Merak etmeyin, size elektrik vermekten bahsetmiyorum. Bahsetmek istediğim şey, giyilebilir teknolojiler ile vücudun İnternet’e bağlanması!
Hiç düşündünüz mü?
Akıllı saatler, akıllı yüzükler, akıllı gözlüklerden sonra giyilebilir teknoloji dünyasının nereye gittiğini?
Hiç uzağa gitmeye gerek yok… Artık bu teknolojileri kullanmaya başladık ve bir sonraki adımımız, sağlık bilgilerimizi bu teknolojiler ile kontrol etmek olacak!
Yani gözlüğünüz, bilekliğiniz, saatiniz akıllandığı zaman vücudunuza giyinerek, İnternet ile bütünleşmeye başlıyorsunuz. Artık akıllı saatiniz veya akıllı bilekliğiniz kalp atışlarınızı izlemeye başlıyor. Nabzınızın kontrolü yanı sıra, birçok sağlık bilginiz ve gün boyunca yaptığınız hareketler kayıt altına alınmaya başlıyor.
Internet Of Things…
Internet Of Things kavramı, “Makinelerin İnternet’i” ya da “makinelerin akıllanmaya başlayarak İnternet üzerinden birbirleri ile konuşması” olarak tanımlıyoruz.
Masa saatiniz akıllanıyor, arabanız akıllanıyor, eviniz akllanıyor ve şöyle bir senaryo ortaya çıkıyor!
Yarın sabah 9:00’da bir toplantınız var ve masa saatinizi 8:00’a kurduğunuzu hayal edin. Masa saatiniz akıllandığı yani İnternet’i kullanarak arabanız ile iletişim kurarak, hava durumunu ve trafik yoğunluğunu kontrol ediyor…
Sabah yağmurlu bir gün saat 7:15, köprüde bir kaza var ve trafik sıkışmaya başladı. Masa saatiniz hava durumunu kontrol ettiğinde bu verileri hızlıca analiz ederek, toplantıya geç kalacağınızı hesaplıyor. Bu sebeple, sizi 8:00’da kaldırmak yerine 7:30’a alarmı geri çekiyor ve yarım saat erken kaldırıyor. Üstelik, arabanız ile iletişime geçip, motoru 7:45’de çalışır hale getirmesini istiyor!
Düşünsenize, masa saatinizin İnternet üzerinden hava durumunu ve trafiği kontrol ettiğini? Çok güzel olurdu değil mi?
Bu anlattığım artık hayal değil, çok yakında karşımıza çıkacak bir akıllı ev teknolojisi! Peki bu teknolojiyi giyinmeye başladığımızda neler olacak?
İşte bu noktaya dönüp, dönüp takılıyorum!
[kirmizi]Bedenlerimizin İnternet’e bağlanması acaba güvenlik riskleri ortaya çıkartacak mı?[/kirmizi]
Kaspersky Lab bu konuta bir araştırma yaparak, vücutlarımızı İnternet’e bağlama durumunda neler olabileceğini düşünmüş ve İsveçli biohacker topluluğu BioNyfiken ile bir ekip oluşturmuş.
Soru şu; Vücutlarımızın büyük miktarda kişisel, ele geçirilebilir veri içermesine izin verirsek, endişelenmemize gerek var mı?
Bilim kurgu romanlarına konu olan teknolojik cihazlarla desteklenmiş insanların sayısı 2015 yılında oldukça artmış olacak. Özellikle de teknoloji ucuzlamaya başlayarak son tüketici için cazip hale gelmesi bu durumu bariz olarak ortaya koyacaktır.
Birçok kişi kalp pilleri kullanıyor. İnsulin pompaları, işitme cihazları ve derin beyin uyarım sistemleri gibi vücuda yerleştirilebilir tıbbi yardım cihazları uzun süredir kullanılıyor. Internet Of Things kavramı ile de bu cihazlar birbirleri ile iletişim halinde olacak.
Nabzınızı ölçen akıllı bileklik, kalp düzensizliğinizi fark edip, hesaplama yaparak, GPS koordinatlarını tespit edip, ambulansa ve doktorunuza durumunuzu haber verebilir bir hale geldi.
Tek bir el hareketiyle kapı kilitlerini kontrol etmek, alışveriş yapmayı ve bilgisayar sistemlerine erişim sağlamayı olanaklı hale getiren akıllı implantlara sahip insanların sayısı giderek artıyor.
Vücutlarımızı İnternet’e bağlayarak büyük miktarda kişisel, ele geçirilebilir veri içermesine izin verirsek, endişelenmemize gerek var mı?
Peki bir ülkede, bu akıllı bileklikleri ya da birbirleri ile konuşabilen giyilebilir teknolojileri hackleyen bir kişi elde ettiği verilerle neler yapabilir?
Sanırım yakın bir gelecekte kişisel verinin güvenliğinden çok, ülkede akıllı bileklik kullanan kişilerin yüzde kaçının kalp hastası olduğu, yüzde kaçının ne tür hastalıklara sahip olduğu, yüzde kaçının…
Düşünmek lazım!
Apple’ın akıllı saati bizim kalp atışlarımızı takip ederken, ülkede de bu cihazdan 1 milyon satış yapmışken, birileri Apple’ın sağlık verileri sistemini ele geçirirse neler olabilir? Ya da vücudunuzdaki kalp pillerine erişen bir hackerın merkezden bir komut göndererek işlevini durdurmasını sağlamak?
Sanıyorum ki yakın bir gelecek, güvenlik konusunda çok daha ciddi noktaları gözler önüne seriyor olacak!