Centos Üzerinde WordPress için Memcached Kurulumu -2

Önceki yazımda bir giriş yaparak siz değerli okuyucularıma konu hakkında bilgi vermeye çalıştım.  Şimdiki yazımda ise kurulum adımlarının nasıl gerçekleştirileceğini anlatacağım. W3 Total Cache eklentisi server üzerindeki Memcache ile çalışmaktadır. Bu eklentiyi sisteminize Memcached kurduktan sonra kullanabilmektesiniz. Eklenti WordPress’in müthiş SQL sorgularını ve diğer birçok işlevini cache üzerinden ziyaretçilere okutarak bir nevi SQL optimizasyonu yapmakta ve server’ınızın rahat çalışmasını sağlamaktadır. Eklentiyi…

http://wordpress.org/extend/plugins/w3-total-cache/

Adresinden indirip WordPress blogunuza kurabilirsiniz. Eklenti ayarlarında Memcached için bir bölüm göreceksiniz. Eğer server üzerinde Memcached kurulu değilse pasif olacaktır ve eklenti çalışmayacaktır. Eklentiyi sistemimize kurup gerekli olan Memcached kurulumlarına geçiş yapıyoruz.

Öncelikle wordpress blogumuzun Wp-content klasörüne yazma izni veriyoruz.

[[email protected]]# chmod 755 /var/www/vhosts/teakolik.com.tr/httpdocs/wp-content/

Aşağıdaki komut ile Yum güncellemelerini alıyoruz ve Yum ile gerekli olan paketlerin kurulumlarına başlıyoruz.

[[email protected]]# yum update

Bu komutu girdiğimizde [y/N] çıktısı vererek bazı paketleri kurmak için izin isteyecek “y” harfine basarak işlemi devam ettiriyoruz. “Complate!” Mesajını alınca işlem tamamlanmış olacaktır.

Yum ile “php-pear” paketini sistemimize kuruyoruz.

[[email protected]]# yum install php-pear

Bu komutu girdiğimizde “php-pear” kurulumu işlemi başlayacak. Sizden paket kurulumları için tekrar [y/N] çıktısı sorarak izin isteyecek. “y” harfine basarak işleme devam ediyoruz. Complate! Mesajını aldığımızda işlem tamamlanmış olacaktır.

Aşağıdaki komutları yukarıda yaptığımız gibi teker teker konsola girerek aynı şekilde diğer kurumlarımız olan “php-devel” ve “httpd-devel” paketlerini sırayle yüklüyoruz.

[[email protected]]# yum install php-devel
[[email protected]]# yum install httpd-devel

Bu işlemler bittikten sonra GCC kurulumunu yapıyoruz.

[[email protected]]# yum install gcc make

Ardından aşağıdaki komutla “Zlib-devel” kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

[[email protected]]# yum install zlib-devel

Şimdi ise Memcached kurulumuna geçebiliriz.

[[email protected]]# yum install libevent libevent-devel

komutunu girerek libevent paketini yine üstteki adımlarda bahsettiğim gibi kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Ardından aşağıdaki komutu girerek

[[email protected]]# cd /usr/local/src && wget http://monkey.org/~provos/libevent-1.4.13-stable.tar.gz && tar -xzf libevent-1.4.13-stable.tar.gz && cd libevent-1.4.13-stable

“Lib-Event” paketini indiriyoruz. Paketimiz indikten sonra kurulumuna başlıyoruz.

[[email protected]]# ./configure && make && make install

Bu komutu girdiğimizde “Libraries have been installed in: /usr/local/lib” mesajı ile karşılaşırsak kurulum tamamdır. Memcached adımına atlayabiliriz. Eğer bu mesajı alamazsak aşağıdaki komutlarla işleme devam ediyoruz.

[[email protected]]# echo “/usr/local/lib/” > /etc/ld.so.conf.d/libevent.conf
[[email protected]]# ldconfig -v

Devamını bir sonraki yazımda dile getireceğim…

“Centos Üzerinde WordPress için Memcached Kurulumu -2” üzerine 3 yorum

    • Hayır. Bunları yapmak için server’a root erişiminiz olması gerekiyor. SSH üzerinden konsola bağlanıp sisteme kurulması gerekli.

      Yanıtla

Yorum yapın