Güvenli içerik yönetim çözümleri alanındaki lider şirket Kaspersky Lab, IT tehditleri değerlendirmesi 2’inci çeyrek raporu yayınlandı. Rapordaki rakamlara göre, Android platformunu hedef alan yeni zararlı yazılımların sayısı, yılın ikinci çeyreğinde neredeyse üç katına çıktı.
Sadece 3 aylık zaman süreci içerisinde, bu platformu hedef alan 15 bine yakın yeni zararlı yazılım Kaspersky Lab veritabanlarına eklendi. Bu istatistikler aynı zamanda, virüs yazarlarının, mobil cihazlar için zararlı yazılım üretimi üzerine gittikçe daha çok odaklandığını gösteriyor.
Sizin adınıza SMS gönderip, para çalıyorlar!
Android cihazları hedefleyen bu zararlı yazılımların neredeyse yarısını (%49), telefonlardan veri (kişi isimleri, e-posta adresleri, telefon numaraları vb.) çalan ve zararlı kullanıcılar tarafından tercih edilen sunuculardan ek modeller çekebilme yeteneğine sahip olan çok fonksiyonlu Trojan’lar oluşturuyor.
Tespit edilen Android zararlı yazılımlarının dörtte birlik kısmını ise sms Trojan’ları oluşturuyor. Bu zararlı programlar, kurbanların hesaplarından, cihaz sahibinin bilgisi dışında özel hatlara sms mesajları göndererek de para çalabiliyor.
Birkaç yıl öncesine kadar bu programlar sadece eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Güneydoğu Asya ve Çin’de
görülüyordu. Oysa bugün itibariyle dünyanın dört bir tarafına yayılmış durumdalar. 2012’nin ikinci çeyreğinde, Kaspersky Lab, 47 ülkeden kullanıcıları bu sms tehditlerine karşı koruduğunu açıkladı.
Bu yılın ikinci çeyreğinde tespit edilen Android tehditlerinin %18’i ise, zararlı kullanıcılara, virüsün bulaştığı cihazın tüm kontrolünü alma imkanı veren arka kapılar oldu. Bu programlar, mobil cihazların botnet’lerini oluşturmakta
kullanılıyor.
En değerli verilerin peşinde
Şu an için Android tehditlerin, toplamda sadece %2’lik kısmı Trojan ajan yazılımlarından ibaret. Öte yanda bu yazılımların, kullanıcıya oluşturduğu tehdidin çok büyük olduğunu ekleyelim. Çünkü bu programlar, zararlı kullanıcılara banka hesaplarına erişim imkanı verdiği gibi en değerli verilerinin peşine düşüyor.
Kaspersky Lab Kıdemli Zararlı Yazılım Analisti Yuri Namestnikov, konuyla ilgili olarak, “Yakın gelecekte, Android’ i hedefleyen daha etkili ve tehlikeli zararlı yazılımlar bekliyoruz. Var olan trendlerden yola çıkarak, siber suçluların ileride daha kişiselleştirilmiş saldırılar yapmaya doğru kayacaklarını tahmin ediyoruz. Özellikle kullanıcıların kredi
kartlarından para çalabilecekleri gizli bilgileri arayan zararlı yazılımların miktarı artacak” diye konuştu.
Bu tip mobil tehditlere karşılık Kaspersky Lab, özel mobil uygulamaların yardımlarıyla kullanıcıların korunabileceğini vurguluyor. Zararlı yazılımlar kanalıyla bilgi hırsızlığına karşı güvenilir korumanın yanı sıra Kaspersky Mobile Security ve Kaspersky Tablet Security gibi çözümler, verilerin cihaz çalınsa ya da kaybolsa dahi güvende olmasını garanti altına alıyor.
Not: 2’inci Çeyrek IT Tehditleri Değerlendirmesi raporunun tamamına www.securelist.com üzerinden ulaşılabilirsiniz.