdaki bakır başlıklar sayesinde kapağımız bir anten vazifesi görmekte.  BL-5K bataryamızı çıkardığımızda ise microSD ek hafıza kartı yuvasını görmekteyiz. Nokia 701′in BL-5K bataryası cihaza 1300 mAh’lik bir güç sağlamakta.

      

Nokia 701 üzerinde 1GHz’lik tek çekirdekli işlemci konumlandırılmış. Nokia N8’deki Symbian Belle performansını gördükten sonra  1GHz’lik bu işlemcinin fazlası ile performans sağlayacağını söyleyebilirim.  İşlemci OpenVG1.1 ve OpenGL ES2.0 destekli aynı zamanda 3D grafik hızlandırıcısı desteklemekte.

Nokia 701 donanımında 512MB ram ve 1GB Rom bulunuyor. Cihazın dahili hafızası ise 8GB olarak konumlandırılmış. Symbian Belle’nin bu cihaz üzerinde akıp gittiğine şahit olabilirsiniz.

Nokia 701’in bir diğer dikkat çekici özelliği NFC destekli olması. NFC yani yakın alan iletişimi desteği sayesinde yeni nesil mobil ödeme gibi sistemler için cihaza büyük bir artı değer katmakta.

      

Nokia 701 üzerinde RDS destekli radyo ve FM verici de mevcut. Sanırım arka kapağın anten olarak kullanılmasındaki özellik burada karşımıza geliyor.Nokia 701 aynı zamanda USB flash diskleri de görebilmekte. Bu sayede cihaza Flash diskiniz ile veri transferi yapabilmektesiniz.  Tabi bu iş için bir usb aparatı almak gerekiyor.

Nokia 701 üzerindeki 8 megapiksellik, çift LED flaşlı bir kamera  sayesinde 720p video kaydı yapabilmekteyiz. Kameramız üzerinde yüz tanıma, sabit odaklama ve GPS gibi birçok özellik mevcut. Kamera çekimi sırasında her zamanki gibi ikinci kameraya geçiş yapıp ön kamera üzerinden de video kaydı yapabilmekteyiz. (Kalite elbetteki daha düşük olacak)

Nokia’yı müzik konusunda her zaman takdir etmişimdir. Nokia 701’de de tatmin edici bir performans aldığımı söyleyebilirim. 701 modeli Mp3, Wav, eAAC+ ve WMA formatlarını destekliyor.  Nokia 701′de yukarıda da belirttiğim gibi RDS destekli bir radyo konumlandırılmış. Hem Müzik Çalar hem de FM radyo uygulamaları için giriş ekranına yerleştirilebilen bileşenler sayesinde keyifle müzik dinleyebilirsiniz. Yalnız Symbian Belle’nin ses konusunda biraz daha geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Anna ve önceki versiyonlara göre sanki ses kalitesinden biraz ödün verilmiş gibi hissettim.

      

Nokia 701′de yer alan FM vericisi özelliği sayesinde bir radyo üzerine yayın yapabilmektesiniz. Hele ki otomobilinizde radyo çekmeyen bir yolda seyahat ediyorsanız cihazınızın içerisindeki Mp3’ler araç radyonuzda size keyifli seyahatler sunacaktır. Nokia 701’in NFC desteği ile tek bir dokunuşla bluetooth cihazlarınızla eşleşmesi de mümkün kılınmış.

Symbian Belle’nin performansı beni inanılmaz derecede keyiflendirdi. Belle ile Nokia aradığı performansı buldu diyebilirim. Özellikle de Nokia N8’imi Symbian Belle’ye güncelledikten sonra keyifli bir kullanıma sahip olduğumu belirtmiştim. Nokia 701’de de Nokia Belle işletim sistemi iyi bir performans sağlamakta. Arada ufak tefek takılmalar olsa da önceki versiyonlara göre Nokia’nın performansı tatmin edici bir düzeye yükseldi.  Tabiki 701 üzerindeki 1 GHz’lik işlemci ve 512 MB RAM buna büyük katkı sağlıyor.

Pilimize baktığımız zaman 500 saat civarında bekleme süresi ve 7 saat civarında 3G konuşma sağlamakta. Müzik dinleme ise tam şarjda 72 saate kadar çıkıyor.  Cihaz ile gün boyunca müzik dinleyip, internette takılıp, görüşmeler yaptığım zaman 1 tam günü şarj etmeden geçirmekte ve ertesi gün size yeterince süre sağlayabilmekte.

Nokia 701’in piyasa fiyatı şuan 750TL civarında. İlk çıktığında 900TL civarında bir fiyata sahipti. Şuan ideal bir fiyat ve performans sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Hele ki Symbian Belle ile daha önce yaşamadığınız bir Nokia deneyimine sahip olacağınız da ortada.

Nokia’nın akıllı telefon piyasasında kan kaybettiğini her ne kadar söylesek de Symbian Belle ile Nokia başarılı bir atağa kalkacaktır.  Hele ki 1Ghz’lik işlemci hızını aşmaya başlarsa Nokia, bu piyasada Symbian Belle ile daha çok tutunacağını gösteriyor.

Yorum yapın