Sonuç olarak, Xperia S, kendine has özellikleri, tasarımı, NFC etiketleri ile dop dolu bir cihaz haline gelmiş. Donanım konusunda da kendini gösterdiği ortaya çıkıyor. Genel hatları ile bir akıllı telefonda olması gerekenler fazlası ile düşünülmüş. Kamera performansı, NFC etiketleri ve ek yazılımları ile Xperia S kendini ön plana çıkarıyor.
Önümüzdeki günlerde Android 4.0’a yükseltilince çok daha iyi performans verecektir. Ice Cream Sandwich ciddi bir optimizasyon ve performans sağlamakta olduğunu biliyoruz. Xperia S ile çok daha stabil ve performanslı olarak çalışacağını düşünüyorum.
Kamera tuşunun tuş kilidinde 2sn içerisinde resim çekmesi, müzik çalarının kilit ekranından yönetilmesi, Timescape ile sosyal ağ entegrasyonu, HD ekranı ve Sony’nin 4 ekran teknolojisi ile evdeki televizyonunuz ve diğer cihazlarınıza hitap etmesi cihazın ön plana çıkartan ve hakkında bolca konuşturan bir akıllı telefon haline getirecektir. Hele ki 442ppi değerindeki HD ekranı üzerindeki pikselleri tamamen ortadan kaldırarak bizlere gerçek görüntüyü sağlayabilmesi onu farklı kılacak özellikleri arasında geliyor.
Turkcell Shoplarda satışa sunulan Xperia S’in Turkcell yazılımları ile donatıldığını gördüm. Bu konuda biraz daha özgür olmayı beklediğimi itiraf etmeliyim. Çünkü bu yazılımları cihazdan kaldıramıyoruz. Xperia S’in hoparlör kalitesi ise ise gayet net ve yüksek, şimdiye kadar ki kullanımlarımda mikrofon ya da hoparlör konusunda sıkıntı yaşamadım.
Ekranın parlaklığı gerçekten iyi seviyede. Gün ışığında bile telefonunuzu rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Kısacası Mobile Bravia Engine teknolojisi farkını hissettiriyor. Ön taraftaki menü tuşlarının fiziksel yerine dokunmatik olması büyük bir avantaj, uzun bir süre sonra bu fiziksel tuşlar laçka haline gelebilmekte. Sony bu konuda da iyi bir adım atmış gibi duruyor.
Telefonun bataryası 1750 mAh gücünde böyle bir cihaz için iyi bir kapasite olduğunu söylemeliyim. İlk satın aldığınızda pil hızlıca tükenebiliyor. Sanırım içerisinde bulunan Rom’dan kaynaklı. Bir de küçük update çıkarılmış durumda. Bu updateyi alırsanız cihazın pil ömrü de daha iyi bir hale geliyor.
Avrupa’daki Xperia S kullanıcılarından da birkaç batarya şikayeti okudum. Bu sebepten dolayı iki farklı güncelleme yapılmış. Henüz ülkemizde 1 güncelleme olsa da yeni sürüm güncellemeleri ile bunu aşacaklarını tahmin ediyorum. Yabancı forumları okuduğumda son güncellemeler ile 3G modunda cihazla 4 gün geçiren kişiler var. 1750 mAh’lık bir bataryadan da bu beklenir. Bu yüzden üzülmeyin yeni güncellemeleri sürekli takip etmenizi öneririm.
Bazen gece fotoğraf çekmelerde veya video kaydında noise olabiliyor. Arada noktalar halinde pikseller dikkatinizi çekebilir. Sanırım bunun içinde bir update çözümü yapmak zorundalar. Belki de güncelleme Avrupa kullanıcılarına verilmiştir. Çünkü okuduğum kadarı ile birçok kişi cihazının kamerasından memnun. Düşük ışık ve gündüz çekimlerinde bunu net olarak gördüm.
Turkcell Rom’a sahip Xperia S’ler için ics 4.0 güncellemesi ne zaman yayınlanacak bilemiyorum. Fakat bizi çok fazla bekletmemeleri gerekiyor. Xperia S gibi bir cihazın 4.0’dan uzun süre mahrum kalması düşünülemez. Gerçi Sony Ericsson’un güncelleme politikasını Sony’de de göreceğimize eminim. Bu sayede çok beklemeden Xperia S üzerinde bir ics 4.0 güncellemesi gelecektir.
Teknik Özellikler:
Boyutlar: 128 x 64 x 10.6 mm ve 144 gram
İletişim: 14.4 Mbps HSDPA ve 5.76 Mbps HSUPA
Ekran: 4.3 inç HD (1280 x 720 piksel) LED aydnlatmalı LCD ekran / Sony Mobile BRAVIA Engine ve çizilmelere karşı dayanıklı cam
İşletim Sistemi: Android 2.3.7 Gingerbread ve Timescape kullanıcı arayüzü
İşlemci: 1.5GHz Çift Çekirdekli Qualcomm Snapdragon S3 MSM8260 çipset
Ram: 1GB RAM ve Adreno 220 grafik işlemci
Kamera: 12MP Oto fokus, LED Flaşlı Sony Exmor R kamera sensörü / Full HD 1080p @30fps video desteği, çift taraflı ses / 1.3MP ön kamera, 720p HD video çekme
Bağlantı: Wi-Fi b/g/n, DLNA
GPS: A-GPS, GLONASS
Hafıza: 32GB Dahili hafıza
Bağlantı: microHDMI, microUSB ve Bluetooth 2.1 / miroSIM ve NFC çipi / 3.5mm ses jakı
Radyo: RDS FM Radyo
Sensörler: Yakınlık sensörü, ivme ölçer
Pil: 1750 mAh Pil
Bekleme Süresi: 450 Saat
Konuşma Süresi: 8 Saat 30 Dakika
Müzik Dinleme Süresi: 25 Saate kadar
* PlayStation sertifikası, PS Store
* Adobe Flash Player desteği
Bakalım önümüzdeki günlerde cihazla ilgili çıkacak güncelleme haberlerine yer vermeye çalışacağım. Şimdilik Xperia S ile takılmaya devam ediyorum. Eski akıllı telefonum bir kenarda dursun yenisine merhaba diyelim. Sonuç olarak onu sevdim ve memnun kaldım…
Konuşma, bekleme, uygulamalar v.s. hepsini kullanarak şöyle 3 gün şarjı gidecek bir telefon yapsalar ya tadından yenmez. O kadar teknoloji kullanıyorlar ama bekleme süresi 450 konuşma 8 saati geçmiyor günlük şarj etmek gerekir herhalde…
Pil süresi üzerine ayrıntılı bir inceleme yapmak şu aşamada özellikle TR’de pek mantıklı değil gibi. Ne zaman TR’de gerekli güncellemeler yapılırsa o zaman bu konu üzerine eğilmek gerekir diye düşünüyorum.
Eline sağlık Hamza abi çok güzel inceleme olmuş. İnşallah bu cihazı elden çıkarmazsın. Çünkü yeni gelecek güncellemeler v.s. senden beklediğimiz çok kullanıcı yorumu var. Bir iPhone 4s kullanıcısı olarak gerek NFC olsun gerek 4 Köşe teknolojisi, beni cezbetmedi desem yalan olur. O yüzden gözünü seveyim elden çıkarma cihazı 😀 Zaten sen Sony Xperia kullanıcısısın bunu kullan da ayrıntıları alalım 😉 Neyse Twitter’dan da zaten takipteyiz her daim. Eline sağlık 😉