Eğitim Bilişim Ağı

egitim-bilisim-agiBir süre önce hatırlarsanız Fatih Projesi hakkında birkaç yazı yazmıştım.  Merak ediyorum, şu sıralar Fatih Projesi ne alemdedir? Umarım devlet bu konuda kendinden beklenileni fazlası ile yerine getiriyordur.

Artık öğrenciler tabletlerle okula geliyor. Kalın, ağır, kocaman kitaplar yerine ince ve hafif bir tablet kullanarak, kocaman kütüphaneleri minicik SD kart hafızaları ile yanlarında taşıyabiliyorlar.

Dünyaya erken gelmişiz be kardeşim!

Pilot bölgelerde test edilen projede, eski basılı kitaplara göre, dijital dünyanın bir nimeti olan tabletler büyük bir üstünlük oluşturacak, umarım geleceğe daha büyük umutlarla bakabileceğiz.

Bugün sizlere aslında Fatih Projesinden değil, EBA (Eğitim Bilişim Ağı) portalından bahsetmek istiyorum. Eğitim içeriği olarak eğlenceden habere, spordan videolara kadar birçok konuda içeriğin, makalenin ve anlatımların yer aldığı Fatih Projesinin bir ürünü olarak karşımıza geliyor.

EBA aslında Fatih projesinin ortaya çıkardığı bir girişim olarak düşünülebilir. EBA üzerindeki içerikler tamamen yazarların oluşturduğu ve portala ait içerikler olarak karşımıza geliyor. Kısacası standart bir haber portalı değil, kendi içeriklerini üreten bir portal.

Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformu olarak karşımıza çıkıyor. Platform okulda, evde ve mobil dünyadayken ihtiyaç duyulan her yerde bilgi ve teknoloji araçlarının kullanımını destekleyen doğru içerikler sunmaya çalışan bir kütüphane.

MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA’da yayınlanırken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunabiliyor.

Öğretmen merkezli eğitimden sıyrılıp öğrenci merkezli eğitimin hayata geçirilmesi düşünülen EBA projesi, iyi hazırlanmış kaynakları süzüp araştıran, yorumlayan ve bilgiden bilgi üretebilen bireyleri yetiştirmeye yardımcı olabilir.

Bunların yanı sıra veliler de çocuklarına verilen eğitimleri EBA platformu üzerinden takip ederek katkıda bulunabilme imkanına sahipler. EBA üzerinde…

  • Farklı, zengin ve eğitici içerikler sunmak,
  • Bilişim kültürünü yaygınlaştırarak eğitimde kullanılmasını sağlamak,
  • İçerikle ilgili ihtiyaçlarınıza cevap vermek,
  • Sosyal ağ yapısıyla bilgi alışverişinde bulunmak,
  • Zengin ve gittikçe büyüyen arşiviyle derslere katkı sağlamak,
  • Bilgiyi öğrenirken aynı zamanda yeniden yapılandırabilmek ve bilgiden bilgi üretmek,
  • Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri de kapsamak,
  • Bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime el birliğiyle yön vermelerini sağlamak,
  • Teknolojiyi bir amaç olarak değil bir araç olarak kullanmak amacıyla tasarlanan sosyal bir eğitim platformu olması amaçlanmış.

Haberler kategorisi üzerinde öğrenci ve öğretmenlerin yapmış olduğu çalışmalar duyuruluyor. Yapılan her türlü etkinlik ya da haber değeri taşıyan işler EBA üzerinde haberler bölümünden yayınlanıyor.

E-kital & Dergi kategorisi üzerinde derslerde kullanılan kitapların PDF formatında tabletlere indirmek düşünülmüş. Bununa yanı sıra sınıflar içerisinde bulunan e-tahtalar üzerine de indirilebiliyor.

Video modülü, görsel ve işitsel olarak eğitim amaçlı videoların yayınlandığı kategori olarak karşımıza çıkıyor.  Destek, kişisel gelişim, belgesel, çizgi film, rehberlik, meslekî eğitim gibi alanlarda bireysel ve toplu öğrenmeyi destekleyen video programlarının yer aldığı bu modülde kimya dersinden matematik dersine, dil ve anlatım dersinden İlköğretim Hayat Bilgisi’ne kadar geniş bir yelpazeye hitap edebiliyor.

Video gibi bir de ses kategorisi mevcut bu kategori üzerinde ses tabanlı ders destek, kişisel gelişim, tarih ve kültür programları, sesli kitaplar, yabancı dil dinleme metinlerini tabletinize veya USB playerler üzerine indirilebiliyor.

Görsel kategorisine baktığımızda ise,  Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü arşivinden seçilen fotoğrafların barındırıldığını görüyoruz. Derslerdeki görsel malzemelerin zenginleştirilmesi amaçlanan bu kategori üzerindeki görsel materyalleri kullanılabiliyor.

Bunların yanı sıra EBA’nın birçok özelliği mevcut. Ayrıca halen geliştirilmekte olan birçok modül yakın bir zamanda hayata geçirilmeyi bekliyor.

Çağımız teknoloji dünyası…

Bilgi artık anlık olarak, internet dünyasında erişebilir durumda. Öğrenciler için yepyeni teknolojiler, eğitim dünyasına farklı bir bakış açısı getiriyor. Fakat bu kadar karmaşık bir dünya içerisinde doğru bilgiye ve yararlı bilgiye ulaşmak zordur.  Mesele doğru bilgiye ulaşabilmektir.  Eba’nın aslında en büyük katkısı doğru bilgiyi öğrencilere sunmaktan geçiyor.

Şuanda test yayını yapmakta olan EBA, öğrencilerin, öğretmenlerin ve gençlerin destekleri ile daha da büyüyeceği ön görülüyor. Çekilen video dersler, sunumlar, projeler, makaleler büyük bir havuz şeklinde EBA üzerinden yayınlanmaya devam edecek. Bir süre sonra da dijital bir kütüphane haline gelecektir.

EBA MEB’in bir projesi yani resmi bir platform olduğu için kullanıcıların istekleri ve paylaşımlarının değerlendirilmesi bakımından farklı bir değerlendirmeye tabi tutuluyor.  Doğru bilgi ve kaynak olacağı düşünüldüğü için bir sosyal ağ ya da Wikipedia gibi düşünülmemelidir. Yetkililerin ise bu durumun farkında olarak, içeriklerin uzmanlar tarafından incelenerek yayınlanacağını düşünüyorum. Şuan itibari ile daha çok yolun başında duruyor ve hızla ilerlemesi gerekiyor.

EBA okul öncesinden liseye kadar çok geniş bir kitleye hitap ediyor.  Bu kadar içeriği birbirlerinden ayırıp, ilgili kişiye yani tabletlerin ya da bilgisayarların başındaki kişinin ilgi alanına göre sınıflandırılması gerekliyor. Test yayınından çıkıp, gerçek yayına geçtiğinde öğrencilerin aradıkları kriterlere göre, ya da onları tanıyabilecek bir sistem haline gelmesi daha çok tercih edilmesini ve daha iyi bir eğitim sunabilmesini sağlayabilir.

Şuan için birçok hata ve eksiklik tespit ettim. Bu eksiklikleri öğrenciler, öğretmenler ve biz diğer kullanıcıların iletmesi için de bir bildirim bölümü oluşturulsaydı belki daha hızlı bir şekilde hayata geçebilirdi. Henüz yolun başında olmaları elbette ki bürokrasi gibi engelleri aşmaları zaman gerektirecektir.

Umarım bu ve bu tarz projeler daha fazla hayatımıza girer ve daha büyük Türkçe kaynaklara sahip olabiliriz. EBA projesinde emeği geçen herkese teşekkürler.

http://www.eba.gov.tr

“Eğitim Bilişim Ağı” üzerine 2 yorum

  1. Hem liseden 1 yıldır mezun olmamdan hem de babamın öğretmen olamasın dolayı bu konuların az-çok içindeyim. Bence bu fatih projesi kötü giden eğitimi daha da kötü yapacak. Çünkü kafa yapısı olarak halen bu olgunlukta olmadığımızı düşünüyorum. O tabletler ele geçtiği akşam Google’de aranılacak ilk şey tabletin şifresinin nasıl kırılacağı.

    Yanıtla
  2. Gerçi tüm bölümler yok ama; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi’nde Açıköğretim Fakülteleri ile biz de şimdiki zamanın olanaklarından yararlanabilir ve “Bu dünyaya erken gelmişim” demekten kurtulabiliriz.

    Yanıtla

Yorum yapın