Soca (Britanya’daki Serious Organised Crime Agency) telif hakları gerekçesi ile rnbexclusive.com müzik sitesini kontrolü altına aldı. 250bin civarında kullanıcısı olan bu site üzerinde ziyaretçiler ücretsiz olarak müzik dinleyebiliyordu. Soca’nın gerekçesinde telif hakları vardı.
Soca’nın kontrolü altına aldığı rnbexclusive.com sayfasına koyduğu mesaj ise şu şekildeydi.
“Eğer bu web sitesini kullanarak müzik indirirseniz, Britanya kanunlarına göre, 10 yıl hapis cezası ve sınırsız para cezasıyla karşılaşabilecek bir suç işlemiş olursunuz”
Mesajla birlikte siteye girenlerin karşısına IP adresi, tarayıcı türü ve işletim sistemi belirtilmekteydi. Ayrıca sitede kullanıcıların haklarıyla ilgili bir bilgilendirme yer aldı:
“SOCA sizi görüntüleme ve araştırma hakkına sahiptir. Ayrıca internet servis sağlayıcınızdan bilgilerinizi temin edebilir.”
Evet gerçekten de bunu yapabilirler. Ülkemizde de resmi başvurular yapıldığında bir web sitesine ziyaret edilen tüm ip adresleri devlet yetkililerine verilmek zorunda. Hatta kanuna göre 6 aya kadar da bu kayıtların saklanması gerekiyor. Daha önce de benzerlerini gördük. Birçok film ve müzik paylaşım sitesi ülkemizde mesaj koyup tehdit etmek yerine tamamen erişime kısıtlanıyordu.
10 yıla kadar hapis cezası…
En azından ülkemizde biz kullanıcılar bu şekilde tehdit edilmiyor! Soca ise Web sitesine girenlere 10 yıla kadar hapis cezası ile sınırsız para cezasına çarptırılma tehdidinde bulundu. Biritanya kanunlarına göre bu gerçektende yapılabilir. SOCA’nıın web sitesinde yer alan bir bildiride, Uluslararası Fonografik Endüstrisi Federasyonu’nun (IFPI) işletmeler ve kaydı yapan sanatçıların yılda yaklaşık 15 milyon pound kaybettiğini söyleniyordu. Onlara göre yasalarca bakıldığında bu tarz girişimlerle başarılı olunduğu da gözlenilmekte…
Hadi hep beraber sokağa dökülelim!
Sansür, sansür uyguluyorlar, internet hakkımız, söke söke alırız… Yok öyle bir dünya her şeyi sansüre bağlamamak gerekiyor. Özellikle de konu “hırsızlık” olduğunda biraz daha etik davranmak gerekmez mi? Birisi sizin Web sayfanızda size ait olan bir fotoğrafı ya da müziği veya bir videoyu kopyalayıp kendi web sayfasında ziyaretçilerine sunduğunda ortalığı yerle bir etmiyor musunuz? Benzerini birçok kapatma olayında gördük. Müyap’ın site kapatmaları da ayrı bir tartışma konusudur. Bu konuya hiç girmeyeceğim. Soca’dan pek de farklı değiller… Bu yüzden hak verdiğimi fakat tehditkar bir dille kullanıcıları uyarmanın uygun olmadığını düşünüyorum.
Neden konu ücretsiz bir paylaşım olduğunda bas bas sansür diye bağırırlar?
Neyse bu konuyu bir tarafa bırakıp sizlere Trend Micro’nun blogunda gördüğüm konuyu ip adresinden sizleri tespit edip, ceza verilebilme konusundan bahsedeceğim.
Bir web sayfasına girdiğiniz zaman ip adresiniz, hangi referansla geldiğiniz, kaç kere tıkladığınız, sitede kaç dakika kaldığınız, ekran çözünürlüğünüz, kullandığınız browser gibi birçok bilgi kayıt altına alınabilir. En önemlisi de ip adresinizdir. Ip adresiniz savcılığa yapılacak bir başvuru da web sitesini barındıran servis sağlayıcısı üzerinden talep edilerek bir şekilde takibe alınabilir. Üstüne üstlük bu ip adresinden yerinizin tespit edilmesi de kolay.
ISS üzerinden alınan bu ip adresleri ile Rnbexlcusive.com web sitesindeki gibi ziyaretçilere ulaşılması sağlanılabilir. Sonrası malum, çevrenizde birçok kişinin ip adresi ile başının belada olduğunu da görmüşsünüzdür.
IP adresim kanıt mıdır?
Elbette ip adresiniz birer kanıttır. Her bilgisayar internet bağlanıldığında diğer bilgisayarlardan farklı, benzersiz bir adres alarak (ip adresi) internete çıkar. Bu tarz sitelere erişim yaptığınızda ise mutlaka o sitelerin hostlarında ip adresiniz kayıt altına alınmaktadır.
Peki benim girdiğimi nerede bilecekler?
İşte asıl sorulması gereken soru budur. Birçok ihtimal olabilir. Birisi sizin kablosuz ağınıza sızarak sizin modeminiz üzerinden internete çıkmış ve bu tarz bir siteye erişip müzik indirmiş olabilir. Kablosuz ağınıza şifre koymak yetmiyor. Bu şifreyi kırmak kötü niyetli hackerlar (kötü niyetli olan kişilerce) tarafından birkaç dakikada kırılarak internet bağlantınız ele geçirilebilir. Sadece bu da değil, bilgisayarınıza bulaşan virüsler, truva atları gibi zararlı yazılımlar sayesinde birçok kötü niyetli kişi bilgisayarınızı kötü işlerinde kullanabilir.
Bunu yapmalarının en büyük sebebi, bu tarz yasa dışı işlerde kimliklerini gizlemeye çalışmalardır. Ülkemizde bu tarz birçok kredi kartı dolandırıcılığı gibi dava araştırılmakta. Günahsız, hiçbir şeyden haberi olmayan birçok kişi mahkemeye çıkıp “Hakim bey ben anlamam bu işlerden” şeklinde kendini savunmaya çalışmakta. Bu kişilerden bir tanesi de kuzenim… Bilgisayarını kullanarak birilerinin banka hesabını dolandırmışlar. Çocuğun hayatta bildiği tek şey bilgisayarda oyun oynamak. Şimdi ise dolandırıcılık ve hırsızlıktan dolayı mahkeme mahkeme dolanıyor…
Kısacası ip adresimizi alıp “Seni sürüm sürüm hapislerde süründüreceğim” demek mantıklı değil…
Elbette ki emniyet güçleri, savcılar ve hakimler bu konu hakkında bilgileri vardır. Fakat, Soca’nın yaptığı da biraz ters olmuş. Bilmem, belki de siteyi komple kapatmak en iyisidir. Zaten şuan siteye girildiğinde Soca tarafından kontrolü alındığı ve kapatıldığı yazıyor. Kullanıcıları “Haaa bak müzik indirirsen döverim!” tarzındaki mesajları kaldırılmış durumda.
Artık kullanıcılar teknolojinin şuan geldiği noktada birçok kaynağa, bilgiye, müzik ve sinema gibi eserlere ücretsiz olarak ulaşabiliyor. Ülkemizde de benzerleri mevcut. Müzik yapımcılarının, film endüstrisinin kişisel fikrimce CD satmaktan öteye geçmeleri gerekiyor.
TTNet Müzik gibi birçok servis sayesinde ücretsiz olmasa da küçük bir ücret vererek en azından çok çok uygun fiyatlara müzik dinleyebilmekteyiz. Sanırım gelişen dünya onları albüm satmaktan çok servis satmaya doğru itecektir.
Eğer ki sanatçılar kasetlerini satmak zorunda bırakılmak yerine bu tarz servislere önem gösterirlerse sanırım onlar için çok daha faydalı, illegal için de bir o kadar büyük bir dezavantaj oluşacaktır.
Güzel tespitler, teşekkürler