Nokia’nın cep telefonu sektöründeki bence en önemli avantajlarından bir tanesi ucuz ve henüz mobil internetle tanışmayan kişilere uygun fiyatlı akıllı telefon üretmesidir. Nokia Asha 303’de bunlardan bir tanesi.
Nokia Asha 303 uygun fiyatla sunulan dokunmatik ekranlı ve QWERTY klavyesi olan bir akıllı telefon boyutları 116.5 x 55.7 x 13.9 mm ve sadece 99 gram ağırlıkta. Kasa yapısına baktığımda plastik olduğunu görüyorum. Arka pil kapağı ise metal olarak düşünülmüş.(Aynı zamanda anten görevi görmesi için) Plastik olmasına karşın sağlam bir gövdeye sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Elimize aldığımızda bu hissi verebilmekte. Asha 303’ün ekranı 2.6 inç ve ekranın alt kısmında 4 adet tuş konumlandırılmış.
Bu fiziksel tuşlar soldan sağa arama tuşu, mesaj tuşu, müzik çalar tuşu ve kapama tuşu olarak işlev görmekte. En sağdaki tuş aynı zamanda açma / kapama vazifesi de görüyor. Tuşların hemen altında ise QWERTY klavye bizi karşılıyor.
Tuşlar biraz ufak da olsa yapıları ile (yuvarlatılmış çıkıntı şeklindeki üst yüzeyleri) rahat bir kullanım sağlamakta. Tuşlar rahat bir kullanım yanı sıra cihazı bir nevi Blackberry konseptine çevirmekte. Hele ki e-postalarınız için fiziksel klavyenin büyük bir avantaj olduğunu söylemeliyim.
Nokia Asha 303′ün TFT kapasitif dokunmatik ekranı 320 x 240 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranımız dokunmatik olmasının yanı sıra 2.6 inç büyüklükte. Bence bir akıllı telefonda her zaman büyük ekran iş görür. Ekranın üst kısmına baktığımızda ise 3G kamerası ile hoparlör çıkışını görmekteyiz.
Nokia Asha 303’ün sol kenarına baktığımız zaman bir bileklik deliği görmekteyiz. Bunun dışında herhangi bir tuş ya da özellik konumlandırılmamış. Sağ yan kenarına baktığımız zaman ise ses açma kapama tuşları ile tuş kilidi tuşunu görüyoruz.
Burada dikkatinizi çekmek istediğim eski Nokia klasiği olan aşağı çek bırak şeklindeki fiziksel bir tuş kilidi olmadığını. Tuş kilidi ve kilidi açmak için sağ tarafta normal bir fonksiyon tuşu yerleştirilmiş.
Cihazımızın üst kısmına baktığımızda ise 3,5mm kulaklık girişini, microUSB portunu ve standart Nokia şarj girişi olduğunu görüyoruz. Cihazın aynı zamanda microUSB portundan da şarj olabildiğini hatırlatmak isterim.
Gelelim cihazımızın arka kısmına. Asha 303’ün arka kısmını çevirdiğimizde metal bir pil kapağı olduğunu görüyoruz. Bu metal kapak hemen alt kısmındaki plastik tırnakla kolaylıkla açılabiliyor. Pil kapağımızın üst kısmında ise 3.2Mp’lik kameramız bizi karşılıyor. Kameranın ek bir flaşı yok. Pil kapağının hemen altında ise hoparlörün olduğunu görmekteyiz.
Pil kapağımızın metal olması sebebi ile üzerinde biraz dikkatli baktığımda + – olarak bakır uçlar için yuvalar olduğunu gördüm. (Bir nevi anten vazifesi görmekte) Kapağı açar açmaz 1300 mAh’lık BP-3L bataryamızı görmekteyiz. Pili kaldırdığımızda metal bir gövde ile sıkıştırılan sim kart yuvasını, microSD hafıza kartı yuvasını görmekteyiz.
Ekran dokunmatiği hiç fena değil. Çok fazla da bir şey beklemeyenler için ideal olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ekran gün ışığında bakıldığında orta seviyede bir parlaklığa sahip. Donanımsal olarak baktığımız zaman 1GHz’lik tek çekirdekli bir CPU’ya sahip olduğunu söylemek gerek. Bu sayede hızlı ve performanslı bir şekilde çalışabiliyor. Aynı zamanda 128MB ram ile sıkıntı çıkartmadan çalışabiliyor. Nokia Asha 303 içerisinde 256MB Rom ve 170MB dahili bellek ile gelmekte. Bütün bunlar bir araya geldiğinde alt seviye bir akıllı telefon için başarılı olduğunu söyleyebilirim. Yalnız 170MB’lık bellek biraz daha artırılsaydı çok daha iyi olabilirdi.
Cihazımızın hafızasını arka kısımdaki microSD kart yuvası ile 32GB’a kadar artırabilmekteyiz. Aynı zamanda kutu içeriğinde 2GB’lık bir microSD kartla birlikte gelmekte. Tabi bu sayede durumu pozitif bir hale çekebiliyor.
Ben de almayı düşünüyorum. Çok teşekkürler.