Led Ampul Yalanları!

Günümüzde LED teknolojisi giderek yayılmaya ve kullanılmaya başladı. Özellikle de maliyetlerin aşağılara çekilmesi halkın alım gücünü kolaylaştırıyor. Diğer bir yandan belediyeler ve diğer devlet kurumları da sokak aydınlatması gibi konularda LED teknolojilerine göz kırptıklarını söyleyebiliriz.

Ancak bir teknoloji popüler olduğu zaman o teknoloji hakkında birçok dedikodu da yayılmaya başlıyor. Pek çok kişinin bu konu hakkında yanlış bilgilere sahip olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım bana LED ampullerin radyasyon yaydığını söylemesi ile ona tekme tokat daldığımı söylemeden geçemeyeceğim.

  • LED Ampuller Kanser Yapar! Çevreye Zarar Verir Yalanı!

Sanılanın aksine LED lambalar sağlığa zararlı değildir. Çevreye radyasyon yaymazlar! Geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilirler, çevreye zararları olmaz. Ayrıca insan gözüne zararlı değildir ve zararlı ışınlar yaymaz. LED lambalar titreşimlere sebep olmaz, elinizi öyle yakacak derecede ısı çıkartmaz. Kırıldıkları zaman içlerinden elektronik devre çıkar. Aslında tasarruflu lamba diye yıllardır bize satılan ampuller adamı kanser eder! Çevreye de zararlıdır. Kırıldıkları zaman çocuklarınızdan uzak tutmanız gerekir. Floresan ve sodyum lambaların içlerindeki gazlar tehlikelidir. Direk solumak sağlığa ciddi zararlar verebilir. Led lambalarda böyle bir durum söz konusu değildir.

  • LED Ampullere Çıplak Elle Dokunmayın Yalanı!

Led lambalar çok sıcak veya çok soğuk zorlu ortam koşullarında bile ışık kalitesinden ödün vermezler. LED lambalar ışık üretimi esnasında dışarıya da ısı vermezler. Yani, uzun süre yanmaktan olan bir LED ampule çıplak elle dokunulduğunda elinizi yakacak kadar ısınmaz! Hatta yanarken bile rahatlıkla dokunabilirsiniz.

  • LED Ampullerin Ömrü Kısadır Yalanı!

LED lambaların kullanım ömrü 10 – 15 yıldan başlar. Led lambaların 30.000 veya 50.000 saatte kadar uzun kullanım ömürleri vardır. Bu sayede sürekli ampulleri değiştirmek gerekliliği ortadan kalkar. Günde 3 saat ortalama kullanım ömrü olduğu varsayıldığında, 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet akkor flemanlı lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir.  Eski tip ampüller veya tasarruflu ampüller ısıdan veya titreşimden zırt pırt patlarken, LED ampülleri uzun yıllar kullanabileceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim. Geleneksel ampuller ısındıkları zaman çok hassas bir hale gelirler. Sarsıntılar ve darbelerde kolayca flamanları kopabilir. Ancak LED lambalar söz konusu olduğu zaman daha uzun ömürlü ve darbelere karşı daha dayanıklıdırlar.

  • LED Tasarruf Sağlamaz, Para Harcama, Fark Çok Düşüktür Yalanı!

LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bayağı düşük enerji tüketir. LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler. Akkor flemanlı olan eski tip ampuller ise elektriğin büyük bir kısmını ısıya çevirerek kullanırlar. Led teknolojisinde enerji tasarrufu yüksektir. Mesela bir evde tüm lambaları LED ile değiştirirseniz geleneksel akkor ampullere göre, %50 ile %80 arasında enerji tasarrufu sağlarlar. Led lambalar A+ olduğu gibi A++ enerji sınıfı ile satılırken, diğer bir yandan çakma ürünlerde bu durumun biraz daha aşağıya çekildiğini söyleyebiliriz.

  • LED Ampuller Doğal Işık Vermez Yalanı!

LED lambalar güneş ışığına yakın bir ışık enerjisi üretirler. Aksine LED lambalar hem gözleriniz için hem de renkler için doğal bir ışık kaynağıdır. LED ampul altında gördüğünüz bir kırmızı renk ile güneş ışığı altında gördüğünüz kırmızı renk birbirine çok yakındır. Ancak diğer ışık kaynaklarında koyu / açık gibi ton farklılıkları görürsünüz. Bunun sebebi ise ışık kaynağının doğal olmaması ve size farklı şekilde renkleri göstermesidir.

  • LED Ampullerin Parlaklığı Watt Değerleri İle Ölçülür Yalanı!

Birçok kişi eski tip flemanlı ampüllerle kıyaslayarak LED ampül alırken üzerinde yazan watt gücü (W) ne kadar yüksek ise, o ampulün daha parlak olacağını düşünür. Ancak tamamen yanlış bir düşüncedir. Watt gücü ne kadar enerji tükettiğini gösterir. Bir Led ampülün parlaklığı ise lümen (lm) cinsinden ölçülür. Akkor flemanlı eski tip ampüllerimiz içlerindeki telin ısınması ile ışık oluşturduğu için parlaklığı Watt cinsi ile anlatılırdı. Ancak LED teknolojisi çok farklıdır. LED lambalarda böyle bir gereklilik yoktur. LED lambalar, çok daha düşük bir enerji (Watt) tüketerek klasik bir ampulle aynı parlaklığı (lümen cinsinden) sağlayabilir. Mesela 60 watt’lık bir şeffaf ampul 10 watt’lık bir şeffaf ampule göre daha parlaktır ancak, 9 watt’lık LED lambadan daha az parlaklığa sahiptir. Led lambalarda kutunun üzerinde yazan (lm) lümen değerini dikkate almalısınız.

  • LED lambalar Çok Pahalıdır. Maliyeti Yüksektir Yalanı!

LED lambalar, diğer ampullere göre çok daha iyi bir yatırım aracıdır. Faturayı düşürür, aynı zamanda uzun ömürlüdür. Faturayı ve yılda kaç defa ampul değiştirdiğinizi oturup hesaplarsanız çok daha ucuz olduğunu görebilirsiniz. LED lambaların 2 temel özelliği vardır; Düşük enerji tüketimi ve uzun kullanım ömrü. Bu 2 özellik sayesinde LED lamba satın almak, tasarruf ettirecek ve elektrik faturasına yansıyacaktır.

Son olarak…

LED lambalar yüksek enerji tasarrufu sağlayarak ev ekonomisine büyük katkıda bulunur. Led ampule geçiş maceramı okuyarak bu noktada da bilgi sahibi olabilirsiniz.  Led teknolojisi çevreye duyarlıdır, sürdürülebilir bir geleceği destekler. Günümüzde LED lambaya olan talep arttıkça, maliyetler de düşmektedir. Mesela Philips LED lambalar, 9,90TL’den başlayan tavsiye satış fiyatlarıyla yetkili bayiler, yapı ve gıda marketler ve e –ticaret sitelerinden kolayca temin edilebilir. Fırsat buldukça tek tek evimdeki tüm ampulleri Philips’in LED ampulleri ile değiştirdim. Sonuç olarak kafam rahat, cebim rahat!

“Led Ampul Yalanları!” üzerine 10 yorum

  1. çok doğru bunu bizzat denedim tasaruflu ampullerin çoğu yüksek voltajda patlama riski büyük bu led ampullerde böyle sorun yok

    Yanıtla
  2. LED çok düşük voltajla çalışan bir şey. LED başına 2-4 volt arası. Ama ampulü taktığınız duyda 230V var (evet 230V çünkü artık standard 220 değil 230!). Bu da demek ki arada bir şeyler olacak.

    Olay o bir şeylerle ilgili. LED satın alırken üzerindeki voltaja bakın! eğer sadece 220-240V diyorsa Türkiye şartlarında ben tercih etmem. Çünkü açıp baktım ve gördüm ki sadece bir köprü diyot ve de voltaj bölmek için bir kapasitör var. Bu senaryo voltaj fazla oynamıyorsa çalışır amaaaaaaa LED sadece 2×50=100 Hz. elektrik alır yani doğru akımla sürülmemiş olur. Verim düşer, ömür belki artar ama asıl derdimiz verim değil mi?

    Bir de başka ürünler var. Voltaj 110-240V yazıyor. Bu ne demek? Içerde bir SMPS var demek yani ciddi bir voltaj regülatörü. Bunlar çoğunlukla LED’i doğru akımla besler yani daha az kıpraşma olur (ki bunu ölçecek bir alet yapmak kolay!). Arada gerçek bir regülatör olduğu için de kolay kolay yanmaz. DC’ye yakın sürüldüğü için de verim daha yüksektir, gözlere de daha koyaldır. Tabii parasını da verirsiniz!

    Yani aslında parayı LED’e değil, LED’i verimli ve güvenli çalıştırabilecek olan devreye veriyorsunuz :D

    Anlatabildim mi?

    Yanıtla
  3. yalnız led ampüllerin ısındığında yandığını defalarca gördüm (bu ısınma tabiki el yakacak kadar bir sıcaklık değil). özellikle led ampül seçerken hava kanalları olan ampülleri seçmeye dikkat ediyorum. alırken deneme yaptığımda da ısısını elimle hissettiğim led ampüller oldu.

    Yanıtla
    • Sayın Özgür, ısınan ledler değildir, ısınan; ledlerin çalışması için uygun voltaja ve akıma getiren elektronik devrelerdir. Eğer doğru ve kaliteli devreler kullanılmışsa herhangi bir ısınma olmaz, hava kanllarına da gerek kalmaz (ama olursada fena olmaz).

      Yanıtla
  4. Normal kullanım için (gece voltajların yükselmesinden önce) Çin malı olan led ampuller idare ediyor. Ancak gece lambası (koridor aydınlatma) olarak kullanımda hiç de dayanıklı değiller. Son zamanda ortalama bir kaç ay ancak dayanıyor maalesef. Acaba iki tanesini seri bağlasam, gece voltaj yükselmesinden arıza sorununu ortadan kaldırabilir miyim? Yani 110 volt ile çalışmasında sakınca var mı?

    Yanıtla
  5. Merhaba. Bu led ampüllerin iç kısmında gaz yok mu yani? Kırıldığında ya da çatladığında dışarı sızabilen?

    Yanıtla
    • onlarda gaz yok. ama
      gazlı lambalarda da kimse ölmez. öyle öldü hastahanelik oldu haberleri ya asparagas ya da asıl lamba ile kendini kesen tipler nedeni ile. ama işte bire bin katan haberciler -lamba gazından öldüüü- diye saçma sapan sallamayı seviyor.
      biz küçük çocukken o floresanlarla darth vadercilik oynar direkt birbirimizin kafasında patlatırdık o floresanları. eee ben daha nasıl yaşıyorum?
      ledin özelliği hafif olmasıdır. floresan çok ağır bir lamba tipidir. kasasını sağlam bağlamanız gerekir. durduk yerde kafanıza düşebilir.

      Yanıtla
  6. ledlerin içindeki germanyum ve diğer bazı madenler zehirlidir. ancak bu insana etki, etmez çünkü katı haldeler. ancak toprağa yeterince karıştırırsanız o topraktan da hayır gelmez.
    . sodyum lambası ise çok eskiden kullanılan daha çok sadece gece aydınlatma lambası olarak elektrik direklerinde olan bir ampul türüdür ve evde zaten kullanılmaz. floresan lambadaki civaya dönersek yine sodyumla aynı şekilde inanılmaz düşük oranda olan bir üründür. içseniz bile bi lambanın içindeki civa sizi öldürmez. solumaya kalksanız zaten civa buharının yaırısı havaya karışıp size ulaşmaz bile. o sağda solda şayia şeklinde gezen -yok floresan patladı beni öldürüyordu- minvalindeki face yazılarına inanan ile -bu mesajı 50 yerde paylaşırsan sarışın mavi gözlü huriler kapını çalıcak- tarzındaki mesajlara da inanan aynı kişidir vesselam. bu 1.
    2. olarak hiçbir lambaya çıplak elle dokunulmaz. bunu bir sürü sebebi var. en büyük sebebi de elinin kiri. yani yağ. insan vücudu inanılmaz yağlı ve kokulu bir vücuttur. köpek vücudundan beterdir aslında. sadece bizim burnumuz kanıksamıştır o kadar. bu kadar yoğun yağ salgılayabilen parmaklarla cam yapılı bi ürüne dokunursanız en iyi ihtimalle o yağ toz toplayıp lambadaki ışık kalitesini kötü etkiler. üstüne ampul ya da floresan tipi cam hazneli lambalarda ısı cam haznede birikir ve bu yağ sürülmüş kısımlar diğer cam yüzeyden farklı sıcaklıklara maruz kalmaya başlar. bunun sonucunda da özellikle soğuk ortamlarda ampul patlayabilir. led lambalarda bu patlama olmaz. ama onlar da kirlenince ışık kalitesi gider. yani bu kısmı okuyan arkadaş yanlış okumuş. o patlama var ve tehlikelidir. bu nedenle de floresan ve ampuller kutuları ile takılır ve kutusu ile sökülür.
    3. led lambalar doğal ışık vermez.. gün ışığına en yakın ışık akkor flaman lambadır cidden. bundan sonra da floresan ve led gelir. sıralama bu. bunun aksini iddia etmek ya da tartışma sadece komik kaçar. üstüne led lambalar ani aç kapa odaklıdır. çok zor bir şekilde hele yüksek gerilimlerde anahtarlanır. bu nedenle de iyi filtrelenmemiş hele ki bu yazının tarihi olan 2016 daki led ampullerin kalitesizliği düşününce gayet de doğru bi iddia oluyo. günümüzde ise çoğu led lamba kaliteli yapılıyo. ki bu saçma devreler yüzünden çok kolay patlıyor. yani altlardaki o lamba çabuk bozulma mevzuu da gerçek. led lambaları üretenler çok ucuza mal edicem diye kara düzen kapasitörlü voltaj kıyıcı kullandığı için ve bu kıyıcıyı düzgün hesaplamadığı için çok çabuk bozuluyordu. günümüzde 100 ledli olanları bile buck regülatorle besleniyor.bu aç kapa mevzuu yüzünden düzgün filtrelenmemiş bir beslemeli led ampul anca sizin gözünüzü bozar. üstüne power led sınıfı bir ışıklandırma varsa o ledlerde ısınma vb sorunlar nedeni ile verim %90 larda tutulamaz. 60 70 civarı bir rakkama direkt ledin üzerinden düşer. çünkü aşırı ısınan led tipidir. %90 verimlilik tek çip ledlerde ve belli modellerinde belirlenebilir sadece. genelde de sinyal ledleri o kadar verimli olur. yüksek güç tüketen ledler %90 verimli olmaz genelde.
    4. sü led lambalar 2.54 ile 3.65 volt arası beslenir. yüzlerce ledi bi araya getirip 220 de beslesen de burdaki kapasitörlü adaptrer dediğim sorunu çıkardığı için smps kullanılır. ve bu smps ler yüksek güç kayıplarına neden olur. yani led lamba teoride%90 verimli olsa da %75 verimli smps ler nedeni ile ortalama bi %60 lara kadar enerji kayıpları oluşmaya başlar.
    5. ledlerin maliyeti inanılmaz yüksektir. bunu aksini iddia etmek insanı anca güldürür. bi kere ledin kendisi pahalı bi ürün. ancak ledin numarası tamir edilebilir olmasıdır. cfl tip lambalar bile tamir edilemiyor. bi kere hata verdi mi tüm devresi de ampulün kendisi de pişmiş oluyor. ancak ledlerde tek bir ledi değiştirip tüm lambayı hayata döndürmek kolay olabilr. tabii şanslı iseniz. ancak kimsenin de o tek bozuk ledi bulup değiştirdiğini pek görmüş değilim. üstüne belli wattların üzeri olan projektör sınıfı ledlerde iş daha karmaşık bir hal alıyor. alıyorsun projektoru. ledi patladı mı? invertör de değişmelidir. çünkü içindeki led cob led türüdür. ve bu ledlerin en büyük sorunu STANDART değildirler. yani bir led aldın. 30 watt. üzerindeki led sürücü 30 volt da olabiliyor 60 volt da 22 volt da. artık o çipleri kim kafasına göre dizdi ise invertör de o şekilde oluyo. sonra led ya da invertör bozuldu mu da 2 sini birden değiştirmek gerekiyo. çünkü aynı ledi bi daha çok zor bulursunuz. bu sorun yüzünden günümüzde kendinden invertörlü cob led çıktı ama ne kadar verimli kimse bilemiyor.
    yani kısaca lamba lambadır. ama sırf yeni teknoloji diye değil, eğrisi doğrusu ile ve reelde karşılaştıklarınızla düşünerek bi metin hazırlamak en iyisidir kanımca.

    Yanıtla

Yorum yapın