Instagram Aralık ayı itibari ile aldığı bazı kararları uygulamaya başladı. Bunlardan bir tanesi de sahte hesapların kapatılması… Instagram daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve kalitesini artırmak için sahte hesaplara savaş açmış durumda. Son birkaç gündür de etkilerini gözle görülür bir biçimde yaşıyoruz.
Instagram, kullanıcılarına “takipçi sayınızda değişiklikler olabilir” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Aslında bunun manası çok açık, sahte hesapları tespit edip bir bir kapatacağız. Bir anda takipçi sayınız düşmeye başlarsa panik yapmayın…
Benim on bin takipçim var egosu…
Yoksa panikleyin mi demeliydim?
Son dönemde Twitter ve Instagram için takipçi satan birçok kişi ya da firma türedi.
_ Bin takipçi yüz lira abla gel kaçırma gel! Sen de fenomen ol! Üstelik birkaç dakika içerisinde…
Şeklinde spam mesajlara boğuluyorduk. Instagram buna çok fazla sessiz kalmıştı. Artık bir dur demeli diye düşünüyorduk. Birçok kişi de Instagram neden buna izin veriyor? Şeklinde sorgulama yapıyordu. Sonunda sıkı bir temizliğe giriştiler ve büyük birçok hesabın, 3/1 oranında 3/2 oranında düşüş yaşadığını görmeye başladık.
Instagram bir yandan aktif olmayan hesapları kapatırken, diğer bir yandan da üçüncü parti uygulamalarla sahte hesaplar satın alanların önünü kesmeye başladı.
Yapılan iş aslında bir nevi temizlik…
Sadece pasif, satın alınan veya sahte hesapları kapatmıyor. Başkalarının fotoğraflarını yükleyen ya da telif haklarını ihlal eden hesapları da kısacası Instagram’ın kurallarına uymayanları da bu temizlik hareketi ile birlikte durduruyor.
Anlaşılan o ki, Instagram 2015 yılına temiz ve daha güzel bir adım atmak istiyor.
Yalnız bu temizlik, sahte fenomenleri bayağı üzecek gibi…
Bir anda karşımıza on binlerce hatta yüz binlerce takipçi ile çıkan adını, sanını duymadığımız sahte fenomenleri bir çırpıda temizlemeye başladı. 80 bin, 100 bin takipçili birçok hesabın 10 binlerin altına düşmeye başladığını görüyoruz.
Temizlik öncelikle büyük hesaplarda başlatıldı. Yakında küçük hesaplarda da bu temizliğin devam edeceğini düşünüyorum. Kısacası 2015 yılına tertemiz, mis kokulu bir Instagram ile merhaba diyeceğiz…
Peki bugüne kadar neden ses çıkarmadılar?
Kanaatimce bu sorunun cevabı çok basit. Instagram için bu bir pazarlama stratejisiydi. Diğer sosyal ağlarda da benzer durumları gördük. Öncelikle gelene geçene merhaba buyur diyorlar. Sistemde ne kadar çok kullanıcı varsa, o kadar büyük bir platformuz şeklinde kendilerini lanse ediyorlar. Ta ki hedeflerine ulaşıncaya dek… Sonrasında temizlik yaparak sistemin kalitesini artırıyorlar. Önceleri işi bu kadar sıkı tutsalar emin olun bu kadar büyük rakamları telaffuz etmeleri biraz zor olurdu. Sistem büyüyüp, kendini ispat edince ortada sahte hesap bırakmadan, sıkı kurallar koyarak yollarına devam ediyorlar.
Aynen Google’ın Android Market üzerindeki pazarlama stratejisi gibi…
Hatırlarsanız Android market, bugünkü adı ile Google Play bir ara ağzına kadar virüs kaynayan, kıytırık, sahte ve işe yaramaz uygulama doluydu. Antivirüs firmaları neredeyse “Android işletim sistemli akıllı telefon kullanmayın” diye açıklama yapmaya başlayacaklardı! Ta ki, Apple’ın mağazasının büyüklüğüne erişip, hatta geçinceye kadar! Sonrası mı? Sonrası malum, artık Google Play’e eskisi gibi virüslü veya sahte uygulama yüklemek kolay değil! Google’da Apple gibi marketine kurallar koymaya ve sıkı denetimler yapmaya başladı… Sahte uygulamaların birçoğunu kaldırdı.
Onların rakama, büyüme rakamlarına ihtiyacı vardı ve hedeflerine ulaştılar. Şimdi ise benzer bir stratejiyi Twitter ve Instagram’da uyguladıklarını görmek şaşırtıcı olmasa gerek?
Gerçek fenomenler de hak ettikleri değeri görmeye başlar artık. Darısı Twitter‘ın başına… Ne dersiniz?
Tweeter da olsa keşke.
Twitter bu konuda patladı.Geçenlerde okuduğum bir araştırmada TR verilerinde Twitter kullanımının azaldığı, Instagram ve Google+ artışta olduğu yazıyordu.
Twitter ‘ı gören Instagram bence erken önlem aldı ve gelecekte bunun etkisini pozitif olarak alacağını düşünüyorum.Hatta böyle giderse Twitter kullanımı giderek eriyebilir..
çok doğru tespitler..