Bu akşam Twitter’dan gelen bir soru üzerine yazmak istediğim bir konu olan Google’ın http://www.google.com/webhp?hl=xx-hacker sayfasından bahsetmek istiyorum.
Birçok forumda daha önce görmüştüm. Bu sayfaya girenler “Google Hacklendi” gibi bir hayale kapılıp, hemen konuyu açıyorlar. Birçok forumda hatta kocaman Antivirüs firmalarının tartışma sayfalarında bile http://www.google.com/webhp?hl=xx-hacker adresini sorup, “Google hacklendi mi?” sorusunu soranlar var.
Lamerler Google Hacklendi gibi yorumlar yaparken bazıları da sayfalarca yorum yazarlar bu tartışmaların altına….
Hiç “leet” veya “l33t”i duydunuz mu?
Leet veya Leetspeak olarak bilinen alternatif olarak İnternet üzerinde kullanılan bir dil vardır. İngilizce’ye alternatif olarak kullanılan bir dil olduğunu söyleyebilirim. Bu dil İnternet üzerinde kullanılıyor ve bazı harflerin yerine ASCII dediğimiz karakter ya da rakamlar kullanılarak bir nevi kelimeler şifreleniyor.
TEAkolik yerine T3Akol1k gibi yazmak gibi…
Yani Leet dilinin L33t olarak yazılması ya da Eleet yerine 3l33t yazarak şifrelemek gibi düşünebilirsiniz. Hackerlar alfabeler, sayılar ve sembolleri birlikte kullanarak bu tarz bir dil kullanırlar.
Hani şu Emo’lar var ya!
Aşkım yerine A$kim yazarlar, kendine iyi bak yerine kısaltırız ya çoğu zaman kib yazarlar aynı mantıkla düşünebilirsiniz. Google’ın özel olarak hazırladığı bu sayfa da benzer bir dili kullanarak oluşturulmuştur.
Uzun senelerdir de aktif bir sayfadır. Pek fazla bilen olmadığı için, bu bağlantıya bir şekilde ulaşan kişiler hemen panik yapmaya başlarlar!
Google Hack’lendi mi?
Wikipedia üzerinde Leet dili ile ilgili geniş bir açıklama bulabilirsiniz. Bahsetmiş olduğum sayfa da bu dili kullanan Hacker’lar için özel olarak hazırlanmış bir sayfadır. l337 denilen bir akımın yarattığı veya getirdiği bir sayfa olarak da tanımlanabilir.
Bence Emo’lardan pek bir farkı yok!
Google’ın sadece ülke dillerine çevrilmiş olduğunu mu sanıyorsunuz?
Nasıl ki Rusça için Google’ın Google.ru, Türkçe için Google.com.tr, Fransızca için Google.fr gibi o dillere özel çevrilmiş sayfası varsa, Leet gibi bazı İnternet ortamında oluşturulan ve kullanılan diller için de Google’ın çevirilerini ve yerelleştirmelerini görmek mümkün!
Hatta Klingon dili için bir sayfası bile var!
Uzay Yolu hemen bu dili hatırlayacaktır. Hatırlarsanız Uzay Yolu evreninde Klingonlular tarafından konuşulan bir dil vardı. Star Trek filminde “Scotty” karakterinde ilk olarak bu dil karşımıza çıkmıştı. Şimdilerde birçok filmde, filmlere özel diller uydurulabiliyor. Hatta daha da ötesine geçilip, yeni bir dil yaratılıyor!
Google’da kıyak yapmış!
http://www.google.com/intl/xx-klingon/ sayfası halen daha aktif olarak kullanılıyor. Sadece bunlarla da kalmıyor. Google üzerinde,
http://www.google.com/intl/xx-klingon/
http://www.google.com/intl/xx-bork/
http://www.google.com/intl/xx-elmer/
http://www.google.com/intl/xx-piglatin/
http://www.google.com/intl/xx-hacker/
Dilleri için çevrilmiş özel sayfalar bulabilirsiniz. Kısacası Google sadece ülkeler için değil, filmler içinde kullanılan, uydurma diller için bile sayfalar oluşturabiliyor.
Google’ın farklı dillerde hizmet vermesi müthiş bir hizmet!
Fakat bazı durumlarda hele ki yukarıdaki bağlantıları kullanıcılar gördüklerinde şaşırabiliyorlar. Hatta McAfee gibi dev antivirüs firmalarının tartışma panolarına Google Hacklendi mi? Sorusunu sorabilecek kadar heyecan yapanlar var. Hackerlar için Google’ın yapmış olduğu H4x0r dilindeki özel sayfa da http://www.google.com/webhp?hl=xx-hacker bu durumlardan biri…
Panik yapmaya gerek yok 🙂
Biz bu dile c0vb0y dili diyoruz :))
Bir de “Z” kültürü var. C0vb0yz gibi 🙂
Bir de kısmi de olsa camelCase yazım tarzı var.
Microsoft’cu oralarak Çalışmayı işterim