2005 yılından beri blog yazıyorum. Bazen duraksamalarım olsa dahi yinede yazmayı bırakmadım. Açıkcası yazmayı bırakırsam tekrar başlamak zor olacak. Malesef ki yazmayı bırakanların bir kısmı tekrar yazmaya devam etse de eskisi kadar sık yazmadıklarını gördüm. Uzun zamandır da blogları takip ediyor ve birçoğu ile iletişim halindeyim. Blogları takip etmek için genelde Google Reader’imi kullanıyorum. Bunun yanı sıra sosyal platformların takip açısından büyük etkisi var.
Facebook, Twitter ve Friendfeed gibi birçok platfom üzerinde insanlar paylaşım yapmaya devam ediyor. Blogger arkadaşların sıkça kullandığı bu paylaşım platformlarında bazen saatlerimizi geçiriyor hatta blogumuzu bir kenara koyup bu platformlar üzerinde devam edebiliyoruz. Uzun zamandır bu platformları kullansam da blog yazmanın tadını alamadığımı itiraf etmeliyim. Çok keyifli anlar yaşayanlar, özel hayatını paylaşanlar, hayallerini internet aleminde gerçekleştirenler hatta fantezilerini yaşatan birçok kişi bu platformlarda aktif olarak rol oynuyor.
Blogger dünyası 2009 sonları ve 2010 yılı başında epeyli bir patlama yaşadı. Özelliklede WordPress gibi CMS sistemlerinin kolay kurulumu ve kullanımları insanların bu platforma adapte olmalarını sağladı. Ücretsiz blog veren platformların patlaması ile de blogger dünyasına yepyeni isimler katıldı. Sosyal medyanın önemli bir ayağı haline gelen bloggerlar bu yeni mecranın birer bireyi haline gelmeye başladılar.
Yazdıkları, paylaştıkları, görüşleri ve sitemleri ile dikkat çeken blogger dünyası artık lise öğrencilerinden tutunda üniversite profesörlerine kadar birçok kişinin ilgi odağı haline geldi. Bazıları için yeteri kadar ilgi görmeyen blogger dünyasına markalar yavaş yavaş da olsa adım atmaya bloggerlar ile iletişim halinde olup sosyal medyada boy göstermeye başladı.
Peki bloggerlar yazmaya devam ediyor mu?
Bir süredir blogger dünyasından 100 kadar blogu izlemekteyim. Benim izlediğim bloggerler arasında 5-6 yıldır yazanlar, yeni başlayanlar, popüler kişiler, hiç tanınmayanlar ve hatta kimliğini sürekli gizleyenler dahil oldu. Hemen hemen her mecradan her görüşten bir blogger’ı takip etmeye çalıştım.
Önceleri bir heves ve bir heyecan ile başlayan blogger arkadaşlar malesef ki bu sıralar müthiş bir düşüş içerisine girdiler. İzlediğim daha doğrusu incelediğim bloggerlar arasında yaptığım ufak bir araştırma beni hüsrana uğrattı.
Burada isim vermeden ve tam olarak ortaya çıkartmadan izlenimlerimi siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim.
100 civarında blog arasında yaptığım araştırmada (Benim takip ettiğim)
Yukarıdaki gibi bir grafik oluşturdum. Mor renkle görebileceğiniz gibi pastanın büyük bir dilimi malesef ki eskisi kadar sık yazmayan blogger sayısını göstermekte. Bu grafiğe baktığımız zaman blog dünyasının geleceğinin pek de parlak olmadığını ve eskisi kadar renkli olmayacağını görmekteyim. Özelliklede 20-30 civarında aylık blog yazısı yazan arkadaşların malesef ki son 3 ayda 1-5 gibi aylık yazı yazma ortalamasına kadar düştüklerini görmekteyim.
Bu yazımda istatistiki verileri ve rakamları açıklamak istemiyorum. Takibimi ve incelememi devam ettirip kesin bir sonuca varmam gerekiyor. En merak ettiğim soru ise
Neden?
Eskisi kadar sık blog yazılmadığı. Kapanan blogları bir kenara koyarsak yada artık güncellenmeyen blogları bir kenara koyarsak en büyük sorunu Sosyal Platformlar oluşturuyormuş gibi gözükmekte. Her ne kadar böyle bir görünüş ortada olsa da tam manası ile blog yazmanın önüne geçtiği kanaatine inanmıyorum. Birçok arkadaş sebep olarak Sosyal Platformları gösterse de bu platformlarda aktif olup blog yazan yada bu platformlarda aktif olmamış ve blog yazmayı azaltan yazarlar var.
Araştırmama ikinci bölümde blog istatistikleri , Sosyal Platformlar ve diğer etkenler olarak devam edeceğim. Bakalım ortaya nasıl bir sonuç çıkacak. Özelliklede bir sunum dosyası haline getirip ilgilenen arkadaşlarla paylaşmayı düşünüyorum. Birkaç gün içerisinde tekrar görüşmek üzere…
ver hocam yahu, sayı da ver , kim olduklarını da ver 🙂
Sosyalleşiyorum derken asosyalleşen bir toplumuz. Bu da bizi bir robot haline getiriyor. Rutin olarak internette geçirilen süre ile artık insanlar araştırmaya değil, hazıra konma yöntemine doğru sürükleniyor. Bence herkes araştırma yapmaya ve bunlardan yola çıkarak bir şeyler geliştirmeye başlasa her alanda istediğimiz seviyeye geliriz. Bloglar bu yolda aslında en iyi araç.
Kesinlikle haklısınız. Özellikle microblogging olayı blog dünyasını alt üst etmiş durumda. Hatta bloga gelip yorum yazmak yerine friendfeed üzerindeki paylaşımda yorum bırakmak daha kolay geliyor sanırım. Bir çözüm bulmak lazım aslında. Böyle giderse belli başlı bloglar dışında diğer bloglar ne yazacak ne de okuyucu bulacaktır.
Tahmin edyorum ki bloglar eski önemini kazancaktır.Blog tamamen kişiye özel bir durum.Bugüm Twitter,facebook frienfeed in insanların internet alışkanlıkları üzerinde çok önemli bir yeri var ama biraz daha öncesinde çok daha önemli bir yeri vardır.İnsanlar bloglara dönmeye eğilimli olacaktır çün ki %100 kendisiyle ilgili bir yer.
Facebook önemini kaybediyor Friendfeed kaybediyor,Twitter’da kaybedecek (Önce bir patlama aşamasını yaşasında) yine biz bize kalacağız diye düşünüyorum (:
Sanırım ayda iki yazıya düştüm 🙂 Elimde bir iki proje var bitireyim bomba gibi geliyorum 🙂 Ama bak seni hala takip ediyorum 🙂
Bende bu yazı ile ilgili olarak sitemde düşüncelerimi dün belirtmiştim ve söylenenlere de katılıyorum. Yalnız @Serdar arkadaşımın şu sözüne “Facebook önemini kaybediyor Friendfeed kaybediyor,Twitter’da kaybedecek (Önce bir patlama aşamasını yaşasında) yine biz bize kalacağız diye düşünüyorum (:” pek de katılamıyorum.Bana göre bu sadece bir geçiş dönemi. Nasıl önce Mirc, ardından İCQ ve daha sonra MSN popüler olduysa, şimdi facebook bile Msn’den daha çok kullanılır oldu. Msn’de sohbet ettiğim kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor artık. Msn’e girmektense facebooka girmeyi tercih ediyorlar. Elbette facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinin de bir son kullanma tarihi var. Ondan sonra yerini başka teknolojilere bırakır. Bizim insanımız boş şeylerle uğraşmayı seviyor. Maalesef ki tembellik kanımızda var. O yüzden bu böyle sürüp gider.Hamza Şamlıoğlu gibi düzenli yazı yazan kişilerin sayılarının azalmamasını umuyorum ki en azından internete girdiğimizde okuyacak birşeyler olsun.
Evet sayın hocam doğru noktaya temas etmişsin. Ancak bu düşüşün süreklilik göstereceğini düşünmüyorum. Blog yazan birileri hep olacak. Ya da kahvelerde toplanıp, pişti, batak, okey attığımız günlere geri döneriz. El şakası da yapılıyor hem.
Çok çok doğru bir tespit Hamza abi.
facebook gerçekten harika fakat sık sık sorunlar yaşıyorum hiçbir rakam yazılmıyor umarım artık sorunlarım çözülür facebook a girmeyi çok istiyorum o yüzden e mailmi biraz eksik yazdım e mailim ozlemakcaellidört@h otmail.com dur
Merhabalar,
Evet Blogger’deki blogcular artık yazmıyor. Bunun bir nedeni de mahkeme kararıyla iki sefer erişime kapatılmış olmasından kaynaklandı.
Saygılarımla.