Bugün sizlere LG ve Prada’nın birleşerek ortaya çıkardığı LG Prada 3.0 (P940) akıllı telefonundan bahsetmek istiyorum. LG ve Prada’nın ortak çalışması olan LG Prada 3.0 ile bir iki haftadır takılmaktayım. Bildiğim kadarı ile Prada firması, üst konseptlerde ve özellikle de dünyanın en önemli moda markaları arasında yer alıyor.
Daha önce sanırım 2008 yılında yandan kayar kapaklı klavyeye sahip LG Prada 2.0 adında bir cihazları olduğunu hatırlıyorum. Şimdi ise tekrar birleşerek LG Prada 3.0 ile karşımıza geliyorlar.
Tasarımına baktığımızda…
Ön kısmı oldukça şık görünen LG Prada 3.0’ın ekranı üzerinde herhangi bir fiziksel tuş yok. Üst kısmında Prada Logosu (sanırım Prada’nın logosunu değiştirmesi lazım bana biraz itici geldi) ve sol tarafında görüntülü görüşme kamerası bulunuyor. Ekranın alt kısmında ise standart Android tuşları dokunmatik olarak konumlandırılmış.
Oldukça sade bir tasarıma sahip olan LG Prada, siyah ve koyu renklerle üretilmiş ve sağlam bir yapısı var. Yan tarafları alüminyum bir kasa ile çevrelenmiş. Sol yan kısmında fiziksel ses açma kapama tuşları görünüyor. Sağ yanda ise herhangi bir tuş yok. Alt kısmına baktığımızda ise sadece ufak bir mikrofon deliği bulunmakta.
Alt kısmın sağ ve sol tarafında Prada’nın tasarımına özel yuvarlak noktalar var. Bu noktalar LG Prada’nın üst kısmında da üç tane olarak görülüyor. Üst kısmındaki bu noktalar aynı zamanda tuş görevi görmekte. Sağ kısımdaki açma kapama tuşu, sol kısımdaki ise fotoğraf çekme tuşu olarak tasarıma uygun bir biçimde yerleştirilmiş. Tam ortadaki yuvarlak ise sola doğru çekilerek gizlenmiş olan USB girişini ortaya çıkarıyor. Bu üçlünün yanı sıra en solda 3.5 mm kulaklık girişinin konumlandırıldığını görmekteyiz.
LG Prada’nın arka kısmını çevirdiğimizde deri bir tasarıma benzetilmeye çalışılmış olan plastik arka kapağı görüyoruz. Prada’dan plastik yerine deri bir arka kapak beklediğimi itiraf etmeliyim. Arka kapağın sol üst kenarında Led flaşa sahip kamerayı görüyoruz. Tam ortasında yine Prada’nın logosu konumlandırılmış. Kapağın sol alt kenarında ise, dış ses hoparlör yuvası dikkatimizi çekiyor. LG logosu bu hoparlör çıkışının hemen yanında ve pek de belli olmayacak bir şekilde tasarlanmış.
Arka kapağı çıkardığımızda kapak içerisindeki NFC anteni görülmekte. Kapağımızın altında ise pilimiz, microSD kart yuvamız ve sim kart yuvamız bizi karşılıyor. MicroSD kart yuvası sayesinde +32GB hafıza desteği verebiliyor. Kapağın üst ve alt kısımları sanki içerisinde bir hoparlör varmış gibi tasarlanan ufak deliklere sahip. Üst ya da alt kısmından kendinize doğru çekerek kapağı rahatlıkla çıkarılıyor. Tasarımı sade ama bir o kadar da dayanıklı olduğunu gösteren hoş bir yapıya sahip.
LG Prada 3.0 üzerinde Android 2.3.7 işletim sistemi bulunuyor. Arayüzü ise LG ve Prada’nın kendine özel tasarım ile donatılmış. Fakat bu arayüzün renkleri ve buton tasarımlarının hiç hoşuma gitmediğini belirtmek isterim. Sanki dış tasarıma uygun bir biçimde siyah ve beyaz renkleri ile bütünleşmesi düşünülmüş. Fakat hiç hoşuma gitmediği için cihazı alır almaz, ilk olarak arayüzünü Go Launcher ile değiştirdiğimi itiraf etmeliyim.
İşletim sistemini kurcalarken LG’nin kendine özel uygulama mazağasını göreceksiniz. Smart World ismindeki bu uygumala mağazası sayesinde LG Prada 3.0’a özel uygulamaları ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
LG Prada içerisindeki donanıma baktığımızda 1GHz’lik çift çekirdekli (Cortex A9) TI OMAP4430 işlemcisi olduğunu ve Power VR SGX540 ekran kartı olduğunu görüyoruz. RAM kapasitesi 1GB ve üzerinde 512MB Rom bulunuyor.
Kısacası performansı tatmin ediyor ve üzerine yüklemiş olduğum Go Launcher ile de hiç bir sıkıntı yaşamadan, tekleme olmadan kullanabilmekteyim. Gördüğüm kadarı ile Xperia S, Samsung Galaxy S II gibi bir performansa sahip. Kısacası ortalamanın üzerinde ve tatmin edici olduğunu söyleyebilirim.
LG Prada 3.0 arkasında 8 MP’lik arka kamerası ile karşımıza geliyor. Ön tarafta ise 1.3 MP’lik görüntülü görüşme kamerası unutulmamış. Fotoğraf kalitesi gayet iyi. 4.3 ekranı 800×480 piksel çözünürlüğe sahip ve renkler canlı olarak görülebiliyor. Karizma bir telefon olarak görülebilir. Ortalamanın üzerindeki performansı tercihlerinizin arasında olmasını sağlamakta. Memnun kalacağınıza eminim belki arayüzü hoşunuza gitmeyebilir, bunu da Go Launcher gibi bir tema ile rahatlıkla çözebilirsiniz. Pil ömrüne değinmek gerekirse 1540mAh’lık pili, benim bir günlük ihtiyaçlarımı karşıladığını söyleyebilirim. En azından gün ortasında pili bitmiyor.
Boyutları 127.5x69x8.5mm ve ele rahatlıkla oturabiliyor. Ağırlığı ise 137gram yani hem hafif hem de boyutları ideal bir akıllı telefon. Bu cihazın işletim sistemi olarak aslında Android 4.0 ics sürümü olması gerektiğini düşünüyorum. İnternetten biraz araştırdığımda 4.0 için Avrupa’da birçok tartışma var. Umarım en kısa sürede de Türkiye için LG Prada 3.0 üzerinde ics 4.0 güncellemesi gelir.
Teknik Özellikleri;
İşletim Sistemi: Android 2.3.7
İşlemci: 1 GHz çift çekirdek Cortex-A9 (TI OMAP4430)
Grafik: PowerVR SGX540
Bellek: 1 GB ve 512MB Rom
Depolama: 8 GB dahili + 32 GB’a kadar microSD desteği
Ekran: 4.3 inç (800×480 piksel çözünürlük desteği)
Kamera: 8 MP, oto-fokuslu, LED flaşlı arka kamera (1080p 30 FPS video) ayrıca 1.3 MP ön kamera
Girişler: 3.5 mm kulaklık ve microUSB bağlantısı
Ölçüler: 127.5 x 69 x 8.5 mm
Ağırlık: 138 gr
yiğen çok kontör yakıyosa iyidir bu tilefon
İşletim sistemi yönünden cihaza yazık etmişler.
Telefon güzele benziyor ama işletim sistemi insanları ürkütür almayı düşünürlerse.
Ben bu telefonu kullaniyorum cok iyi bence 🙂 🙂 🙂
4 yıldır bu telefonu kullanıyorm cok iyiydi ilk iki yıl sonra şarj sorunu hic bitmedi süreli şarjı bitiyo bataryada bulunmuyor memnun değilim ben
telefonun bataryası var gitti gidiyor da satılıyor orjinalleri..
ANDROİD sorunu çözülsün
bende kullanıyorum sakın almayın,çok sorunlu bi telefon ,1sene kullandım sonra çöp oldu
çünkü sım kart sorunu çözülemedi
her sene batarya mı degiştirecez,sıfır almak zorundamıyız.her sene,sim kart görme arızası var birde,kaç kez tamire gitti çözüm yok