Son yılların modası elektrikli otomobiller. Teknolojinin son hızla ilerlediği şu günlerde karşımıza sıklıkla elektrikli otomobillerle ilgili haberler geliyor.
Benzin yerine elektrik…
Elektrikli araçlar ilk piyasaya çıktığında tüketiciler tarafından ilgi ile karşılandı. Hala da öyle, birçok firma artık elektrikli araçlarını üretmeye ve satmaya başladı. Avrupa ülkelerinin birçoğunda ise bu araçlar resmi olarak trafikte yer alabiliyor. Ülkemizde de yasalar ve özel kanunlar çıkartılarak bu araçların trafiğe girmesi ve ithalatları için çaba verilmekte.
Elektrikli araçlar iyi güzel hoş da…
Fiyatları, tasarrufları, ergonomileri, doğa dostu olmaları, minimum tamir bakım gibi avantajlarını bir kenara bırakırsak aslında ufak bir sorunları olduğunu söylemek isterim.
Sessizler!
Yakıt olarak elektrik kullandıkları ve tamamen elektrik motoru ile çalıştıkları için sessiz olarak piyasaya sürüldüler. Sessiz olmak avantajdan çok bir dezavantaj haline geldi. Avrupa’da bu bir sıkıntı haline geldi. Aslında sessiz olmaları harika, mükemmel bir özellik fakat araçlar trafikte o kadar sessizler ki yayalar aracın sesini duymadıkları için yollara atlamakta ve kazalara yol açmaya başladı.
Ardından da elektrikli araçlar için yapay motor sesleri üretildi…
Şimdilerde bütün elektrikli araçlarda yapay bir motor sesi üretiliyor. Evet yanlış duymadınız. Trafikte sessiz olmak bir kaza sebebiyeti. Bunun önüne geçmek için ise özellikle yayaların güvenliği için otomobil markaları yapay sesler üreterek araçlarına koymaktalar.
Bu firmalardan bir tanesi de Audi. Audi’nin e-tron modelleri sessiz elektrikli motorları için özel olarak akustik laboratuvarlarda mühendisler ve müzik uzmanları tarafından araçlarına özel motor sesi geliştiriyorlar.
Markanın merkezi Almanya’nın Ingolstadt kentinde oluşturulan akustik laboratuarında, mühendisler ve müzik adamları, Audi’nin elektrikli otomobil teknolojisi e-tron için motor sesi besteliyor.
Otomotivin geleceği olan elektrikli otomobiller, giderek yaygınlaşırken, bu teknolojinin öne çıkan özelliklerinden biri olan sessizlik, bazı durumlarda kullanıcılar ve yayalar için yarardan çok zarar sağlıyor. Elektrikli motorların sessizliği, şehir yaşamını daha çekilir hale getirmesinin yanında özellikle şehir içinde yayalar için de güvenlik sorunu oluşturabiliyor.
Karşıdan karşıya geçen veya yaya geçidinde bekleyen yayalar, elektrikli otomobilleri duymayacağı için birçok riskle karşı karşıya kalabiliyor.
Firmalar yüzlerce saat araştırma, geliştirme, miksaj ve yaratıcı çalışmanın ardından, akustik laboratuarında motor sesi yapay olarak üretiliyor. Uzmanlar, bilim kurgu filmlerindeki uzay mekiği seslerini andıran geleceğin motor sesini elde etmek için bilgisayar programlarından yararlanıyor.
Audi’nin E-tron’larda yer alan kontrol ünitesi, dışarıya verilecek sesi, aracın hızını, devir gücünü, yük miktarını ve daha onlarca veriyi hesaplayarak oluşturuyor. Ses, dışarıya mili saniyeler içinde aracın şasisine yerleştirilen hoparlörler yardımıyla veriliyor. Hoparlörler normal durumda 8 ila 10 Watt gücünde bir ses çıkışı sağlıyor. Bu rakam uç durumlarda 40 Watt’a kadar çıkabiliyor. Audi her e-tron modeli için, onun imzası olacak ve karakterini yansıtacak motor sesi geliştiriyor.
Düşünsenize önümüzdeki yıllarda üretici firmaya “benim aracım uzay mekiği sesi çıkarsın” şeklinde sipariş vereceksiniz…