Yılbaşı alışverişi başladı. Geçen yıllara oranla yılbaşı hediyeleri için online alışverişin giderek daha fazla kullanılması bekleniyor. Ancak bu gelişme, kullanıcıların kredi kartı ya da hesap bilgilerini elde etmeye çalışan siber suçluların iştahını kabartıyor.
Bu nedenle ESET’in Kıdemli Güvenlik Araştırmacılarından Stephen Cobb, güvenli online yılbaşı alışverişi için altın değerinde 7 ipucu paylaştı. Aşağıda bu ipuçlarını görebilirsiniz.
Online alışverişte inanılmaz tekliflere karşı uyanık olun, yılbaşında keyfiniz kaçmasın!
- Alışverişe başlamadan önce bilgisayarınıza bakım yapın. İnternet tarayıcınızı, işletim sisteminizi ve güvenlik yazılımınızı güncelleyin. Bu güncellemeler zararlı yazılımlara ve dolandırıcılıklara karşı sizi koruyacaktır. Sisteminizi ücretsiz olarak zararlı yazılımlara karşı tarayabilirsiniz: www.eset.com/tr/online-scanner.
- Tanıdık yüzlere sadık kalın: Doyurucu bilgi sağlayan, teslimatta sorun yaşatmayan ve kendini kanıtlamış internet sitelerinden alışveriş yapın.
- İnanılmaz tekliflere inanmayın: Eğer teklif gerçek olamayacak kadar güzel ise büyük ihtimalle gerçek değildir. Örneğin revaçta olan bir üründeki inanılmaz indirim teklifi, ne kadar çekici olsa da uzak durmanızda fayda var. İndirim yapan her firma dolandırıcıdır demiyoruz ama kendinize, bu kadar da olur mu, diye sorun.
- Güvenli transfer talep edin: Çevrimiçi alışveriş sırasında sipariş bölümüne geldiğinizde internet sitesinin SSL kullandığından emin olun. Sitenin bu tür güvenlik standardı kullandığı birkaç şekilde anlaşılır: Web adresinin başında http yerine https ifadesi görmelisiniz, ayrıca bir de kilit ya da anahtar sembolü bulunabilir. SSL kullanılarak kredi kartı numarası gibi transfer edilen bilgiler korunur ve üçüncü şahıslar tarafından görünemez. Şüpheye düşerseniz sitenin adı ile birlikte “sahte” “dolandırıcı” kelimelerini Google’da aratın. Bu sayede sitenin geçmişi hakkında bilginiz olur.
- Halka açık Wi-Fi noktalarında alışveriş yapmayın: Eğer alışveriş yapacaksanız Wi-Fi bağlantısının güvenli olduğundan emin olun. Bağlantı ikonundaki kilit sembolünü arayın. Bu tür ücretsiz bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenir ve bu da başınıza gelmesini hiç istemeyeceğiniz bir hırsızlık olur. Evinizin dışında Wi-Fi kullanacaksanız VPN ya da PrivateTunnel gibi sanal özel ağ çözümlerini inceleyin.
- Çok fazla soru soranlara dikkat edin: Bazı zararlı yazılımlar çevrimiçi dolduracağınız formlara otomatik olarak satır ekleyebilir. Bir site size haddinden fazla soru soruyorsa, örneğin annenizin kızlık soyadı gibi, alışverişi hemen bırakın.
- Alışveriş sonrası kredi kartı ekstrelerinizi / hareketlerinizi kontrol edin. Dolandırıldıysanız ilk olarak ekstreden fark edebilirsiniz. Size yabancı gelen harcamalara dikkat edin. Örneğin Rusya’da tatil yapmadıysanız fakat Moskova’da harcama yaptığınız görünüyor ise bankanız ile hemen irtibata geçmekte fayda var.