Merhabalar şuan itibariyle gece saat 01:12 ve Yüksek Seçim Kurulu internet sayfasında okuduğum kadarıyla genel olarak Evet Hayır oylaması nda % 67.54 katılım yüzdesi ile 19,410,819 Evet oyu ve 8,750,609 Hayır oyu çıkmış durumda görüldüğü gibi sandıklarında %99’u açılmış ve geriye kalan %1 de pek etki etmeyeceği için Cumhurbaşkanı’nı Halk yani bizler seçeceğiz. Ne diyebilirim ki Vatana, Millete hayırlı olsun.
Fakat anlamadığım birşey var.
- T.B.M.M ‘yi zaten halk seçmiyor mu ? Halkın seçipde o koltuklara oturttuğu vekillerimiz acaba Cumhurbaşkanı’nı seçemeyecek durumda mılar ?
- Yada şuanki hükümet bunu seçebilecek kadar güvensiz durumda mı ?
- Muhalefet’in istemediği bir Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ‘ün o koltuğa oturmaması için ortaya atılan bir Referandum birden Anayasa değişikliği paketi beraberinde oylamaya sunulması uygun muydu ?
- Neden iki soru sorulmadı ? Birincisi Anayasa değişikliği için EVET / HAYIR diğeride Cumhurbaşkanı Evet / Hayır ?
Ben Cumhurbaşkanı’nı halk seçsin istemiyorum ama Anayasa değişikliği paketindeki bazı maddelere EVET diyorum diye Evet mi kullanmam gerekiyor ?
Tuhaf.. ilginç bir o kadarda benim görüşüm olarak olmaması gereken bir durumdu diyebilirim.
Neyse hayırlısı diyelim .. Böyle yorumlayalım.. Umarım bu seçim sonucunu birileri alıp evirip çevirip içinden atraksiyonlar yapıp milletin zararına kullanmasınlar..
Millet eğer size oy verdi ve sizleri o koltuğa oturttuysa bunun hakkını verin diyebilirim.
Anayasa değişikliği paketinde neler vardı biliyor musunuz ?
- Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıldan 5 yıla indi.
- Aynı kişinin 2 kez Cumhurbaşkanı seçilebilme hakkı verildi.
- Genel seçim 4 yılda bir yapılacak önceden 5 yıldı.
- Meclisin toplantı yeterlilik sayısı 367 den 184 e düşürüldü.
Ne demek bunlar ?
Cumhurbaşkanı görev süresi ;
Artık yeni seçilecek Cumhurbaşkanı 7 yıl yerine 5 yıl görevde kalacak.. Yani en fazla 2 hükümetin denetimini ele alabilecek..
Aynı kişinin 2 kez Cumhurbaşkanı seçilme hakkı ;
Önceden Cumurbaşkanı olarak sadece 1 kez seçilebilirdiniz ve 2. kez seçilme gibi bir durum yoktu. Şimdi ise aynı kişi görev süresini bitirdikten sonra tekrar halk oyu ile 2. kez göreve gelebilecek..
Genel seçim 4 yılda bir yapılacak ;
Bunda ne gibi bir durum var ki diyebilirsiniz 5 yılda bir yapılan genel seçim süresini 4 yıla indirdiler buda bence yeterli bir süre.. 5 yılda 4 yıla göre çokda uzun değildi.
Meclisin toplantı yeterlilik sayısı 184 oldu ;
Burada dikkatinizi bir noktaya çekmiş olacağım eskiden 367 millet vekili T.B.M.M de olmazsa toplantı yapılamıyor ve karar alınamıyordu. Şimdi ise sadece 184 kişiye indirildi. Yani muhalefet partileri artık pekde önemli olmuyorlar.. Ana parti eğer 184 millet vekiline sahipse muhalefet partileri protesto edip meclis toplantısına katılmasa bile T.B.M.M karar alabilecek duruma geliyor. Yani ben bu kararı sevmedim oylamaya katılmayayım deyip meclisi tert etmek işe yaramayacak.. Herkes paşa paşa koltuğuna oturup görüşünü dile getirecek…
Gündem’in ŞEHİTLERİMİZ olması referandum’u yani seçimleri gölgede de bırakmış diyebilirim. Bıraksın bizim Cumhurbaşkanı veya Anayasa ile ilgili sıkıntımız o kadarda önemli değil…
En önemlisi ŞEHİTLERİMİZ burada Rahmetle anıyorum ve Ailelerine başsağlığı diliyorum..
Onlar ölmedi Onlar ŞEHİT.. Öyle yüksek bir mertebeyi rabbim bizlerede nasip etsin…
Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde,
Ey yolcu, şu toprak için can veren erler.
Hakk’ın bu velî kulları taş türbeye girmez,
Gufrâna bürünmüş, yalınız Fâtiha bekler.
M. Akif Ersoy Hilvan, 27 Kûnunevvel 1340 (1924)
Başka bir ülkenin 1 askerine bişi olsa dünyayı yerinden oynatırken …
İsrail bir askerine taş attılar diye Filistine bombalar yağdırırken
ABD bir askerine ateş ettiler diye IRAK ‘ı kana bularken..
Biz yıllardır ŞEHİT veriyoruz nereye kadar sürecek ?
Siz gidip Cumhurbaşkanı Anayasa ile uğraşın…
22 yıldır açık olan kanayan bu yaraya ne zaman ilaç sürülecek ?
YSK nın Web sitesinde sonuçlara bakmak için girdim ama Firefox desteği yok inanabiliyor musunuz ?
Verilen EVET oyları hangi durumlarda kullanılacak belli değil. Yani EVET oyu verenler şuursuzca oy kullanmış oldular.
AKP bu EVET oylarını kendi istediği zaman istediği değişikliği yapmak için kullanacak. Zaten bu yüzden referandumu oldu bittiye getirmediler mi?
Hele ki 187 yeter sayısı ne kadar vahim bir durum. Bundan böyle iktidar partisi hiçbir kanun değişikliğini başka partilere sormadan, onların katılımını beklemeden yapabilecek.
Peki bu ne demek? Ben diğer partilerin ve diğer partilere oy veren Türk halkının görüşlerini önemsemiyorum demek. 187 sayısı ne kadar düşük bir rakam. Ve bu millet bu değişikliğe “şuursuzca” Evet dedi. Ne kadar cahil ve siyasetten uzak bir halkımız var.
Şimdiye kadar yapılan bütün Cumhurbaşkanlığı seçimler hep krizlerle gerçekleşti. Son seçim de bunun bariz örneklerinden biri. Şimdiye kadar uygulanmayan maddeler, akla hayale gelmeyecek şeyler üretti bir kısım zerzevat. Hükümet de “Madem öyle, gel böyle” dedi ve en doğru kararı verdi.
Meclisi seçecek kadar iradesi olan halkın kendi Cumhurbaşkanını da seçebilecek kadar iradesi vardır. Ha sizin yoksa seçime katılmazsınız, olur biter.
187 hiç de vahim bir durum değil. Hem iktidar partisinin kanun değişikliği vs. gibi işlemleri yapmaya % 15’lik muhalefetten daha fazla hakkı vardır. Yoksa siz 100 milletvekili ile meclisin kilitlenmesinden, karar alamaz hale gelmesinden mi yanasınız!
Ayrıca 367 sayısı şimdiye kadar toplantı yeter sayısı olarak hiç kriter olarak alınmadı. Sadece bazı özel durumlar için (Cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa değişikliği vs.) gerekli bir sayı. Yoksa meclis zaten birçok amaç için 184 milletvekili ile toplanıyor. Şimdi bu rakam her zaman için geçerli oldu.
Bizim sorunumuz ne biliyor musunuz:
“HERKES KENDİNİ UZMAN, ALİM SANIYOR”
Tıpkı bilmeden, kulaktan dolma, kahvehane ağzı ile yazı yazan sizler gibi.
Halka cahil demek ve yaşadığı insanları bu şekilde eleştirmek bence cehaletin kendisidir. En azından halk cahil olsa bile bu da yine halkın içinde kendisini eğitimli olarak gören asıl cehalet içindeki insanların hareketsizliğinen kaynaklanır. Sonuç itibariyle demokrasi adına halkın kararlarına saygı duymak gerekir. Eğer bir sıkıntınız varsa halkı neden siz bilgilendirmiyorsunuz? Bunun yerine halka cahil demek ne kadar doğru bir davranıştır?
Yaşanılanlar şuursuzluk değil aksine tam bir şuur örneğidir. Halk ülkenin önünü tıkamaya çalışan bir siyasi anlayışa karşı tepkisini göstermektedir. Bu da halkın ne kadar bilinçli olduğunun ve ülkemizin önünü açmak istediğinin açık bir göstergesidir.