Bilgisayarınızın aşırı ısınması geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Bilgisayarınızın kullanım ömrünü uzatmak için aşırı ısınmasını önlemelisiniz. Yaz aylarında artan sıcaklar, bilgisayarınızın aşırı ısınmasında bir neden. Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa, geri dönüşü olmayan hasarlarla karşılaşmamak için önlemler almalısınız. Unutmamak lazım, hava 30 derece ve üzeriyse bilgisayarın ısınması da doğaldır. Mümkün olduğunda soğutmak gerekir!
Aksi takdirde pilinizin ömrü aşırı derecede azalabilir veya bilgisayarınızın parçaları arıza verebilir.
Bilgisayarınızın aşırı ısınması yazılımsal ya da donanımsal kaynaklıdır. Bilgisayarınızın ömrünü uzatmak ve bilgisayarınızda yüksek performans sağlamak için ısısını düşük tutmanız gerekir.
İlk ve en önemli nokta, bilgisayar fanının performanslı bir şekilde çalışması ve hava tahliye kanallarının kapatılmamasıdır!
Bir diğer etken de kullanmış olduğunuz yüzey ve yerlerdir. Eğer bilgisayarınız hava almayan kapalı bir kutu, masa altında sıkışmış bir yerde ise işlemci ve kasa fanları hava sirkülasyonunu sağlayamaz ve içerideki sıcak havayı dışarı atamaz. Temiz hava alamadığı için kasa içi sıcaklık müthiş derecede artıp, bilgisayarınıza zarar verebilir.
Dizüstü kullanıcılarını da bekleyen özellikle de 30 – 40 dereceği geçen şu günlerde büyük bir tehlikedir. Sıcak ortamlarda bilgisayarınızın fan çıkışlarının düzgün ve açık olması gerekir. Battaniye, yorgan gibi yerlerde dizüstü bilgisayarınızı kullanmak bu hava çıkış deliklerinin tıkanmasına, hava sirkülasyonunun kapanmasına yol açar.
Sonuç olarak bilgisayarınız aşırı şekilde ısınır ve ardından büyük arızalarla karşılaşabilirsiniz…
Bilgisayarınız çok ısınıyorsa şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
Bilgisayarınız aşırı ısınıyorsa öncelikle performansı düşer. Bilgisayarın kendi kendini kapatması sorunu ortaya çıkar. Bu aslında teknik olarak bilgisayarların verdiği ilk tepkidir. Bilgisayar aşırı ısınırsa CPU’yu soğutmak için hızını düşürür veya sistem çok ısınırsa anakart gücü keserek kapanmasını sağlar. Bataryanın aşırı ısı kaynaklı olarak ömrü kısalır ve çabuk bozulur.
Aşırı ısınmadan anakart yanabilir. Hatta en sık görülen durumlardan bir tanesi de hard disklerin yanmasıdır. Yedek almayan kullanıcılar için disk yanması bir kabus haline gelebilir. Bu sebeple diskinizi mutlaka yedekleyin derim.
Bilgisayarınızın aşırı ısınmasını nasıl önlersiniz?
Yazılımdan kaynaklı ısınma sorunu yaşıyorsanız ısınmaya sebep olan hatalı yazılımı tespit ederek gerekli güncellemeleri yapın ya da sisteminizden kaldırın. Bilgisayar fanının tozlanması, donanımsal bir sorundur. Tozlanmış işlemci fanını saç kurutma makinası ile temizleyebilirsiniz. Bilgisayarınız garanti kapsamında ise, bu işlemi yapmayın, yetkili servise başvurun.
İşlemci yüzeyinde oluşan ısının soğutucu tabanına sağlıklı bir şekilde transfer edilmesini sağlayan termal macununun temizlenip yerine yenisinin sürülmesi, aşırı ısınmanın önüne geçilebilecek diğer bir uygulamadır. Tabi ki dizüstü bilgisayarlarda yapılması riskli ve çok zor bir durumdur. Mutlaka bilgisayar firmanız ile iletişime geçin.
Yaz aylarında artan sıcaklar da aşırı ısınmaya neden olabilir. Fanın bulunduğu kısım ile bilgisayarın konulduğu zemin arasında boşluk bırakın. Bu gibi durumlarda harici soğutucu kullanabilirsiniz. Eğer garantiniz bittiyse, Pratik Servis veya benzeri bir yer ile iletişime geçerek servis talep edebilirsiniz.