Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerinin bilgisayar tarafından üretilen ses, video, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür.
Bu konsept kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve zenginleştirilmesi olarak görülebilir.
Düşünsenize…
Bir proje ile afet öncesi ve sonrası tespit çalışmalarında artırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanılarak Android ya da iOS işletim sistemi destekli akıllı telefon ve tabletlerin kamerasında binalar yıkıma uğramış olsa dahi binaya ilişkin bilgiler, belgelerin görüntülenmesi, bina sakinlerinin tespiti sağlanıldığını?
Bakırköy Belediyesi, sınırları içerisinde olan acil durum yollarının görüntülenmesinden tutun da bulunduğunuz noktadan en kısa yol analizine ve acil ilk toplanma bölgelerine kadar detaylı bilgileri bu uygulama ile sağlayabiliyor.
Dünyada belediyecilik ve afet yönetimi alanında bir ilk olan ve artırılmış gerçeklik desteği ile afet öncesi ve afet sonrası bina ve orada oturan kişilerin tüm bilgilerine çevrimdışı olarak da ulaşmayı sağlayan, kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek çok gelişmiş yetenekleri olan bir mobil afet yönetim uygulaması hayata sunuluyor.
Projenin vatandaşlara dönük ayağında vatandaşların akıllı telefonlarında Bakırköy Belediyesi ile ilgili tüm bilgi, haber, duyuru, etkinlik gibi bilgilere ulaşması sağlanırken, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle Bakırköy meydan ve sokaklarında kameralarını açan vatandaşlara etraflarında yer alan anlaşmalı iş yerleri, en yakın aranan işletme ile ilgili bilgilerin zenginleştirilmiş olarak sunulması, 3 boyutlu olarak artırılmış gerçeklik destekli devam eden projelere ve devam eden altyapı çalışmalarına erişim sağlanabilecek!
Android ve iOS işletim sistemi destekleyen akıllı cihazlar için mobil uygulama olarak geliştirilen bu projede, vatandaş uygulaması yakında zamanda Apple AppStore ve Android pazaryerlerinde yer alacak.
Artırılmış gerçeklik destekli mobil belediyecilik uygulamaları mobil uygulamalarda yeni bir dönem!
Günümüze kadar mobil hizmetlerden daha küçük bir ekranda, daha az hesaplama gücüyle kısıtlı bir hizmet sağlanırken bugün artık bu imkanlar artırılmıştır ve nereye gidersek gidelim mobil cihazların sürekli yanımızda olması vatandaşların çeşitli içeriklere kolay erişmesine imkan veriyor.
Artırılmış gerçeklik uygulamaları olarak öncelikle deprem gibi afetler karşısında konuma dayalı zenginleştirilmiş verinin nasıl fayda sağlayabileceği öngörülüyor.
Dünyada belediyecilik alanında ve afet yönetiminde başka bir örneğine rastlanamadığı için bir ilk olduğu düşünülen ve kişilerin tüm bilgilerine ulaşmayı sağlayan bir uygulama olarak başlamış.
Bu proje ile birlikte Bakırköy Belediyesi afet anında toplanma bölgeleri, acil ulaşım yolları, belediye kaynakları gibi verilere hızlı ve kolay ulaşım sağladığı gibi, harita üzerindeki konumları, belirtilen noktalara erişim için güzergahın harita üzerinde belirtilmesi, artırılmış gerçeklik ekranı üzerinde depremde zarar görmüş ya da görmemiş tüm binaların lokasyonları üzerinde o bina hakkında, binada yer alan bina sakinleri hakkında detaylı bilgilere ulaşmayı kolaylıkla sağlayabiliyor.
Bu uygulama aynı zamanda Bakırköy Belediyesini vatandaşlarına daha yakın olabilecek bir bir konuma getirilmesi sağlamak.
Artırılmış Gerçeklik Destekli Mobil Vatandaş modülünde Bakırköy halkına yönelik bilgilendirme hizmetleri sunuluyor. Haberler, duyurular, etkinlikler, kent rehberi, e-Belediye hizmetleri gibi servislerden Bakırköy Belediyesi sakinleri yararlanabilecek.
Artırılmış gerçeklik destekli olarak vatandaşların tüm iş yeri bilgilerine kameraları üzerinde görebilmesi, en yakın ihtiyacı olan noktaya harita destekli olarak ulaşım sağlaması, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri ile mobil cihaz üzerinden belediye ile anında etkileşim sağlanması, mobil belediyecilik hizmetlerine online olarak ulaşarak borç sorgulama/ödeme, istek şikayet bildirimi gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi de unutulmamış!
Afet anında konumsal bilgiden yıkıma uğramış olsa dahi bina bilgilerine ulaşma, en güncel hane halkı bilgisini sorgulama, Sağlık Müdürlüğü entegrasyonu ile güncel sağlık bilgilerine ulaşım, acil durum yolları, önemli yerler ve afet ilk toplanma bölgelerinin harita destekli gösterimi ve bulunduğunuz noktadan ilgili noktalara ulaşım güzergahları gibi yetenekler tüm kurtarma faaliyeti yapan ekiplere yönlendirme yapılabilecek.
Bu uygulamaların hayata geçirilmesi esnasında belediye bünyesinde toplanan tüm verilerin kullanımı sağlanmış. Bu sistem içerisinde anlık olarak güncellenen tüm veriler sahada kullanılan uygulamalar ile kullanılabilmektedir. Bu veriler akıllı telefon ve tabletler kullanılarak Arttırılmış Gerçeklik destekli olarak sunulmaktadır.
Sonuç olarak;
Burada geliştirilmiş olan afet uygulamasının direkt hizmet ettiği odak noktası vatandaştır. Bu yüzden sistemin kullanıldığı neresi olursa olsun insan hayatının önemi ve acil yardım üzerine konumlandırılan bir uygulama olarak görülebilir. Ülkenin her yerinde kullanılabilecek ve yaygınlaştırılması sağlanabilecek bir uygula olduğunu düşünüyorum.
Bu şekilde tüm Türkiye’de kaynakların yönetimi, acil toplanma bölgelerinin yönetimi acil yolların yönetimi gibi birçok işlem merkezileştirilebilir ve daha hızlı yardım ulaştırılabilir.
Başkan uygulaması ile vatandaş ile başkanın daha yakın temas sağlayacağı artırılmış gerçeklik destekli bir uygulama olarak tasarlanmıştır. Kullanıcı bina ve ilişkili tüm bilgilerine artırılmış gerçeklik destekli ulaşabilecek.
Vatandaş uygulaması ise kullanıcıların tüm belediye işlemlerini akıllı telefonlarından yürütebilecekleri bir platform oluşturulmuş. İstek ve şikayetlerin anında fotoğraflarının da çekilerek belediyeye gönderimi yapılabilmekte. Ayrıca belediyenin sunduğu tüm etkinlik ve haberlere de erişim anlık olarak ulaşılabiliyor.
Bu projenin en önemli çıktısı afet anında kurtarma çalışmalarında vatandaşlara yardım edecek ekiplerin sistemden tüm verilere erişiminin sağlanması ve hızlı aksiyon alınmasının sağlanması olarak görülüyor.
Türkiye’nin çok büyük bir bölümünün afet bölgesi olduğu düşünülürse bu projede elde edilecek başarı tüm ülkede kullanıma açılacak bir platform olabilir.
Ayrıca afet anında hangi bölgede hangi kaynaklara erişim yapılacağı önemli bir unsur olarak kurtarma ekiplerine sunulmaktadır. Bu özellikler ile hem yerel yönetimlere hem de afet koordinasyon merkezlerine avantaj sağlamış olacaktır.
Projenin pilot çalışmaları Bakırköy Belediyesi sınırları içerisinde gerçekleştirilmiş ve projelendirilerek Bakırköy Belediyesi’ nin kullanımına AG destekli Afet Yönetim ve Mobil Belediyecilik uygulamaları olarak sunulmuş.
Proje aynı şekilde diğer tüm belediyelerde kullanılarak tüm Türkiye’ ye hizmet verebilecek şekilde modellenmiş. Bu projenin ilk prototipi de 7. Çerçeve programı CELTIC organizasyonu tarafından desteklenen CRUMBS projesi kapsamında prototiplemeleri yapılmış ve sonuçları görülerek çalışmalar başlatılmış.
Bu proje, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Tozanlı tarafından hayata geçirilmiş. Kendisine böyle bir projeye ön ayak olup hayata geçirdiği için teşekkür etmek gerekiyor.
Bu proje Türkiye geneline yayılırsa, deprem gibi afetlerde hem daha hızlı yardım hem de bilgiye erişim daha kolay olacaktır. Her gün elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımız sayesinde bu projeye vatandaş olarak bilgi katıp, katma değer sağlayabiliriz.
Umarım en kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılarak, iyi bir Afet koordinasyonu ve dijital belediyeciliğe ön ayak olur…
buna emeklemeden koşmak denir. bu arada orada fem yok.
fem konusunda yanılmışım. bir ara yoktu geri gelmiş.
Olsun fem yine kapanacak 😀
Afet anında konumsal bilgiden yıkıma uğramış olsa dahi bina bilgilerine ulaşma, en güncel hane halkı bilgisini sorgulama, Sağlık Müdürlüğü entegrasyonu ile güncel sağlık bilgilerine ulaşım, acil durum yolları, önemli yerler ve afet ilk toplanma bölgelerinin harita destekli gösterimi ve bulunduğunuz noktadan ilgili noktalara ulaşım güzergahları gibi yetenekler tüm kurtarma faaliyeti yapan ekiplere yönlendirme yapılabilecek.
Bu çok önemli ve gerçekten alkışlanacak bir uygulama.Darısı diğer belediyelerimizin başına!