Kendi cihazını getir? İlk başta hoşunuza gidebilir. Hatta, iş yeri için patronların daha da çok hoşlarına gidecek bir kavram! Patronlar birçok maliyetin altından kalkarken, kullanıcılar da kendi bilgisayarlarını kullanarak daha rahat edecekler…
Benim düşüncem bu yönde değil…
Bir kere patron olsam buna asla izin vermem! Tamam belki birçok yeni cihaz almaktan kurtuluyorsunuz… Ancak yeni maliyetler kaçınılmaz! Üstelik kullanıcıların büyük bir kısmı lisanssız yazılım kullanıyorsa?
Peki IT sorunları, güvenlik… bakalım aşağıdaki gibi bir bülten var. Ben daha sonra görüşlerimi yine buradan dile getireceğim…
Bülten; Intel Security, çalışan profesyonellerin nasıl çalıştığı, nerede çalıştığı ve çevrimiçi gizlilik ve verilerin korunmasına ilişkin tutumlarının ne olduğunu araştırmak üzere gerçekleştirdiği küresel bir anketin sonuçlarını yayımladı.
Anketin sonuçlarına güvenlik perspektifinden bakıldığında, çalışanların çevrimiçi ortama katıldığı riskli bir davranışın, işverenler için de olumsuz sonuçlar doğurabileceği anlamına geliyor. Ayrıca, çalışanlar iş için kendi cihazlarını kullanarak, tüm son noktalar yeteri kadar güvenlikli değilse şirket verilerini de riske atıyorlar.
MSI Research tarafından Intel Security adına gerçekleştirilen bu anketin sonuçları şu şekilde:
- Anket yanıt verenlerin dörtte üçünden fazlası (%78), kişisel cihazlarını işle bağlantılı faaliyetlerde kullandığını ifade etmiştir
- Çok daha fazla katılımcı (%79) kişisel çevrimiçi aktivitelerini şirket cihazlarında gerçekleştirdiğini belirtmiştir
- Çalışanların %40’ı evden veya “herhangi bir yerden” çalışmaktadır
- Katılımcıların %65’i, şirket cihazlarında kişisel verilerin korunmasından bilgi işlemin sorumlu olduğunu düşünmektedir
- Ankete yanıt verenlerin %77’si işverenlerinin tüm önemli verileri korumak için gereken tüm önlemleri aldığı konusunda kendilerini çok güvende veya güvende hissetmektedir.
- İşyerindeki faaliyetlerin %61’i kişiseldir, gizlidir veya özeldir.
Şirketlerin Bilmesi Gerekenler:
- İş birimleri, “Bring Your Own Device” (BYOD) (Kendi Cihazını Getir) politikasını istekli bir şekilde kucaklamıştır ancak bilgi işlem departmanları genellikle bu politikayı biraz kaygıyla karşılamaktadır. Uygun kontroller ve politikalar uygulanmadan, bilgi işlem departmanları kullanıcıların kendi tüketici cihazlarını kurumsal ağa getirmelerine izin verilmesi halinde belirli miktarda kaos, düzensizlik, veri kaybı ve güvenlik riski potansiyeli olabileceğini düşünmektedir.
- BYOD işgücünüzü güçlendirebilir. Kurumsal ağa ve verilere herhangi bir zamanda kendi istedikleri cihazlardan herhangi bir yerden erişebilme imkanıyla, çalışanlarınız daha fazla esnekliğe sahip olacak ve daha üretken olacaktır.
- BYOD, ekonomik olarak da avantajlı olabilir. Büyük ve orta ölçekli şirketlerde daha yaygın olmakla birlikte, bilgi işlemin işgücüne uyarlanması küçük şirketlerde de bütçe açısından yerini almaya başlamıştır. Pek çok şirket cihazlarından uzaklaşmaya ve tek bir basit sebepten dolayı yani uygun şekilde uygulanırsa maliyeti düşüreceği için BYOD modelini kullanmaya başlamıştır.
- BYOD özellikle mobil cihazlara yönelik yeni iş uygulamalarının geliştirilmesinde inovasyon için itici güçtür. Örnek olarak iş cetvelleri, yer check-in/check-out’ları ve çalışanların self-servis İK uygulamaları ve diğerleri verilebilir.
- Mobil kullanıcıların çoğu kendi cihazlarının güvenliğini yönetme konusunda genellikle çok fazla kaygı duymazlar. Daha çok iş yapma ve iletişim konusundan dolayı çok meşguldürler. Ancak, çoğu zaman bilinçli olmamaktan dolayı şirketinizi riske atabilecek şekilde kullanıcıların yaptıkları ve yapmadıkları pek çok şey vardır.
Intel Security Türkiye ve Azerbeycan Bölge Müdürü İlkem Özar bu anket sonuçlarını “Katkıları yadsınamayacak olan BYOD kullanımında önemli olan, şirketlerin bu cihazları da sisteminin bir parçası olarak görerek, gerekli güvenlik uygulamalarıyla bu cihazları da güvenli hale getirmesi ve endişe yaratan konuları gidermesidir.” açıklamasıyla değerlendirmiştir.