Önceki yazımda Asus Transformer tablete dönüşebilen bir cihaz demiştim. Rakiplerinden ayrılan en büyük özelliği pil ömrü ve Dock ünitesi olması. Asus Transformer 10,1 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip ve 1280×800 ekran çözünürlüğü sağlayabilmekte. Cihazın bir diğer farklı yanı ise üzerindeki HDMI çıkışı ile Full HD desteği vermesi. Tablet kısmını elimize aldığımız zaman yan tarafında mini HDMI çıkışı, microSD kart yuvası ve ses çıkışı olduğunu görmekteyiz. Diğer yanında ise açma kapama tuşu ve ses tuşları konumlandırılmış.
Asus Transformer Tablet’in üzerinde iki kamera bulunmakta. Arkadaki kameramız 5mp çözünürlüğünde ön taraftaki kamera ise 1,2mp çözünürlükte. İki kamera sayesinde internet üzerinden görüntülü görüşme yapabilmeyi de sağlıyor. Cihazın sağ ve sol yan taraflarına dikkatle bakarsanız ses çıkışları için minik delikler olduğunu fark edeceksiniz.
Asus Transformer’in arka kısmında tam ortada Asus logosu yerleştirilmiş. Kenarlara doğru hafif yuvarlak bir tasarıma sahip ve tek elinizle rahatlıkla tutabilmektesiniz. Diğer tabletlere kıyasla üzerindeki dokusu elinizde sağlam duracağına dair bir izlenim vermekte. Parlak bir yüzeyi tuttuğunuz zaman elinizden düşürme korkusu oluşur ya… Asus bu soruna güzel bir çözüm bulunarak kayganlık hissi arka dokusu sayesinde elinizden düşme korkusunu yok etmiş durumda.
Bir tableti elinize aldığınızda diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise tuttuğunuz yerde parmaklarınızı bastırdığınız ekran yüzeyidir. Bu yüzeye fazla bastırmaktan korkarız hele ki ben 🙂 Ekranın üzerine cihazı tutacağım diye baş parmağınızla bastırarak kaymasını elinizden düşmesini engellemeye çalışırsınız. Bu yüzden ekrana zarar da verebilirsiniz.
Asus Eee Pad Transformer’de ise sağ ve sol tarafta metal kasa biraz içeriye doğru genişletilmiş. Bu sayede baş parmağınızı rahatlıkla bastırarak güç alabiliyorsunuz. Ekran büyüklüğünün 10,1 inç olduğunu söylemiştim. Ekran aynı zamanda 10 parmak dokunmatik özelliğine sahip ve 178 derece görüş açısı sağlamakta. Yaklaşık 2-3 gündür kullanıyorum ve dokunmatik ekranının gerçekten de başarılı olduğunu söyleyebilirim.
Android 3.0 işletim sistemi ile birlikte gelen Asus Eee Pad Transformer için 3.1 güncellemesi çıkmış durumda. Cihazı açar açmaz bana güncellemeleri olduğunu bildirdi ve birkaç dakikada işletim sistemini 3.1 versiyonuna update edebildim. Android işletim sisteminin tüm nimetlerinden faydalanan Asus Transformer’in bir diğer özelliği ise Nvidia Tegra 2 çift çekirdekli işlemciye sahip olması. İşlemcisi 1Ghz hızında ve işletim sistemi rahatlıkla çalışabilmekte. Cihaz içerisinde diğer tabletlerde de olduğu gibi GPS özelliği mevcut. Bu sayede navigasyon gibi birçok Google nimetinden de faydalanabiliyoruz.
Piyasaya giren bu ürün Wifi modeli olarak anılıyor. 3G’li modeli ise Ağustos ayı itibari ile piyasaya sürülecekmiş. Gerçi ben ek bir hat alıp ek bir fatura ödemektense cep telefonumun Hotspot özelliği sayesinde rahatlıkla internet kullanabiliyorum. Kısacası 3G’li modeline ihtiyaç duymuyorum.
Ürünün bir başka artısı ise Asus’un mynet, my library gibi ek yazılımlar ile donatışmış olması. Bu yazılımlardan en çok dikkatimi çeken cihazı açtığımızda arka plandaki su efekti oldu. Bu su efekti aynı zamanda cihazın pil durumunu da göstermekte. Animasyon gerçektende çok başarılı bir şekilde kullanılmış. Cihazınız şarj oldukça su seviyesi yukarılara çıkıyor ve aşağıdan kabarcıklar çıkarıyor. Pil seviyesi düştüğünde ise yine bu su efektinin seviyesi azalarak size pil ömrünün ne kadar kaldığını gösterebilmekte.
Ek yazılımlar aslında büyük bir avantaj sağlamakta mesela mynet isimli yazılımı sayesinde DVD destekli bir TV’yi ya da aynı ağ üzerindeki bir ürün üzerinden medya aktarım yapabilmekte, bir dizüstü bilgisayarınızı tabletiniz üzerinden kontrol edilmesini de sağlayabiliyor.
Önceki yazımda az da olsa Dock ünitesinden bahsetmiştim. Cihazın aslında rakiplerine boy gösteren en büyük özelliği bu ünite ile birlikte bir dizüstü haline gelmesi. Fiziksel klavyesi Türkçe destekli ve aynı zamanda bir touchpad konumlandırılmış. Cihazı üniteye bağladığınız anda fiziksel klavye ve touchpad anında aktif olabiliyor.
Bu konuda tek karşıma çıkan problem fiziksel klavye üzerindeki “ı” harfine bastığımızda “i” olarak yazması oldu. Asus Türkiye ile iletişime geçerek bu durumu sordum. Bunun için kısa bir süre içerisinde bir update geleceğini öğrenmem beni sevindirdi. Sanırım küçük bir yazılım eklemesi ile bu sorunun üstesinden rahatlıkla gelinebilecek.
Cihaz klavyesine dikkatle bakarsanız üst tarafta escape tuşu yerine Android’in geri tuşunun konumlandırıldığını ve üst tuşların özel menü ve ayar tuşları olarak yerleştirildiğini göreceksiniz. Aynı zamanda bir diğer farkı ise Windows tuşu yerine Home tuşu konumlandırılması oldu. Bu tuşun hemen sağında ise arama tuşu (alt yerine) yerleştirilmiş. Tabi klavyede sağ sol, yukarı aşağı işlevi sağlayan yön tuşları da unutulmamış.
Kısacası Asus gerçekten de tabletler arasındaki rekabeti bir üst seviyeye taşıyarak Samsung, Acer ve Motorola gibi rakiplerine sıkı bir göz dağı vermiş. Bakalım tablet piyasası kızışırken rakipler fark yaratabilmek için neler sunabilecekler? Artık çıta Asus sayesinde bir seviye daha yukarı taşınmış oldu.
win7 kurulur mu acaba???
İnceleme güzel olmuş peki önerirmisin bize 🙂
Sevgili dostum,TEAkolik
Bende oğluma hepsi burada com dan aldım 4 gün oluyor. Ancak, ilk açtığım gün ile bu gün arasında hız farkı oldu, ne yapacağımızı şaşırdık bir ayar yeri varmı? reset yaptığımız halde hızı ilk güne dönmedi, bir menü bir ayar yeri varsa bizzat mailime atarsanız menmun olurum ben yaşlı bir adamımım pek anlama çocukda mükemel olması istiyor. İademi etsem karar verremedim.
Ayrıca, Uygulama satın almak istiyoruz ancak yasakmış onuda anlayamadı.
Saygılarımla
@djekyill
Sürücülerini bulabilirseniz kurabilirsiniz.
@necdet öztürk
Hız farkı olmasının sebebi cihaz hafızasını doldurmuş olabileceğinizden kaynaklanabilir. Bunun dışında sanmıyorum. Dilerseniz Asus teknik servisi ile bir iletişime geçip sorabilirsiniz.
Cihaz mükemmel kısa sürede öğreneceğine eminim. Çok da hoşuna gidecektir. Uygulama satın almanıza gerek yok hemen hemen hepsinin markette bedava versiyonu var. Google ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmalar gereği henüz ücretlileri satın alamıyoruz. Fakat çok yakında ücretlileri de satın alabileceğiz. Hayırlı olsun eğer bir sorun olursa size yardımcı olmak isterim
Üstadım bulamadım ben bu cihazı klawywsi ilw….
Satmayı düşünürsen gözünü seveyim ilk benimle irtibata geç 😀
Üstadom bu flash belleklerimiz klavye olmadan da okutabilir miyiz? Yani ekran üzerinde standart USB var mı?
Hepsiburada.com’da klavyelisi var. Cihazın yalnızca dock ünitesi (klavye kısmı) üzerinde USB var.
Dostum güzel diyorsun da hepsi burada da birkere girdi stoklara sonra tükendi bir daha girmedi. Her yerde var ama dock klavyeli malesef yok.
sadece klavye de satılmıyor sanırım doğru mu?
Bu arada klavye olmadan usb bağlamanın hiç yolu yok mu? Öyle ise çok büyük bir dezavantaj….
Dostum basını ağrıtıyorum kusura bakma ama son bir sorum olacak ; ben tr de klavyelisini hiçbir yerde bulamadım. O yüzden sadece cihazı aldım klavyeyi de yurt disından ebay den almayı düşünüyorum. Ama senin ı harfine basınca i harfi çıkıyor demen kafamı karıştırdı biraz. Klavye üzerinde ı harfi ve i harfide mevcut öyle mi ? Benim yurt disından alacağım Dock klavyesinde bu olmaya bilir dimi ?
Yok bu sorun çözüldü. Eğer klavyeyi TR dışından alırsan EN klavye alırsın Türkçe karakterlerin hiçbiri olmaz.
Ayrıca tekrar hatırlatayım
http://www.teakolik.com/asus-transformer-fiziksel-klavye-i-harfi-sorunu-cozuldu/
Merhaba Hamza bay. Bend sonunda karar verdim Ve xoom aldim 3g icinde vodafindan aylik 8 tl ye cepnet sinirsiz aldim herseyi simdilik guzel ama tek so run klavyedeki eksik tr karekterler. Bunun lcln bilginiz varmi yardimci olursaniz sevinirim…
mOTO xOOM dAN SON tf101 alınca çok birşey değişmeyeceğini düşünüyordum ancak yanılmışım. TF101 i fiziksel olarak değerlendirecek olursak elde tutuşu vede rgonomisi çok farklı. Xoom kadar eli yormuyor vede en bütük artısı mı arkasında ASUS desteği olması. Bunu direk cihazı ilk açtığınızda size uyarı olarak hemen karşınıza çıkan Honeycomb 3.1 güncellemesi var yazısı ile anlayabiliyorsunuz. Malesef ben Xoom’u 2-3 hafta kullandım. TR’de Telekom cihazı dağıtmasına rağmen neden xoom’da 3.1 türkçe güncelleme yok anlamadım. Ayrıca Xoom’da 3.0.1 versiyonu bile tam türkçeleştrilmiş değil di. Asus da market bile en ince yarıntılara kadaar Türkçeleştirilmiş. Ve sanırım hala Xoom için 3.1 güncellemesi yok bu ay içinde yayınlanacak dediler ama inşallah yayınlanır aksi halde büyük haya kırıklığı olur…
Dostum az once güncelleme var dedi guncelledim. Ama ne guncellemesi oldugunu anlayamadım. Bir fikrin var mı? Versiyon hala 3.1 gözüküyor.
http://www.teakolik.com/asus-transformer-fiziksel-klavye-i-harfi-sorunu-cozuldu/ burada bahsetmiştim 🙂
Merhabalar,
Hepsiburada da gps yok yazıyor siz olduğunu söylüyorsunuz?
GPS var kullanıyorum 🙂
Merhaba,
Bilgiler çok güzel teşekkür ederiz, yalnız benim bir sorunum var emlak işi yapıyorum ve sahibinden.com adresinden kolay güncelleme yaparım diye düşünüyordum yalnız standart konumundan kopyalama yapabilyorum ama gelişmiş kısmından yapamıyorum.. acıklamalarımı renklendirip istediğim yazı tipini veremiyorum.. ayrıca ctrl+c, ctrl+v, ctrl+x gibi tuşlar ve hatta klavyedeki maus kısmında sağ tuşu geri almakta dışarıdan uyumlu maus varmı yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekkür ederim..