Teknoloji günümüz dünyasında hiç olmadığı kadar hızlı bir gelişim gösteriyor. Bu gelişime ayak uydurmanın yanı sıra, teknolojiyi hayatımıza adapte etmeye hatta vücutlarımıza entegre etmeye başladık. Akıllı bileklikler, akıllı gözlükler, akıllı saatler ve çipler sayesinde yaşamımız dijitale aktarılırken bilim kurgu filmleri gerçek olmaya başladı.
Artık küçücük mikroçipleri kafamıza, elimize veya boynumuza yapıştırarak hatta derimizin altına koyarak akıllı vücutlar kullanmayı düşünüyoruz. Bu gelişmeler arasında en heyecan verici olanları ise oyun ve tıp sektörü olarak karşımıza çıkıyor.
Oyuncular artık gerçeğe çok yakın görüntülerle, sanal gözlükler üzerinden oyun oynuyor, birkaç tuşa basarak dijital dünyayı evinin içerisine aktarabiliyorlar. Diğer bir yandan mühendisler giyilebilir sağlık çipleri ile doktorların tedavi süreçlerini anlık olarak takip edebilecekleri teknolojiler geliştirmeye devam ediyor.
Kısacası yaşamımız dijital dünyaya adapte olmaya başladı. Bunun bir sonraki aşamasının akıllı şehirler olacağını ve akıllı şehirler sayesinde yaşam standartlarımızın daha da yükseğe çıkacağını düşünüyorum. Elbette ki teknoloji gelişirken ona güven de duymak zorundayız. Aksi takdirde teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi içinden çıkılmaz bir hale de getirebilir. Mesele bu teknolojilerin nasıl kullanılacağı ve nasıl kontrol edileceği ile ortaya çıkıyor.
Yapay zekâ sistemleri geliştikçe akıllı robotlar ve akıllı şehir sistemleri çok daha verimli olarak kullanılacaktır. Şehirleşme her geçen gün artıyor. Trafik akışı, su, elektrik sistemleri ve birçok ihtiyaç büyük bir soru işaretini beraberinde getirmeye başlayacak. Bu noktada teknolojiyi kullanarak, insan hatasını sıfıra indirmek, yapay zekâ sistemleri ile şehir hayatını düzene sokmak ülkelerin ve büyük markaların yatırım yaptığı en önemli alanlardan biri haline geliyor.
BM araştırmalarına göre 2100 yılına gelindiği zaman dünya üzerinde 10 milyardan fazla insan yaşayacak. Bu insanların da %84’ünün şehirlerde ikamet etmesi öngörülüyor. Kısacası İstanbul gibi mega şehirler için hayat daha da zor bir hale gelebilir.
Elbette ki hayatı kolaylaştırmak ve yaşanabilir kılmak için mühendisler ve büyük teknoloji şirketleri çalışmaya devam ediyor. Özellikle de yapay zekâ ve robot sistemleri sayesinde hem çok daha kısa sürelerde hem de sıfıra yakın hata payları ile günlük işlerimiz daha fazla düzene sokulabilir.
En basit örnek olarak şehirlerdeki en önemli sorunlardan birinin enerji ve aydınlatma ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Birçok büyük şehir sokak aydınlatmalarında LED teknolojilerine geçiş yapıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.
Bu LED teknolojileri sadece aydınlatma yapmıyor. Örneğin General Electric’in akıllı şehir teknolojilerinden biri olan LED aydınlatma ile data da toplanabiliyor. Düşünsenize şehrinizdeki tüm aydınlatma sistemleri led ve bütün şehrin döngüsünü optimize eden bir sistem kullanıyorsunuz.
Aydınlatma maliyetleri düşüyor, çevre ve halk sağlığına katkıda bulunuyor ve enerji tasarrufu yapıyorsunuz. Diğer bir yandan da led aydınlatma sistemleri araçların ilerleyişini, insanların koşuşturmalarını ve şehrin kalabalık bölgelerini tespit ederek trafiğin akışına yardımcı oluyor…
Bu bahsettiğim teknoloji artık hayal değil, General Electric ve diğer birçok büyük teknoloji firması sayesinde gerçeğe dönüşüyor. Doğayı kirletmeyen, trafiğin akışını düzenleyen, otobüslerin, trenlerin yoğun saatlerdeki akışlarını rahatlatan, hava sıcaklığına göre klima sistemlerini aktif ve pasif yapan, insanların güvenle evlerine ulaşmalarını sağlayan sistemler bir bilim kurgu filminden öteye geçerek, gerçek yaşantımıza adapte olmaya başladı.
Kent yöneticileri için büyük bir avantaj haline gelen akıllı şehir projeleri yapay zekâ sistemleri ile entegre edildiğinde karbon salınımını azaltacak ve temiz hava sunarak sağlıklı yaşamı destekleyecek teknolojiler ile donatılabilir.
Evet; kameralar, sensörler, kontrol sistemleri, hareket tespit cihazları, led aydınlatmalar bütünleşerek endüstriyel internet uygulamalarına dahil oluyor. Bu sayede kamu hizmetleri teknoloji ile bütünleşerek daha verimli bir hale gelecektir. Çevreyi korumak, insan sağlığına katkıda bulunmak günümüz teknolojileri sayesinde eskisi kadar zor değil.
GE teknolojileri ile ilgili blog yazıları için http://geturkiyeblog.com/ge-hikayeleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.