Bugün sizlere Wikipedia TR internet sayfasında rastladığım mucize madde Aerojel ‘den bahsetmek istiyorum. Mucize madde diyorum çünkü bu maddenin özelliklerini duyunca şaşıracaksınız.
Aerojel içerisindeki sıvı komponenti hava ile değiştirilmiş olan silikon tabanlı katı maddelerdir.Aerojel ilk defa Stefan Kistler tarafından 1931 yılında Charles Learned ile tutuştuğu iddia sonucu meydana getirilmiştir. İlk oluşturulan silica gel idi. Karbon aerojeller 1990’lı yılların başlarında ilk defa oluşturuldu. Aerojeller son yıllarda çok önem kazanmış ve birçok alanda kullanıma girmiştir. Aerojeller çok iyi yalıtkandırlar. Ayrıca çok dayanıklı bir yapısı vardır. Duman gibi görüntü verdikleri için “Donmuş duman” veya “Mavi duman” diye de adlandırılırlar. ( Wikipedia TR )
Konuyu biraz daha açalım isterseniz…
Aerojel :
- Dünyada en geliştirilmiş ısı yalıtım malzemesi olan fiber-glas tan tam 39 kat daha iyi yalıtım sağlayabiliyor.
- Işığı geçirgen bir yapısı vardır.
- Delikli bir maddedir bu delikler 1mm nin milyarda biri kadar küçüktür.
- 1300 dereceye kadar ateşe dayanabilmekte ve ısıyı yalıtabilmektedir.
- -120 dereceye kadar soğuya dayanabilmekte ve soğuğu yalıtabilmektedir.
- Kurşun geçirmez. Kinetik enerjiyi emiyor.
- Doğaya zarar vermez. Aerojel in tek kalıntısı KUM’ dur evet bildiğiniz KUM…
Aerogel bir tür sıvı jelin yüksek basınç altında kritik bir noktaya kadar kurutulması ile elde ediliyor. Şuan NASA tarafından geliştirilen ve ABD hükümetinin desteği ile birçok üniversitede deneyleri yapılmakta..
NASA tarafından bir süre önce Rafinile edildi ve
Dünyanın en hafif katkı maddesi olarak onaylandı. Guiness rekorlar kitabınada en hafif özkütleye sahip madde olarak tarihe geçti diyebilirim.
Aerogel ‘in özkütlesi : 0.00011
Hava’nın özkütlesi : 0.0004
ABD hükümetinin de desteği ile Berkeley Laboratuarları’nda devam eden bu projede Aerojel ‘in günlük hayatımızda kullanımı için çalışmalar yapılmakta.
Nasa uzay gemilerinde ve uzay teknolojilerinde geniş bir kullanım alanı olarak gördüğü aerojel i kullanmakta ve geliştirmekte.
Günlük hayatta ise kurşun geçirmez yapısı ile Çelik yeleklerden tutunda itfayeci elbiselerine kadar birçok alanda kullanılabilir. Düşünsenize …
http://stardust.jpl.nasa.gov/tech/aerogel.html
http://stardust.jpl.nasa.gov/aerogel_factsheet.pdf
The primary objective of the Stardust mission is to capture both cometary samples and interstellar dust. Main challenges to accomplishing this successfully involve slowing down the particles from their high velocity with minimal heating or other effects that would cause their physical alteration. When the Stardust Spacecraft encounters the Comet Wild 2, the impact velocity of the particles will be up to 6 times the speed of a rifle bullet. Although the captured particles will each be smaller than a grain of sand, high-speed capture could alter their shape and chemical composition – or even vaporize them entirely.
To collect particles without damaging them, Stardust uses an extraordinary substance called aerogel. This is a silicon-based solid with a porous, sponge-like structure in which 99.8 percent of the volume is empty space. By comparison, aerogel is 1,000 times less dense than glass, which is another silicon-based solid. When a particle hits the aerogel, it buries itself in the material, creating a carrot-shaped track up to 200 times its own length. This slows it down and brings the sample to a relatively gradual stop. Since aerogel is mostly transparent – with a distinctive smoky blue cast – scientists will use these tracks to find the tiny particles.
AEROGEL Türkiye Distribütörü
Ayvaz Endüstriyel Mamuller San. Tic. A.Ş.
GÖKSEL ER
Aerojel Pazarlama ve Uygulama Müdürü
TEL : 0530 8271723
MAİL : [email protected]
WEB: http://www.aspenaerogels.com.tr
GENEL MÜDÜRLÜK / FABRİKA
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Mustafa İnan Cad. No: 36 Hadımköy / İstanbul
Tel: +90 212 771 01 45
Faks: +90 212 771 25 60 / 771 47 27